1. Home
  2. Zelene strane
  3. BMW će sastavljati baterijske module od 2021. i u Nemačkoj
BMW će sastavljati baterijske module od 2021. i u Nemačkoj
0

BMW će sastavljati baterijske module od 2021. i u Nemačkoj

135
0
Podelite sa prijateljima:

BMW je nastavio da proširuje svoje proizvodne mogućnosti u smislu razvoja baterijskih pakovanja i električnih pogonskih sklopova. Tako je nemački proizvođač automobila doneo odluku da ojača kapacitete, i to tako što će otvoriti četvrtu fabriku baterija, koja će početi s radom naredne godine. Pored toga, fabrika kompanije u Lajpcigu će takođe započeti s proizvodnjom standardizovanog baterijskog modula za akumulatore visoke voltaže u hibridnim i čisto električnim vozilima iz nemačke grupacije.

Ovu odluku je nedavno obnarodovalo više zvaničnika kompanije, na svečanosti koja je upriličena u dogovoru s gradonačelnikom Lajpciga i premijerom Saksonije, kao nemačke savezne republike kojoj pripada i sam pomenuti grad. Germanska firma je prošlog jula objavila da je udvostručila svoje proizvodne kapacitete u Kini, namenjene baterijama za vozila iz PHEV segmenta. a da sada nastavlja istim putem i u matičnoj zemlji.

Bavarska firma je namerna da do 2022. godine uloži 100 miliona evra u proizvodnu liniju namenjenu baterijskim modulima, a koja će biti postavljena u fabrici u Lajpcigu, kao i u halu koja će se prostirati na 10 hiljada kvadratnih metara. Očekuje se da na tom potezu započne serijska proizvodnja sredinom naredne godine. Ulaganje je procenjeno kao neophodno, kako bi se kompanija pripremila za stabilan rast proizvodnje vozila iz PHEV segmenta, baš kao i očekivani rast tražnje za električnim automobilima.

Procene govore o tome da će oko 150 ljudi, do 2022, biti uposleno u procesu proizvodnje baterijskih modula. Treba reći i da nam je poznato da radnici u Lajpcigu nisu tek ušli u priču o proizvodnji električnih automobila i komponenti za iste, s obzirom na činjenicu da je na tom mestu organizovana proizvodnja heča s imenom BMW i3, još od 2013. godine. Zanimljivo je da baterijski mališan u poznim tržišnim godinama beleži sve bolje prodajne rezultate, pa je tokom ove godine dostigao rekordne proizvodne cifre.

Proizvodnja baterijskih modula za elektromobile marke BMW

Za proizvodnju baterijskih ćelija će i dalje biti zaduženi drugi dobavljači

Baterijski moduli predstavljaju celinu koja je superiornija u odnosu na ćelije, i mogu se nazvati, praktično setom ćelija. Ono što će BMW u stvari raditi u Lajpcigu jeste operacija sklapanja modula od više baterijskih ćelija koje će se i dalje kupovati od standardnih dobavljača, pri čemu tu uglavnom mislimo na kompanije Samsung SDI i CATL, s kojima su ugovori aktivni do 2031. godine. Zavisno od toga za koji model automobila su namenjene, ćelije će biti isporučivane od strane jednog ili drugog snabdevača, dok će ih BMW objedinjavati u standardizovane module.

Moduli su grupisani u manjim ili većim količinama, zavisno od veličine baterije i modela automobila za koji su predviđene. Pakuju se u aluminijumske kutije zajedno s konektorima, kontrolnim jedinicama i izmenjivačem toplote.

Baterije visoke voltaže za vozila marki BMW i MINI su, do ovog trenutka bile u proizvodnji u fabrikama u nemačkom Dingolfingu, američkom Spartanburgu i kineskom Šenjangu. To se neće promeniti u bliskoj budućnosti, već će svi ti pogoni nastaviti sa aktivnostima, ali će im se priključiti i kompleks u Lajpcigu.

Prognoze kojim raspolaže BMW sugerišu da će oko četvrtine prodatih vozila grupacije na Starom kontinentu, biti elektrifikovano, što znači da pričamo o čisto električnim ili plug-in hibridnim modelima, što je cifra koja će se uvećati za 50% do 2030. godine.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments