1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Aukcija u toku, a pitanje je „da li želite da se vozite kao Džon Kenedi?“
Aukcija u toku, a pitanje je „da li želite da se vozite kao Džon Kenedi?“

Aukcija u toku, a pitanje je „da li želite da se vozite kao Džon Kenedi?“

191
0
Podelite sa prijateljima:

Predsednik Džon Kenedi se nalazio na čelu Sjedinjenih Američkih Država od 1961. godine, pa sve do tragične pogibije u atentatu dve godine kasnije. O njemu je napisano mnogo knjiga, kako po pitanju politike, tako i na račun privatnog života i navodne veze sa Merilin Monro, ali za nas je najbitniji automobilski svet. Po tom osnovu, kompanija Bonhams iz Njujorka je nedavno objavila da će uskoro prodati dve limuzine u kojima se Kenedi lično vozio, uključujući i onu u kojoj je bio na dan pogibije.


Oba vozila su marke Lincoln, a modifikacije na njima je uradio Fordov partner za specijalna vozila Hess and Eisenhardt. Potrebno je odmah spomenuti da nijedna od njih nije limuzina u kojoj je Kenedi ubijen 22. novembra 1963. godine u Dalasu, a takav automobil (crni Lincoln Continental iz 1963. godine) se danas nalazi u Henry Ford muzeju u saveznoj državi Amerike, Mičigen.

Naravno, administracija prvog čoveka Amerike je posedovala više od jednog vozila pa ga je u Teksasu zapravo dočekao jedan drugi Lincoln Continental iz 1963. godine, ovaj put u beloj boji. Kobnog dana Kenedi, njegova supruga Džeki i guverner Teksasa Džon Koneli su se uputili iz hotela, na paradu grada Fort Vort upravo u takvoj limuzini, a nakon proslave, Lincoln ih je odvezao na aerodrom za put u Dalas.

Istog dana Kenedi je ubijen, pa možemo zaključiti da automobil ima istorijski značaj, pošto se 33. američki predsednik po redu vozio u njemu poslednjeg dana svog života. Sa izuzetkom bezbednosnih mera, Lincoln nije imao nikakve modifikacije, pa je prodat 1964. godine privatnom kupcu. Od tada je menjao vlasnike nekoliko puta i to su uglavnom bile muzejske institucije, a nedavno je detaljno osvežen.

Kao i svaki drugi Continental, i ovaj pokreće V8 agregat zapremine 430 kubnih inča (7,0 litara) sa 375 konjskih snaga. Lincolnov velikan ove generacije je izuzetno cenjen i popularan klasik, a bilo kakva veza sa Kenedijem mu može samo podići cenu. Eksperti smatraju da će novi vlasnik morati izdvojiti između 300.000 i 500.000 američkih dolara.

 

Drugi od dva modela je značajno ekskluzivniji. Reč je ponovo o Lincolnu Continentalu, ali ovaj put iz 1960. godina na kome su urađene mnogo veće medifikacije.

Ovaj put automobil je imao stakla i metal koje ni najprobojnija municija iz navedenog perioda nije mogla da probije, zatim podeljeno staklo između dva reda sedišta, telefon kojim je Kenedi mogao da kontaktira bilo kog svetskog lidera i poseban klimatizovani sistem za američkog predsednika.

Kenedi je često koristio ovu limuzinu kada je boravio u Vašingtonu, ali se isto ponašao i njegov „naslednik“ Lindon Džonson. Tokom 1965. godine je vraćen Fordu, koji ga je preprodao privatnom biznismenu.

I ovaj Continental je restauriran, mada je enterijer originalan zbog istorijske bitnosti. Ispod haube se ponovo krije V8 motor zapremine 430 lubnih inča (7,0 litara), ali sa 315 „grla“. Očekuje se da će kupca koštati između 200.000 i 300.000 najmanjih zelenih novčanica.

AutoRepublika

(191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments