1. Home
  2. Vesti
  3. Kako trocilindarski motor iz Koenigsegg Gemere proizvodi 600 ks? (VIDEO)
Kako trocilindarski motor iz Koenigsegg Gemere proizvodi 600 ks? (VIDEO)
2

Kako trocilindarski motor iz Koenigsegg Gemere proizvodi 600 ks? (VIDEO)

711
2
Podelite sa prijateljima:

Koengisegg Gemera je „hiperčetvorosed“ koji do 100 km/h ubrzava za samo 1,9 sekundi, ali ono što je možda najfascinantnije u vezi s ovom švedskom „raketom“ je 2,0-litarski twin-turbo trocilindraš, koji isporučuje neverovatnih 600 ks, uz 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Džejson Fenske iz Engineering Explaineda nam pruža detalje u vezi s tim kako je Koenigsegg izvukao ogromnu snagu iz tako malog motora. Priča započinje s cilindrima. Mada ih nema mnogo, prilično su veliki. Zapravo, veći su nego u Koenigseggovom 5,0-litarskom V8.

Takođe, motor je veoma „usviran“, jer tandem turbopunjača raspolaže pritiskom od 2 bara, dok se „u crveno“ ulazi pri 8.500 o/min. To znači da se klipovi kreću ekstremno brzo, otprilike identično kao u aktuelnim F1 motorima.

Ovaj trocilindarski agregat takođe koristi Koengiseggov sistem bez bregastog vratila (FreeValve), što pruža bolju kontrolu nad radom ventila, obezbeđujući više mogućnosti za stvaranje snage. Negativni aspekti su složenost, troškovi i dodatna energija neophodna za pokretanje pneumatskih aktuatora, koji otvaraju i zatvaraju ventile.

Ipak, FreeValve je omogućio da komplikovana, trocilindarska twin-turbo postavka funkcioniše. Svaki cilindar poseduje jednu garnituru izduvnih ventila za svaki turbopunjač. FreeValve dozvoljava jednom od tih ventila da ostane zatvoren pri nižim obrtajima, što znači da je u tim trenucima samo jedan turbo u eksploataciji, tako da brže podiže obrtaje. Pri višim obrtajima, drugi ventil se otvara a izduvni gasovi se šalju u oba punjača.

Postavljen iza zadnjih sedišta, trocilindarski motor funkcioniše u kooperaciji s tri elektromotora za ukupnih 1.700 ks i 2.500 Nm. Deo te snage može biti poslat na prednje točkove putem cevi obrtnog momenta i sklopa kvačila, što Gemeri pruža pogon na sve točkove. Paket baterija od 16,6 kWh obezbeđuje električnu energiju i pruža čisto električnu autonomiju od oko 50 kilometara.

Proizvodnja Gemere će biti ograničena na 300 jedinica. Cena nije precizirana, a s obzirom na veličinu serije, ekskluzivnost je zagarantovana.

.AutoRepublika

(711)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandar

Motor postiže 600 KS koristeći etanol E85 kao gorivo, ako se koristi benzin onda postiže 500 KS. Inače motor bez turbo-punjača postiže oko 280 KS.
Mala ispravka, kaže se bregasta osovina a ne bregasto vratilo. Vratilo prenosi obrtni moment a osovina ne.