1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se prvi model motocikla koji je nudio agregat sa šest cilindara
Prodaje se prvi model motocikla koji je nudio agregat sa šest cilindara

Prodaje se prvi model motocikla koji je nudio agregat sa šest cilindara

2.47K
0
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena italijanski proizvođač motocikla Benelli je samo jedna u nizu kompanija koja je u rukama Kineza i koja živi na račun stare slave. Iako je osnovan još davne 1911. godine, Benelli je kroz istoriju prolazio kroz nekoliko kriza, od čega je najveća ona iz sedamdesetih godina prošlog veka, kada je proizvođač motocikala počeo da gubi verne mušterije nakon invazije rivala iz Japana, koji su bili moderniji, ekonomičniji i najbitnije od svega – značajno pouzdaniji.

Benelli je pokušao da reši problem tako što će se razlikovati od rivala, pa je 1973. godine premijerno predstavio prvi svetski serijski motocikl s agregatom u konfiguraciji od šest cilindara. On je nosio ime Sei 750, a kao što mu ime kaže pružao je motor od 750 kubika koji je razvijao 76 konjskih snaga.

Zanimljiv je detalj da je argentinski industrijalac Alehandro Detomaso, koji je bio vlasnik firme, originalno želeo takav agregat za svoju drugu kompaniju Moto Guzzi, ali se u poslednjem momentu predomislio. Sei 750 je postao model s ozankom 900, i to šest godina kasnije kada je debitovao s novim agregatom, a do 1989. godine će biti proizvedeno manje od 2.000 jedinica.

 

Jedan s(p)retan kupac sada ima priliku da postane vlasnik modela Benelli Sei 900 iz 1980. godine, a ako mali brojevi koji ilustruju obim proizvodnje nisu dovoljno impresivni, onda će vas sigurno oduševiti podatak da na satu trenutno stoji cifra od svega 587 kilometara.

Sei 900 je originalno prodat u Italiji i tu je proveo prvih 36 godina života, a kada je stigao u vlasništvo kupca iz Amerike, tokom 2016. godine prešao je samo 75 kilometara. Možemo zaključiti da ga novi vlasnik takođe nije mnogo vozio i pretpostavljamo da je to bio slučaj, samo kada ga je trebalo pokazivati, po raznim izložbama i skupovima.

Motocikl poseduje sve originalne delove osim onih potrošnih materijala i komponenti, pri čemu pre svega mislimo na pneumatike, svećice i naravno filtere. Petostepani menjač takođe funkcioniše besprekorno.

Kao što smo spomenuli, Benelli je proizveo manje od 2.000 primeraka, a svega 80 ih je završilo u Americi, pa je ovaj Sei 900 definitivno redak i poželjan proizvod na dva točka. Sa motociklom stiže i sva potrebna dokumentacija o održavanju u poslednjih četrdeset godina.
Tokom poslednjeg dana aukcije najviša ponuda iznosi 25.000 američkih dolara.


Nažalost, Sei 750 i 900 nisu uspeli da spasu pad Benellija pa je 1988. godine pripojen u novu kompaniju s čuvenim nazivom Moto Guzzi, dok se konkretna divizija zvala Guzzi Benelli Moto. Brend je ponovo oživljen 1995. godine pre nego što su kontrolu preuzeli Kinezi.

AutoRepublika

(2470)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments