1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: BMW 2000CS iz 1967. godine je pronašao „put kući“ posle 39 godina
AR pijaca klasika: BMW 2000CS iz 1967. godine je pronašao „put kući“ posle 39 godina

AR pijaca klasika: BMW 2000CS iz 1967. godine je pronašao „put kući“ posle 39 godina

592
1
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste i ranije čitali one priče koje deluju kao da su smišljene od strane holivudske filmske produkcije. Naime, osoba bi kupila neki kultni automobil, uživala u njemu neko vreme, da bi ga onda preprodala zbog finansijskih problema. Priča se tu ne završava, već je epilog takav da bi go ona opet ponovo pronašla nekoliko decenija kasnije.

E pa upravo slična priča nam stiže i iz Amerike ovih dana, doduše s pomalo tužnim krajem, ali u centru pažnje je prelepi BMW 2000CS iz 1967. godine.

Kako prenose kolege sa sajta Hagerty, Dag i Merijen Linder su kupili slavni nemački kupe krajem 1966. godine dok su još živeli u Minhenu, a zatim obišli celu Evropu s njim. Merijen je rođena u Švedskoj, a mladi bračni par je izabrao američku saveznu državu Kaliforniju kao svoju novu lokaciju, pa su organizovali i prevoz BMW-a.

Dag ga je svakodnevno vozio i nije mu smetalo to što ovaj četvorotočkaš nema servo volan, niti automatski menjač, što se čak i tokom šezdesetih godina prošlog veka smatralo nečuvenim „preko bare“. Los Anđeles takođe krase neke od najvećih gužvi na svetu i nije retkost da vožnja od svega par kilometara potraje satima, a Dag je u proseku provodio oko tri sata dnevno za volanom.


Ipak, posle petnaest godina verne službe, Dag je prodao automobil čoveku po imenu Stenli, koji mu je rekao da će ga koristiti za delove pošto nemački četvorotočkaši u to vreme još uvek nisu imali neku vrednost kao klasici. Iz tog razloga, Dag nikada više nije tražio svog ljubimca pa i nije znao da se Stenli predomislio i odlučio da ga zadrži „u jednom komadu“.

Ovaj primerak kupea 2000CS će ostati u njegovom vlasništvu sve do protekle godine kada ga je prodao svom rođaku Džeku. Potom je rođak odlučio da malo bolje pretraži istoriju vlasništva, a kako je dugo godina radio kao policajac u Njujorku, tako je i imao debele veze da novu misiju uspešno okonča. Tokom pretrage je saznao da je Dag nažalost preminuo, ali je poslao pismo Merijen i dobio odgovor od njene dece Stiva i Kristine.

Ovi su mu pričali koliko je njihov otac uživao u BMW-u, a kako je Merijen u međuvremenu napustila Kaliforniju, tako se i automobil nalazio na manje od 500 kilometara udaljenosti od nje. Usledila je poseta Njujorku gde je sačekao kupe sa 179.200 kilometara na satu.

Merijen je jako zahvalna Džeku što je pronašao, i što je ponovo spojio sa automobilom koji je doneo toliko radosti njenoj porodici. Tada je i njen sin Stiv imao priliku da provoza 2000CS po prvi put, i kao tipičan „mladunac“ kaže da nije ni znao šta je servo volan i kakav je osećaj voziti automobil bez takve opreme.

Ostaje jedino žal što Dag nikada više nije video svog ljubimca, ali bi sigurno bio srećan kada bi znao da nije korišćen samo za delove kako mu je originalno rečeno i da se vratio kući posle 39 godina…

Zoran Tomasović

(592)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Unakazio ga je sa onim maglenkama.
A bilo bi lepše i da su na njemu ostale originalne felne.

Veoma mi se dopadao onaj način otvaranja leptir stakla.

Ako ne greši https://www.automobile-catalog.com, ovaj BMW sa 4MT i 2,0 motorom od 111 ks iz 1968. godine je imao ubrzanje od 12 sekundi i maksimalnu brzinu od 172 km/h.

A dan pre ovog članka na Autoportal.hr nadjoh tekst o mazdi 1.500 iz 1965. godine, koja je u kasnijoj veriji 1.800 sa 100 ks iz 1968. godine imala ubrzanje od 10,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 177 km/h.

https://autoportal.hr/vremeplov/mazda-1500-1966-1973-trebala-je-biti-alfa-romeo-1750-a-donijela-slavu-japancima/