1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Audi RS2 Coupe koji nije postojao ulazi u serijsku proizvodnju
Audi RS2 Coupe koji nije postojao ulazi u serijsku proizvodnju

Audi RS2 Coupe koji nije postojao ulazi u serijsku proizvodnju

7.99K
2
Podelite sa prijateljima:

Audi ima dugu istoriju i bogato iskustvo u razvoju performantnih vozila, posebno onih sa oznakama S i RS. Teško je znati ko je začeo takav trend, a eksperti će se složiti da je pionirski model bio Audi 100 Coupe S iz 1969. godine koji je kombinovao prelepi fastbek stil, s dugačkim krovom i, za taj period relativno moćnim 1,9-litarski benzinac sa 115 konjskih snaga. Tokom osamdesetih godina prošlog veka se desilo nekoliko bitnih momenata za Audi, kao što je debitovanje s legendarnim modelom Quattro, ali i osnivanje posebne divizije Audi Sport GmbH koja je bila zaslužena za sve performantne i trkačke modela brenda.


Veliki jubilej je potom usledio 1991. godine, kada je svetlost dana ugledao i prvi Audi sa oznakom S. On je nosio ime S2 i bio je zasnovan na modelu 80 Coupe. Pokretao ga je 2,2-litarski turbobenzinac sa pet linijskih cilindara koji je razvijao 230 konjskih snaga. To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 5,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Tri godine kasnije je stiglo još eksremnije izdanje u vidu modela RS2 s 315 „grla“, ali se Audi iz nepoznatog razloga odlučio za karavan umesto za kupe, pa čak i umesto limuzine. O ovom automobilu smo nedavno pisali, i to kao o vozilu koji je izmenio imidž nemačkog proizvođača vozila, a da li ste ikada zapitali kako bi RS2 izgledao u kupe izdanju, da je kojim slučajem ugledao svetlost dana?

 

Odgovor na takvo pitanje nam donosi firma Prior Design koja planira da proizvede 40 jedinica za s(p)retnike sa dubokim džepom. Ova dizajnerska kuća je sarađivala sa još dve kompanije i to JP Performance i Dr. Crazy s ciljem da zajedničkim snagama razviju i ponude najbolji mogući automobil. Timu je trebalo četiri meseca da proizvede prvi prototip primerak, a možemo da zaključimo da je posao fantastično obavljen.

Ovaj RS2 je zasnovan na kupe izdanju Audija 80 iz ranih devedesetih godina prošlog veka, a zatim je usledila duga lista modifikacija. Prior Design kaže da je za inspiraciju koristio, ne samo originalni RS2 Avant, već i moderne modele s takvom oznakom, pa na prvi pogled ovaj kupe deluje kao nešto što objedinjuje najbolje iz oba sveta.

Prošireni blatobrani, izmenjeni branici, otvori na haubi i veće felne su samo neke od stilskih modifikacija, ali tjuning kuća nije ulazila u detalje šta se nalazi ispod haube. Neki eksperti pretpostavljaju da će to zavisiti od vlasnika, a kako originalni 2,2-litarski benzinac više nije u serijskoj proizvodnji, šanse su male da ćemo videti baš njega. To i ne mora da bude mana, pošto nemački gigant nudi daleko moderniji izbor savremene mehanike sa sličnom zapreminom motora.

 

Prior Design već sada prima narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima naredne godine. Cena nije objavljena, ali je sasvim sigurno da će vas ovaj RS koštati više nego bilo koji novi Audi sa takvom oznakom.

AutoRepublika

(7990)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Licno mi se vise dopada nego bilo koji novi RS.

D_C

S2 se nudio kao kupe, sedan i karavan.