1. Home
  2. Zelene strane
  3. Baterija na BMW i3 je predviđena da izdrži dovoljan broj punjenja za 850.000 km
Baterija na BMW i3 je predviđena da izdrži dovoljan broj punjenja za 850.000 km
0

Baterija na BMW i3 je predviđena da izdrži dovoljan broj punjenja za 850.000 km

1.95K
0
Podelite sa prijateljima:

Samsung SDI je na skupu Skladištenje energije u Evropi (Energy Storage Europe) održanom u Nemačkoj, predstavio baterijske ćelije visoke gustine u nivou od 111 amper časova, zajedno sa ćelijama koje se standardno koriste za baterije današnje generacije elektromobila, a čija snaga iznosi 94 amper časova.

Samsung SDI je predstavljene nove baterije visokog kapaciteta nazvao, model E3. Baterije sa ovim oznakama mogu da sačuvaju istu količinu energije u manjem broju ćelija, omogućavajući tako bolje iskorišćenje prostora.

Jasno, moćnije baterijske jedinice (111 Ah) su u stanju da sačuvaju više energije od onih koje su trenutno u upotrebi (94 Ah), ako su jednakih gabarita. Logično je pitanje koje se sledstveno nameće: zašto se snažnije i savremenije baterije već sada ne upotrebljavaju u modernim EV? Očekuje se da će aktuelna generacija baterija biti zamenjena još moćnijim, onim koje imaju celih 120 amper časova, i to je u planu da se dogodi veoma brzo.

Pre nego što se to dogodi, interesantno je pogledati baterije koje koristi BMW i3. One poseduju 94 amper časova, i smatraju se jednim od onih sa najdužim vekom trajanja.

Samsung SDI očekuje da ove baterije mogu da otrpe 4.600 ponovljenih ciklusa punjenja, pri spoljnoj temperaturi vazduha od 25ºC, dok im se kapacitet ne spusti na 80%, što je nivo na kome je baterija i dalje upotrebljiva, ali više nije praktična za primenu u EV.

Pošto je BMW i3 (33 kWh) model sa deklarisanom autonomijom od 183 kilometara, 4.600 ciklusa punjenja podrazumeva više od 843.000 kilometara. Ovo nije samo slovo na papiru, već je potpuno izvodljivo, s obzirom na to da je BMW i3 opremljen termalnim sistemom upravljanja.

Još da dodamo da je Daimler ugovorio nabavku baterija od dobavljača sa sedištem u Kini, dok je VW grupa izabrala dobavljače iz Južne Koreje i Kine.

(1947)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments