1. Home
  2. Vesti
  3. BMW i3 slavi jubilej – 200.000 napravljenih primeraka
BMW i3 slavi jubilej – 200.000 napravljenih primeraka
0

BMW i3 slavi jubilej – 200.000 napravljenih primeraka

129
0
Podelite sa prijateljima:

Lepa brojka za prvi električni automobil BMW-a. 

Iz fabrike u Lajpcigu izašao je 200.000-ti primerak modela i3. Uspeh kakvom se do nedavno nisu nadali ni u nemačkom proizvođaču. Zašto? Pa, kada je BMW plasirao i3 2013. godine verovali su da su pronašli „zlatnu koku“ kompanije.

No, prodaja nije išla onako kako je to željeno, te je rukovodstvo bavarskog brenda momentalno počelo da razmatra čitav proces elektrifikacije, odnosno da li su previše požurili. U narednih nekoliko godina prodaja modela i3 i dalje nije bila naročito dobra, ali onda stiže preokret.

Sve veće državne subvencije za kupovinu električnih automobila u Evropi, kao i opšta hajka na SUS vozila, stvorili su nove uslove za dodatni rast EV segmenta. To je naravno iskoristio i i3 koji je uspeo da dođe do vrlo dobrog uspeha u prethodne dve godine. Tako je tokom 2019. godine samo u Evropi isporučeno više od 31.600 jedinica bavarskog električnog mališana.

Iako je isprva bilo planirano da BMW i3 ode uskoro u istoriju, on će na tržištu opstati sve do 2024. godine, jer nemačka marka ne želi da ostavi upražnjeno mesto u portfoliju u doba kada raste prodaja električnih automobila. Nakon toga, oznaku i3 preuzeće električna limuzina i nije poznato da li će BMW ponuditi neki novi EV u B segmentu.

Naravno, BMW je tokom godina usavršavao i3, pre svega na polju baterija i dometa. Trenutno izdanje modela i3 ima bateriju kapaciteta 42,2 kWh, što je dovoljno za domet od 260 km. Postoje dve verzije, standardna raspolaže sa 170 ks, dok i3s nudi nešto više – 184 ks.

AutoRepublika 

(129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments