1. Home
  2. Vesti
  3. Specijalno izdanje Mustanga u čast titule u šampionatu Supercars V8
Specijalno izdanje Mustanga u čast titule u šampionatu Supercars V8
0

Specijalno izdanje Mustanga u čast titule u šampionatu Supercars V8

107
0
Podelite sa prijateljima:

Fordu nikako ne cvetaju ruže na tržištu Australije. Tradicionalno mali broj kupaca je rezultirao u podatku da više ni jedan svetski proizvođač automobila nema fabriku u državi kengura, a poslednja dva su bila upravo Ford i Holden, koji sa na ovom kontinentu smatraju domaćim vozilima. Prošle godine, Ford je isporučio 63.303 primerka, što je bilo dovoljno za tek peto mesto za nekadašnjeg bestselera, a većinski deo se odnosio na pikap kamionet Ranger.


Ali, na momenat to nije bitno i svi ljubitelji „plavog ovala“ (što je simpatičan nadimak za Ford) slave, pošto je vozač Skot Meklaflin doneo „Jenkijima“ ukupno 27. titulu u australijskom šampionatu Supercars V8. Ovo trkačko takmičenje je izuzetno slično nemačkoj ili britanskoj seriji turističkih automobila, a u poslednjih šest decenija smo videli veliki broj timova u njemu.

Ove sezone su ostali samo Ford i Holden, a čini nam se da je ukus pobede još slađi pošto je Meklaflin nadmašio svoje ključne rivale koji se nalaze u timu Holdena. Ovo je takođe njegova treća uzastopna titula, i u tom periodu je pobedio na čak 40 trka, uključujući rekordnih 19 tokom 2019. sezone.


U tu čast će debitovati specijalno izdanje modela Mustang koje nosi oznaku SM17, po inicjalima popularnog vozača i njegovom broju na automobilu. Za razvoj ovog četverotočkaša se postarala tjunerska kuča Herrod Performance, koja kaže da je Meklaflin lično učestvovao u tom poduhvatu i da su sve modifikacije koje vidimo na vozilu, u stvari lično odobrene s njegove strane.

To se odnosi na agresivnije branike, veću haubu sa dva otvora, hromiranu masku hladnjaka i potpuno novi izduvni sistem. Felne su 20-inčne, a pneumatici Michelin Pilot Sport. Herrod je najviše pažnje posvetio mehanici, pa Fordov čuvei 5,0-litarski „Coyote“ motor razvija čak 903 konjske snage i maksimalnih 810 Nm obrtnog momenta.

Takva brojka je ostvarena zahvaljujući Whipple kompresoru, a spomenućemo da se u fabričkom izdanju, „Coyote“ može pohvaliti sa „samo“ 460 „grla“. Tu su i veće kočnice i doterano ogibljenje, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko izbornog šestostepenog manuelnog ili desetostepenog automatskog menjača.

Herrod Performance već sada prima narudžbe, a nepoznato je koliko primeraka će napustiti fabriku. Ono šta je sasvim sigurno je da će svi vlasnici morati da izdvoje preko 100.000 američkih dolara za ovo zadovoljstvo.


A Meklaflin? Pa na kraju tekuće sezone (koja se završava naredne sedmice) će putovati u Ameriku da testira bolid iz Indy šampionata, a cilj mu je da jednog dana postane NASCAR vozač.

AutoRepublika

(107)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments