1. Home
  2. Zelene strane
  3. Kalifornija zabranila prodaju automobila sa SUS motorima nakon 2035. godine
Kalifornija zabranila prodaju automobila sa SUS motorima nakon 2035. godine
1

Kalifornija zabranila prodaju automobila sa SUS motorima nakon 2035. godine

223
1
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da američka savezna država Kalifornija ima veliki problem sa zagađanim vazduhom. Zvanična brojka pokazuje da je zagađanost veća nego u preostalih 49 saveznih država zajedno, a razloga za tako nešto ima nekoliko. Ne samo što svake godine viđamo veliki broj požara, već tamo takođe živi preko 40 miliona stanovnika i gotovo svaki od njih poseduje automobil.

U Americi svake godine bude prodato oko 17 miliona, a 11% njih završi u Kaliforniji. Međutim, počev od 2035. godine izložbeno-prodajni saloni će moći prodavati samo vozila na električni pogon. Dokumentaciju kojom se predlaže takav zakon je potpisao guverner Gavin Njusom, a ironično, to je uradio na haubi novog Forda Mustanga Mach E.

To ne znači da će građani ove američke savezne države morati voziti samo automobile na struju, ali ukoliko žele da kupe one sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva, to će morati da urade negde drugde. U tom slučaju ih čekaju dodatni troškovi, kao što je registracija za vozila kupljena izvan lokacije prebivališta, ali i skuplje osiguranje. Svi oni koji već žive u Kaliforniji i već koriste vozilo sa SUS motorom neće plaćati dodatne troškove pošto su posedovali vozilo s takvom tehnologijom i pre nego što je zakon stupio na snagu.


U svakom slučaju, Kalifornija je prva američka savezna država koja je primenila novi zakon, a očekivanja su da će potez pratiti još nekoliko njih. To se posebno odnosi na one koje se nalaze u blizini, kao što su Vašington, Oregon i Nevada. Potrebno je spomenuti da je 15 država širom sveta takođe predstavilo takav zakon, a preko vikenda smo pisali i o istovetnoj inicijativi koju je pokrenuo premijer Bavarske, što je posebno zanimljivo jer je čovek upravnik regije u kojoj centrale imaju BMW i Audi.

Takođe, treba reći da spomenuti zakon važi samo za putničke automobile dok će komercijalna vozila dobiti dodatnih deset godina, to jest moći će se pazariti do 2045. godine, pre nego što novo pravilo stupi na snagu. Bilo kako bilo, ostaje nam da vidimo kako će predsednik Donald Tramp reagovati, pošto se dve strane trenutno sude oko toga da li Kalifornija ima pravo da samostalno donosi odluke bez saglasnosti ostatka države, odnosno predmet spora je nivo autonomije kojom raspolaže federalna jedinica.

AutoRepublika

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Bože sačuvaj i sakloni.