1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Američki blizanci koji bi posramili Hondu NSX i Ferrari 348
AR pijaca klasika: Američki blizanci koji bi posramili Hondu NSX i Ferrari 348

AR pijaca klasika: Američki blizanci koji bi posramili Hondu NSX i Ferrari 348

757
1
Podelite sa prijateljima:

O General Motorsovoj komercijalnoj diviziji GMC smo mnogo pisali tokom prethodnih nekoliko sedmica, čak toliko da nam se čini da istorijska lekcija nije ponovo potrebna. Većina njegovih modela kroz istoriju, danas nema neku vrednost kod kolekcionara, pošto su u većini slučajeva bili u pitanju ništa drugo do Chevroleti s nešto izmenjenim prednjim delom i s više opreme.

Ali, početkom devedesetih godina GMC je predstavio par vozila na koje smo morali da obratimo pažnju. Reč je o terencu Typhoonu i pikap kamionetu Sycloneu koji su bili u stanju da nadmaše čak i mnogo skuplje egzotične četvorotočkaše.


Sve je započelo nekoliko godina ranije kada je GMC želeo da privuče pažnju na sebe među mladim kupcima. Tržište se menjalo, mlađarija je činila sve veći broj mušterija, a sve što je GMC imao da im ponudi je par pouzdanih, ali relativno dosadnih modela kao što su terenac Jimmy i kamionet Sonoma.

Ali opet, sa svega 195 konjskih snaga čak i u najmoćnijem izdanju, svakako nisu bili vozila na koja bi neki mladi kupac obratio pažnju. GMC odlučuje da se obrati bratkom brendu Buicku, i da potraži pomoć sa turbo punjačem.

Chevrolet i Oldsmobile su imali prvi serijski turbobenzinac na svetu, ali se Buick masovno bavio njegovim razvojem još tokom pedesetih godina i tridesetak godina kasnije su u svojoj ponudi imali fantastični model Grand National GNX.

Krajnji rezultat je bio 280 konjskih snaga iz radne zapremine 4,3 litre, što se možda ne čini kao mnogo „konjića“ u današnja vremena, ali je u svoje vreme bio fantastičan rezultat. Primera radi, Toyota Supra Turbo se mogla pohvaliti sa 276 „konja“, a daleko skuplji Porsche 968 Turbo sa 301 „grlom“.

Američki magazin Car & Driver je bio prvi koji je testirao Typhoon i Syclone i to na stazi protiv uglednih egzotika kao što su Honda NSX i Ferrari 348. Dok su Japanac i Italijan mogli da pariraju od nule do 100 km/h sa vremenom od 4,3 sekunde, GMC-ovi blizanci su bili brži na četvrtini milje (402 metra) i bilo im je potrebno 13,7 sekundi da je pređu.


Proizvodnja Syclonea je trajala samo 1992. godine i zaustavila se na brojci od 2.995 primeraka. Typhoon je opstao godinu dana duže i privukao je 4.697 kupca, a spomenućemo da su oba koštala oko 27.500 američkih dolara (oko 58.175 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Pronaći ih u paru je izuzetno teško, ali jedan izložbeno-prodajni salon iz grada Fort Majers (američka savezna država Florida) poseduje baš to.

Terenac je prešao 19.200 kilometara, a kamionet dvostruko manje. Oba su bogato opremljena modela sa opremom kao što je pogon na sva četiri točka, četvorostepeni automatski menjač, 16-inčne felne, kožna sedišta, klima uređaj i još mnogo toga.


Posle desetodnevne aukcije, prodavac je za model Syclone dobio čak trideset ponuda i promenio vlasnika za 90 hiljada dolara. Terenac je bio nešto manje manje popularan, pa i pored 45 ponuda, najviša je bila „tek“ 79.500 „zelembaća“. Nadamo se samo da su završili kod istog kupca jer bi zaista bila šteta rastaviti ih…

Zoran Tomasović

(757)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pomislih da je ovaj GMC Jimmy „originalna vrsta“ koliko i Chevrolet Tracker.