1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera ekstremnog liftbeka s oznakom Brabus Rocket 900
Premijera ekstremnog liftbeka s oznakom Brabus Rocket 900
0

Premijera ekstremnog liftbeka s oznakom Brabus Rocket 900

1.32K
0
Podelite sa prijateljima:

Modifikovana verzija modela Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic +, to jest Brabus 800 s petoro vrata je debitovao prošle godine. Tom prilikom je čuveni tjuner, snagu V8 biturbo motora zapremine 4,0 litre, podigao sa standardnih 639 „konja“ i 900 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta, na impresivnih 800 ks i 1.000 Nm.

Ali, uskoro se očekuje i pokretanje serijske proizvodnje perjanice (što se tiče snage), modela Mercedes-AMG GT 73 s hibridnim pogonskim sklopom, za koji se najavljuje da će moći da ponudi i više od 800 „grla“, koje razvija Brabus iz uvodnog pasusa. Tjunerska kuća „to nije mogla da dočeka skrštenih ruku“, pa je ekipa iz Brabusa priredila nedostižan spektakl na točkovima, koji će poneti ime Brabus Rocket 900.

Avaj, iako je novajlija dobio indeks Rocket, automobil nije nasledio V12 motor, kako bi neko možda i očekivao. Tjuneri su se opet pozabavili liftbekom GT 63 S 4Matic +, ali su ovaj put, zarad impozantnijeg rezultata, morali da se potrude prilično temeljnije da bi iz motora iscedili više snage. Povrh toga, agregat je dobio ispomoć i od novih turbo punjača s povišenim pritiskom. Međutim, za toliko izlazne snage, ni to nije bilo dovoljno, već je i zapremina pogonskog bloka uvećana sa 4 na 4,5 litara.

Kao rezultat pobrojanih modifikacija, motor sada dostiže i svih 900 konjskih snaga, uz monstruoznih 1.250 njutn metara. Međutim, toliku monstruoznost očigledno nije bio u stanju da „istrpi“ devetostepeni menjač Speedshift MCT, pa je obrtni moment veštački sputan na, i dalje ogromnih 1.050 Nm.

Da bi Brabus Rocket 900 iz mirovanja ubrzao do 100 km/h za samo 2,8 sekundi, pored motora i menjača, zaslužan je i pogonski sistem razdela snage na sva četiri kraja karoserije. Supermoćni liftbek do 300 km/h ubrzava za 23,9 sekundi, što je za nepunih 4 sekundi lošiji rezultat od Moskviča iz 1990. godine, ali u kategoriji „ubrzanje od nula do 100 km/h“. Maksimalna brzina je na nivou od 330 km/h, zahvaljujući elektronskim limitatorima, koji su opet tako „našpanovani“ zbog straha da pneumatici, nešto poput menjača, neće moći da se nose s tolikom snagom i brzinom.

Dodaci na karoseriji obuhvataju usisnike za vazduh na prednjem odbojniku koji omogućavaju veći protok zraka, kao i rešetku hladjaka podešenu da olakša „disanje“, odnosno hlađene veoma snažnog agregata. Svi ti detalji su izrađeni od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, što uključuje i proširene lukove iznad točkova koji su doneli novih 78 milimetara u širinu vozila.

Zahvaljujući toj modifikaciji, omogućena je i montaža ogromnih točkova od kovane legure s pneumaticima dimenzija 275/35 R21 kao i 335/25 R22, napred i nazad, redom. Pored toga, uvećan je i vertikalni aerodinamički potisak, čemu doprinosi i poseban spojler – krilo, montiran na petim vratima. U istom smeru deluje i ugrađeni difuzor, naravno u donjoj zoni zadnjeg branika.

Završeci izduvnih cevi su bez greške proizvedeni korišćenjem nerđajućeg čelika. Modifikovano vazdušno oslanjanje koje tjuner naziva Brabus Airmatic Sport, poseduje dva režima funkcionisanja, a zahvaljujući takvom tipu ogibljenja, klirens vozila je manji za 25 milimetara.

Kada zavirimo u unutrašnjost, momentalno zapažamo upotrebljenu crnu kožu i alkantaru, detalje koji su naglašeni nijansom koja korespondira s tonom karoserije, linije izrađene od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, metalne table na zadnjoj strani naslona sedišta, posebne patosnice, a tu je i oznaka na centralnoj konzoli koja obaveštava vozača i putnike da se voze u jednom od, ukupno samo deset izrađenih primeraka ovog modela. Upravo to je planirani kontignet od strane Brabusa.

Ko poželi ovo sokoćalo, moraće dobrano da se isprsi „s kešom“. Na primer, primerak modela Brabus Rocket 900 u sivoj boji, ovaj sa zvaničnih fotografija, staje 436 hiljada evra, prema procenama stručnih lica.

Pretpostavljamo da je to smešna cena koju treba platiti, da bi se od slabašnog i svakidašnjeg, originalnog liftbeka Mercedes-Benz GT 63 S 4Matic + dobila takva zver. Pogotovu kada se zna da u Nemačkoj, za original, Daimler lagano uzima 165 hiljada evra.

Primetili ste, ironije ne nedostaje u prethodnom paragrafu.

AutoRepublika

(1320)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments