1. Home
  2. Sajmovi
  3. Kristina sa hiljadu konja
Kristina sa hiljadu konja
3

Kristina sa hiljadu konja

429
3
Podelite sa prijateljima:

U svetu automobilskih filmova, remek delo Christine iz 1983. godine spada u sam vrh onih najpoznatijih. Film prati Plymouth Fury iz 1958. godine kako se sveti svima onima koji su bili zli prema vlasniku, a više o tome ste mogli da pročitate u izdanju posvećenom Kristini.

Fury je izuzetno raritetan model i spomenute 1958. godine je prodato tek nešto više od 5.000 jedinica. Iz tog razloga nije retkost da modeli Savoy i Belvedere posluže kao baza za kopiranje, ali ovaj put momci iz televizijske emisije Graveyard Carz su se zabavili sa originalom.

Graveyard Carz je izuzetno popularan program koji se bavi restauracijom proizvoda Chrysler korporacije (Plymouth, Dodge i Chrysler) iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Serijska verzija Furyja iz 1958. godine je bila dostupna samo u svetlo-zlatnoj boji, pa je prva modifikacija usledila u vidu crvene farbe po uzoru na model iz filma.

Graveyard Carz se takođe odlučio da prati formulu gde je korišćen kupe. Radi poređenja, u knjizi Stivena Kinga Fury je zapravo bio model sa četvoro vrata. Ostatak stilskih karakteristika je uglavnom ostao dostojan filmu i knjizi.

Podatak koji privlači najviše pažnje je šta se nalazi ispod haube. Serijski Fury je pokretao „Golden Commando“ V8 agregat zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara) sa 305 konjskih snaga. Graveyard Carz je odlučio da bi takozvani „Crate“ motor zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara) sa kompresorom bio mnogo bolja opcija, a on je podigao snagu na čak 1.000 „konja“. Ovaj agregat je deo ponude Chrysler korporacije i uglavnom se koristi za amaterski i profesionalni auto-moto sport, ali je takođe legalan i za uličnu upotrebu.

Tokom zvanične prezentacije na Sajmu tjunerskih proizvoda SEMA u Los Anđelesu, Kristina je dobila promenjive reakcije. Dok jedni hvale posao koji je Graveyard Carz uradio, drugi su ipak kritički nastrojeni što još jedan Fury iz 1958. godine više nije u originalnom stanju. Naime, veruje se da ih je preživelo svega 41 komad i da su razbacani svuda po svetu …

AutoRepublika

(429)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Dizajnersko remek delo. Mozda najlepsi americki auto iz 1950-ih godina.

Balkanboj

Tipično američki stil. Uzmeš neki automobil koji je toliko redak da se preostali broj preživelih jedinica broji ispod 100 i posereš se na njega. Ok, crvena boja je izuzetna, odlično mu stoji, ali zameniti originalni motor sa onim koji je ubačen (a automobil će biti korišćen za izložbe, ne za vožnju) je glupost koju samo mozak sličan Trump-u može da uradi.
Određeni automobili istorijske vrednosti tu svoju vrednost zaslužuju upravo u tom originalnom izdanju.

Yankee

Slazem se. Od ovog auta nije ostalo nista sta je cinilo Fury posebnim u poredjenju sa Savoy i Belvedere (motor, boja, pozlacena maska hladnjaka). Ako su vec hteli da rade ovakve modifikacije onda su trebali da uzmu Savoy ili Belvedere kojih je napravljeno 440.000 te ’58 godine i ima ih jos poprilicno.
Doduse ova crvena boja stoji daleko bolje nego ona originalna, ali su opet sa ovim potezom smanjili vrednost auta.
https://ibb.co/VJjvZRk