1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ford Explorer Sport Trac Adrenalin koncept traži novog vlasnika
Ford Explorer Sport Trac Adrenalin koncept traži novog vlasnika

Ford Explorer Sport Trac Adrenalin koncept traži novog vlasnika

118
0
Podelite sa prijateljima:

Svima nam se sigurno dopadaju konceptni automobili, pošto dozvoljavaju proizvođačima da eksperimentišu s raznim idejama koje često ne moraju ni da imaju nekog posebnog smisla. Neke od takvih dizajnerskih linija ili tehnoloških rešenja koja prvo vidimo na konceptima, često uđu u serijsku proizvodnju, a sudbina prototip primeraka je najčešće takva da ih publika brzo zaboravi.

Dok su nekada automobilske kompanije slale retke prototipe i koncepte direktno pod presu, čim njihova svrha postojanja (prikazivanja na salonima) istekne, moramo da primetimo da to više nije slučaj i danas bivaju donirani institucijama ili pak prodati privatnim vlasnicima.


Jedan od njih je Ford Explorer Sport Trac Adrenalin. Da, izuzetno dugo i konfuzno ime, pa hajde da ga pojednastavimo. Model Explorer je izuzetno popularni Fordov terenac, a kasnije i krosover, koji je u proizvodnji već tri decenije.

U periodu od 2000. do 2010. godine, je postojala i njegova pikap kamionet verzija pod imenom Sport Trac, a Adrenalin je trebalo da bude performantni model za ulično trkanje. Sve je počelo još 2003. godine kada je model F-150 Lightning, koji je ranije popunjavao tu nastalu prazninu, poslat u penziju, a novi F-150 se činio preteškim da bi bio naslednik.

Iz tog razloga američki proizvođač vozila je odlučio da zamena bude u vidu spomenutog Adrenalina, a svetlost dana je ugledao u konceptnoj formi 2005. godine.

Najviše pažnje je privukao 4,6-litarski benzinac koji je razvijao 390 „konja“ zahvaljujući kompresoru i pozajmljen je iz modela Mustang Cobra. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog automatskog menjača.

Kada je debitovao na Salonu automobila u Njujorku, privukao je veliku pažnju i najavio dugu tradiciju performantnih pikap kamioneta iz Forda, a pored velike ponuđene snage, posetiocima se dopao i agresivni sportski stil sa crnom maskom hladnjaka i 20-inčnim felnama.

Plan je zahtevao serijsku proizvodnju za 2007. godinu, ali do toga nije došlo zbog poznate recesije iz navedenog perioda koja je naterala kompaniju da snizi troškove vezane za nove investicije. Adrenalin je na kraju ugledao svetlost dana, a iako je zadržao prepoznatljivi dizajn sa koncepta, mehanika je ostala identična svakom drugom Exploreru. To znači da su u ponudi bili 4,0 i 4,6-litarski atmosferci sa maksimalnih 290 konjskih snaga, ali ne i onaj sa kompresorom.

 

U svakom slučaju, nedugo nakon premijere, Adrenalinu se izgubio trag, ali narednih meseci će se pojaviti na aukciji čuvene kuće Barrett-Jackson.

Pošto se i dalje vodi kao koncept, ovaj model nije legalan za uličnu upotrebu, pa ćemo pretpostaviti da će narednih vlasnik postati neki muzej, institucija ili pak ljubitelj Forda, koji će ga parkirati u garažu i izlagati samo na skupovima.

Eksperti smatraju da će kupac morati da izdvoji oko 40.000 američkih dolara, ukoliko želi da postane vlasnik ovog atraktivnog pikap kamioneta.

AutoRepublika

(118)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments