1. Home
  2. Life
  3. Intervju
  4. Šef Schaeffler Automotivea predviđa veliki dobitak u oblasti elektrifikovanog pogona
Šef Schaeffler Automotivea predviđa veliki dobitak u oblasti elektrifikovanog pogona

Šef Schaeffler Automotivea predviđa veliki dobitak u oblasti elektrifikovanog pogona

156
1
Podelite sa prijateljima:

Schaeffler je firma čuvena po svojim kugličnim ležajevima, ali treba istaći da je ova kompanija aktivno uključena u dolazak ere električnih automobila. Schaeffler trenutno proizvodi transmisione sisteme za Audi e-tron električni krosover.

Šef Schaefflerovog automobilskog sektora, Matijas Cink, želi da nemački snabdevač značajno poveća svoje prisustvu u oblasti elektrifikovanih pogonskih sistema. Evo šta on kaže povodom glavnih pitanja.

S koliko je Schaeffler prisutan u prosečnom automobilu koji je pogonjen motorom s unutrašnjim sagorevanjem?

M.C: Komponente u vrednosti od 110 evra su ugrađene u svaki putnički automobil. Naše poslovanje se u najvećoj meri odnosi na motore i menjače, sa sličnim tržišnim udelom. Ipak, Schaeffler generiše više prometa po komponenti za drugonavedeni sistem. Mi možemo da ostvarimo oko 400 evra kroz snabdevanje Honde hibridnom menjačkom kutijom s dvostrukom spojnicom, aktuatorom i softverom, primera radi, dok u slučaju motora možemo postići oko polovine te sume.

Cilj vašeg novog poslovanja u oblasti električnog prevoza podrazumeva 10 odsto prihoda Schaeffler Automotivea do 2020., što je dvostruko više u odnosu na trenutnih pet odsto. Da li je zaista toliki broj električnih automobila za koje očekujete da ćete ih snabdevati potrebnim komponentama?

M.C: To zavisi od par ugovora u vezi s „plug-in“ hibridnim sklopovima, koji teba da se ostvare. Do sredine prošle godine, činilo se kao da ćemo biti svedoci veoma brze tranzicije od konvencionalnih automobila ka baterijskim, ali primećujemo mnogo veće interesovanje za hibridizaciju.

To nije nešto što čujete od proizvođača automobila. Teško da bilo koja marka zaista forsira „plug-in“ hibride.

Njihova poruka javnom mnjenju mora na prvom mestu biti fokusirana na električna vozila, ali su razgovori unutar industrije mnogo šireg obima. S obzirom na prebacivanje velikog broja kupaca s dizel na benzinske motore, povećava se pritisak na kompanije u vezi s flotnom emisijom ugljen-dioksida, jer je regulativa sve stroža. Proizvođači će radije platiti za tehnologiju nego kaznu za svaki prekomerni gram CO2.

Ovog meseca će prvi Audi e-tron električni krosover biti isporučen. Schaeffler je zadužen za jednostepenu transmisiju za svaki elektromotor. Da li zaista možete ostvariti profit s tako jednostavnom mehanikom?

M.C: Tehnički zahtevi su zapravo veoma visoki, tako da za nas to znači 300 do 400 evra po osovini. U odnosu na prosečnih 110 evra, Schaefflerove šanse da zadrži postojeći obim po vozilu, ili ga čak poveća, su definitivno očigledne. Mi svoj potencijal vidimo ne samo u inovativnim proizvodima, već i u inovativnom proizvodnom procesu.

Zašto je vaša transmisija pobedila?

M.C: U smislu maksimalnog obrtnog momenta po kilogramu mase, ona nudi najbolje performanse za traženi paket. Takođe poseduje naš patentirani diferencijal male mase. Ipak, njene karakteristike u smislu buke, vibracija i kulture rada (NVH), odlučile su u našu korist. To će biti još važnije kada se motori s unutrašnjim sagorevanjem budu penzionisali, jer tada ćete čuti samo šum guma koje su u kontaktu s asfaltom.

Koji proizvođači automobila planiraju da koriste vašu e-osovinu?

M.C: Great Wall će je implementirati u svoje hibridno vozilo u okviru premijum brenda Wei. Takođe imamo ugovor s Changanom. Ove e-osovine, u okviru kojih isporučujemo elektromotor, menjačku kutiju i elektroniku u jednoj jedinici, mogu doneti od 1.000 do 1.400 evra. Međutim, perspektiva što se konkurencije tiče je mnogo intenzivnija nego u našem etabliranom poslovanju.

Kada ćemo videti motor u glavčini točka, koji razvijate pod imenom „E-Wheel“?

M.C.: On je u relativno uznapredovaloj fazi predrazvoja. Međutim, motor u glavčini točka nije za upotrebu ni za modele B segmenta. Ovo rešenje je pogodnije za urbanu primenu s ciljem da se maksimizuje prostranost enterijera, tako da je idealno za robotaxi, gde nema potrebe za performansama kao u slučaju vožnje na auto-putu.

Ukoliko Schaeffler isporuči kompletnu pokretnu šasiju provajderu uslužnog prevoza, da li to znači da postajete konkurenti proizvođača automobila, vaših najvećih kupaca?

M.C.: To je osetljiva tema, ali trenutno, ne bih odgovorio „ne“.

Šta Schaeffler radi u oblasti autonomnih vozila?

M.C.: Mi joj pristupamo s aspekta šasije, primera radi s „drive-by-wire“ tehnologijom. Započeli smo zajednički poduhvat s Paravanom, koji je specijalizovan za vozila za invalide. Paravan je jedina kompanija koja poseduje zakonski odobren sistem, gde vozilom upravljate uz pomoć džojstika, koji je povezan s točkovima i kočnicama preko električnog kabla.

Da li očekujete neke akvizicije?

M.C: Ne kažem da je to naš sledeći korak, ali elektronika je jedna od otvorenih oblasti gde smo u potrazi za opcijama, bilo da se radi o partnerstvu, zajedničkom poduhvatu ili akviziciji.

AutoRepublika

Izvor: ANE

 

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Da….. definitivno su snabdevači sam krem automobilske industrije, zapravo jedina automobilska industrija je oličena kroz njih. Današnji proizvođači automobila su zapravo konsultanti komponentašima koji proizvode vozila, a ovo će u budućnosti biti još očiglednije