1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Američko ružno pače ili prelepi labud traži novog vlasnika
AR pijaca klasika: Američko ružno pače ili prelepi labud traži novog vlasnika

AR pijaca klasika: Američko ružno pače ili prelepi labud traži novog vlasnika

195
0
Podelite sa prijateljima:

Istorija korporacije Chrysler, pod čijom kontrolom su se nalazili brendovi Plymouth, Dodge, DeSoto, Chrysler i Imperial, u periodu od 1962. do 1964. godine je takva da je verovatno ni najveći holivudski pisci ne bi osmislili. I to sve navodno zbog jednog inženjera koji je pogrešno načuo konkurenciju. Zbunjuje vas možda to kakve veze takva priča ima sa automobilom sa priloženih fotografija? Nismo iznenađeni, ali obećavamo da ima smisla. Pa krenimo redom…

Svi smo sigurno upoznati sa onom američkom teorijom da je „veće uvek bolje“ i takva formula je pratila i njihove automobilske proizvođače. Ali recesija iz 1958. godine je okrenula kupce prema kompaktnim četvorotočkašima, a zvanična priča kaže kako je jedan Chryslerov inženjer prisustvovao privatnoj zabavi početkom šezdesetih godina prošlog veka i tu načuo glavnog Chevroletovog šefa, Eda Kola kako kaže da će ova divizija u skorijoj budućnosti smanjiti dimenzije vozila.

Chrysler je uzeo takvu vest zdravo za gotovo, i naredio smanjivanje dimenzija svih svojih brendova za 1962. godinu. Ovaj potez je bio dosta komplikovan, pošto su inženjeri i dizajneri već imali završene novitete, pa da bi se uštedelo na troškovima, proporcije su samo srazmerno umanjene, i na taj način je delovalo kao da se vozilo ne uklapa.

Kasnije će se pokazati da je spomenuti inženjer očito imao slabiji sluh, i sasvim pogrešno povezao to što je čuo, pa tako Chevrolet nije planirao da smanji dimenzije svih svojih modela, već samo da premijerno prikaže novi kompakt, pod pomalo konfuznim imenom Chevy II.

 

Svi brendovi korporacije Chrysler su prošli „ko bosi po trnju“ u periodu od 1962. do 1964. godine, sa stilom koji „samo majka može da voli“ i katastrofalnom prodajom, ali čak i u takvoj situaciji se rodila neka pozitiva. Naime, male dimenzije su rezultirale u niskoj masi, a kao što nam je svima poznato, kilogrami su najveći neprijatelj performansi i sveukupne vozne dinamike.

U prevodu na neki jednostavniji jezik, Plymouth i Dodge su dominirali u gotovo svim šampionatima gde su se takmičili, a jedan spretnik sada ima priliku da postane vlasnik baš takvog četvorotočkaša.

Jedna od najpopularnijih kategorija tokom šezdesetih godina je bila ona koja se zvala NHRA (National Hot Rod Association) i to konkretna klasa zvana „Super Stock“. Kao što joj ime kaže, reč je o uglavnom fabričkim modelima sa kojih je skidano sve što bi dodavalo masu vozilu, a zatim je ugrađivan najmoćniji dostupni motor.

 

Predstavnik Dodgea je bio model 330 koji se veoma uspešno borio protiv modela kao što su Ford Galaxie i Chevrolet Impala. Proizvedeno je 55 jedinica od strane čuvenog tjunera Mr. Norm, a primerak sa priloženih fotografija je ukupno 24. u nizu.

Prodavac kaže da poseduje dokumentaciju koja potvrđuje da je automobil originalno isporučen kupcu u američkoj saveznoj državi Mičigen po ceni od 3.950 dolara (oko 34.857 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Međutim, ne ulazi u detalje gde i kada se takmičio, mada tvrdi da poseduje svu potrebnu dokumentaciju koja će potvrditi da je ovaj primerak modela 330 zaista „1 od 55“, a ne samo nečija kopija.

Brojevi čuvenog motora Hemi se pokrivaju sa šasijom i dokumentacijom. Naravno, upravo je motor deo koji privlači najviše pažnje, pošto je reč o čuvenoj jedinici u konfiguraciji V8, radne zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara) sa 425 konjskih snaga.

Menjač je trostepeni automatski, onaj koji prenosi snagu na zadnje točkove. Školjka potvrđuje da je reč o veoma specijalnoj karoseriji uvedenoj pod kodnom oznakom 611 što znači da su krila, hauba i branici proizvedeni od aluminijuma, uz lakše staklo i tanju limariju. Enterijer, iako „udara“ sa jakom i fensi crvenom bojom, je zapravo dosta jednostavan i bez mnogo opreme.


U vreme pisanja ove priče je ostao oko jedan dana pre nego što se aukcija kompletirana, a najviša ponuda iznosi 175 hiljada dolara. Teško je znati kolika bi konačna cifra mogla biti pošto je 330 uvek bio manje popularan nego Galaxie ili Impala, ali na kraju dana upravo bi takva posebnost mogla da ga izdvoji.

Tema ove priče je „ružno pače ili prelepi labud“ i po pitanju stila zaista je „ružak kao grob“. Ali, s druge strane, manja masa, fantastični motor s kultnom oznakom Hemi i manji broj proizvedenih primeraka ga čini pobednikom kod mnogih kolekcionara.

Zoran Tomasović

(195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments