1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen unikatni Ferrari Omologata
Predstavljen unikatni Ferrari Omologata
2

Predstavljen unikatni Ferrari Omologata

233
2
Podelite sa prijateljima:

Posebna divizija čuvene italijanske marke s propetim konjićem, Ferrari Special Projects je osmislila još jedno jedinstveno i ekskluzivno vozilo. Upravo to je i bila ideja osnivača ovog profitnog centra, ondnosno rukovodstvo je želelo da u okviru kompanije, kreativnost razvija posebna ekipa profesionalaca koja je u stanju da, neumorno radeći, stalno kreira specijalna vozila, utemeljena na „civilnim“ modelima Ferrarija.

Ovoga puta, njihov znoj je konvertovan u automobil koji je pred nama, nastao na bazi donorskog lepotana, kupea pod nazivom Ferrari 812 Superfast, a koji poseduje V12 motor smešten napred.

U proteklih jedanaest godina, tim iz Maranela je osmislio devet projekata s dvanaestocilindarskim motorima, dok je ovo jubilarni deseti specijalni projekat. Vozilo je naručio izvesni neimenovani poklonik (ne pokojnik) marke iz Evrope, a njegova izrada je trajala malo više od dve godine.

Juče je unikatni kupe napustio pogonske hale po prvi put, gde je izvezen na kompanijsku trkačku stazu. Tako je Ferrari Omologata premijerno video „svetlost dana“.

Glavni izazov se odnosio na izradu novog karoserijskog oblika koji se jasno nadovezuje na legendarni model marke Ferrari 250 GTO, kao i na trkačke modele iz familije 250 LM, iz šezdesetih godina prošlog veka. Svi paneli na karoseriji su originalni i izrađeni su od aluminijuma, i u skladu su sa posebnim zahtevima iz narudžbenice

Najupadljivije karakteristike se odnose na prednje usisnike za vazduh, dok je na zadnjem delu to zaslon sa žlebovima koji prekriva staklo iza leđa vozača. Od donorskog modela su nasleđeni samo farovi i prednje vetrobransko staklo.

Izmene koje je pretrpeo kabinski prostor su uglavnom svedene na minimalan obim i tiču se samo finalne dekoracije. Sedišta su presvučena plavom kožom i teksasom. Poseduju pojase za vezivanje u četiri tačke. Brojni su akcenti izvedeni u srebrnoj nijansi, dok su tu detalji kod originalnog Superfasta, izrađeni u crnoj boji.

Iz kompanije nismo čuli niti jednu reč o tehnološkim rešenjima na unikatu, pa su ona, zaključujemo tako, ostala identična kao kod donorskog modela. Ferrari 812 Superfast pokreće atmosferski agregat zapremine 6.5 litara, koji razvija 800 konjskih snaga. Radi u tandemu sa sedmostepenim automatskim menjačem, poseduje pogon na zadnjoj osovini, dok mu je šasija u potpunosti elektronski kontrolisana.

Kao što na početku i naglasismo, kupe Ferrari Omologata je jedan – jedini, pa tako ni cena nije obelodanjena. Tipična naknada koja se plaća kompanijama za projekte ovog tipa se meri u milionima evra, pa verujemo da je i vlasnik unikatnog kupea morao da se isprsi sa par miliona evrića.

Nek mu je uzdravlje!

AutoRepublika

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Fantastičan , disco volante (kao Alfin :))) svaka mu čast , ima čovjek i para i ukusa.

Бранило

Има се … Може се … зашто да не 😎