1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Performanse s luksuzom
AR pijaca klasika: Performanse s luksuzom

AR pijaca klasika: Performanse s luksuzom

327
6
Podelite sa prijateljima:

Po definiciji, američki „muscle“ automobil je kompaktnih dimenzija, s velikim motorom s osam cilindara, dosta snage, impresivnim performansama na pravcu i pristupačnom cenom. Iako su i ranije postojali neki modeli koji bi mogli biti obuhvaćeni ovom definicijom, eksperti će se složiti da je kategoriju osnovao Pontiac GTO, a nije trebalo da prođe dugo vremena pre nego što su i rivali pratili takvu strategiju.

I to ne samo onih od strane korporacija Ford, Chrysler i AMC, već i unutar samog General Motorsa, a jedan od njih je bio model Oldsmobile 442.

Nije se baš uklapao u ceo imidž ovog brenda, pošto je Oldsmobile služio kao inovantivni brend General Motorsa i uglavnom je privlačio starije kupce, ali firma nikako nije mogla da ignoriše rastući trend. 442 je bio zasnovan na modelu Cutlass, a značenje ove tri brojke se menjalo kroz istoriju.

Do 1970. godine, kada je model sa priloženih fotografija bio u izložbeno-prodajnim salonima, indeks se odnosio na parametar motor zapremine 455 kubnih inča, četiri karburatora i dvostruke završetke izduvnih cevi, ili narodski rečeno, „na auspuhe“.

General Motors je ranije imao pravilo prema kojem nijedan model, s izuzetkom Chevroleta Corvettea, nije smeo da ima motor veći od 400 kubnih inča (6,6 litara), ali je ono ukinuto spomenute 1970. godine. Oldsmobile je odgovorio tako što je predstavio svoj najveći V8 u istoriji, radne zapremine 455 kubnih inča (7,5 litara). To je bilo dovoljno za 365 „konja“ i maksimalnih 680 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko izbora četvorostepenog manuelnog i trostepenog automatskog menjača.

Ono što je krasilo model 442 u poređenju sa drugim mišićavim automobilima je podatak da je bio napucan opremom kao i svaki drugi Oldsmobile, čime je bio jedinstven na putevima zajedno sa bratskim modelom Buick GS. Doduše, to se odrazilo i na masu i ona je iznosila relativno visokih 1,7 tona, ali teško da ga je neko mogao nazvati sporim. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo manje od sedam sekundi uz maksimalnu brzinu od 217 km/h.

Model 442 nikada nije imao velike brojeve koji bi ilustrovali obim proizvodnje, pa je spomenute 1970. godine napravljeno samo 14.709 jedinica, od čega su 2.922 bili kabrioleti. Razlog je ležao u relativno visokoj ceni za svoju kategoriju, a za njega je bilo potrebno izdvojiti preko četiri hiljade dolara (oko 31.275 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Primerak iz današnje priče se nalazi u gradu Takvila unutar američke savezne države Vašington i do sada je prešao tek 25 hiljada kilometara. Uglavnom je u originalnom stanju sa izuzetkom par mehaničkih osveženja, a fabriku je napustio sa opremom kao što su 15-inčne felne, menjač „Hurst“ i specijalnom haubom sa skuplje konfiguracije nazvane W-30. Takođe poseduje i veoma poželjan manuelni menjač za koji se jako malo kupaca opredelilo.


Do kraja aukcije je ostalo još tri dana, a trenutno najviša od šest ponuda iznosi 27 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kakav lepotan. San mojih dečačkih snova.

Matija

Veoma lep i elegantan auto! Rado bih ga vozio! Cena odgovara! Ovo je pravi americki auto, danasnji US-proizvodjaci trebalo bi da se vrate ovom stilu i doziveli bi veliki uspeh! Dozvolili su sebi glupost da padnu pod uticaj Japanaca i Evropljana i da tako izgube svoj karakter i imidz.

Yankee

Sa izuzetkom nekog nostalgicara, retko ko bi danas kupovao slicne aute. To potvrdjuje prodaja Mustanga, Camara i Challengera. Danasnja mladjarija ima sasvim drugacije zanimacija nego ona pre 50+ godina.

Matija

Verujem ti na rec, nisam se bavio ovom analizom. Ne stidim se svojih godina, na protiv! I imam svoje „JA“, ne pitam druge za misljenje. Volim klasiku, pocevsi od Liz Tejlor, Sofije Loren, Djine Lolobridjide, Merlinke, itd. Nista plastika, samo original priroda! 🙂

Yankee

Zivot se u Americi promenio znacajno tokom zadnjih 20-ak godina kada sam ja isao u srednju skolu, a mozes onda zamisliti kolika je promena u zadnjih 50-ak godina. Nema vise onih klinaca koji mastaju da dobiju crvenog Mustanga za 16. rodjendan. Danas zele Teslu i skupoceni mobilni telefon ili u sve vise slucajeva – danas zele preplatu na Uber da ne moraju da voze uopste.

Matija

Razumem. Pomalo tuzne promene. Mladi Nemci i dalje vole da voze ali na godisnji odmor idu avionom. Nekada sam bio najsrecniji kada sednem u auto i krenem na more!