1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Restomod Totem GTAmodificata kao omaž šezdesetim godinama prošlog veka
Restomod Totem GTAmodificata kao omaž šezdesetim godinama prošlog veka

Restomod Totem GTAmodificata kao omaž šezdesetim godinama prošlog veka

116
5
Podelite sa prijateljima:

Salon automobila u Ženevi koji se ovih dana održava, ne može se pohvaliti obiljem premijera modernih sportskih automobila. Ali ovde su debitovala dva restomoda, čiji su kreatori bili inspirisani trkačkim automobilima prošlosti. Već smo govorili o kupeu po imenu Kimera Evo38, izvedenom imajući u vidu reli legendu osamdesetih – sportski automobil Lancia 037. A drugu premijeru pripremila je druga italijanska kompanija pod nazivom Totem Automobili.

Ova kompanija je za predmet obožavanja izabrala marku Alfa Romeo iz šezdesetih godina prošlog veka. Pre četiri godine je predstavljena električna reinkarnacija modela po imenu Giulia Sprint GT. A sada su Italijani odlučili da vaskrsnu kupe nazvan Alfa Romeo Giulia GTAm iz 1969. godine, i to bez struje!

Međutim, malo je ostalo od originalne „Julijane“ u novom modelu nazvanom Totem GTAmodificata. Proizvođač tvrdi da su samo neki originalni delovi šasije u kombinaciji sa novim monokokom izrađeni od ugljeničnih vlakana, dok su implementirani i aluminijumski prednji i zadnji podokviri.

Naravno, svi paneli karoserije su takođe napravljeni od ugljeničnih vlakana, a nabrekli blatobrani su na instant osnovi doneli veću širinu originalnog kupea za celih 200 milimetara. Kao rezultat svega toga, restomod se pokazao kratkim (4.240 mm), ali širokim (1.780 mm).

Veći deo školjke GTAmodificate pokazuje svoju prirodu od ugljeničnih vlakana, s izuzetkom, u plavo obojenog prednjeg kraja. Sva rasvetna oprema je moderna i dolazi u tehnologiji LED-a. Dymagovi kompozitni naplaci (aluminijumski i ugljenična vlakna) su obuveni sa gumama Pirelli Trofeo R dimenzija 235/35 R19 napred i 285/35 R19 pozadi.

Kupe Totem GTAmodificata pokreće biturbo motor V6 3.0, koji je konstruisala firma po imenu Italtecnica Engineering na osnovu savremenog Alfinog 2,8-litarskog motora, a koji je ugrađen na vrhunske verzije modela po imenu Giulia i Stelvio.

Pruža mešovito ubrizgavanje, sistem za podmazivanje suvog kartera i druga velika poboljšanja. Italtecnica nudi verzije ovog motora sa snagom od 610, 700 ili 750 „konja“, ali je najekstremnija verzija, ona koja razvija celih 810 „grla“ i 730 Nm maksimalnog obrtnog momenta, kreirana baš za Totem.

S agregatm je uparen šestostepeni sekvencijalni menjač u ukrštenoj između osovina konfiguraciji, koji prenosi svu pogonsku silu na zadnju osovinu koristeći diferencijal sa ograničenim proklizavanjem. Kao rezultat toga, kupe od 1.095 kilograma ima impresivan odnos snage i težine od 740 KS po toni.

Ovo vam omogućava da ubrzate do „stotke“ za samo 2,6 sekundi i da dostignete više od 300 km/h. Bremboove kočnice su sa šestoklipnim čeljustima napred i četvoroklipnim na zadnjem paru točkova, i s prečnikom diskova od 355 i 345 milimetara, redom (napred pa nazad).

Totem za kupe GTAmodificata traži najmanje 1,1 milion evra. U planu je da bude proizvedeno samo pet primeraka. S obzirom na činjenicu da je restomod još uvek u fazi prototipa (unutrašnjost je potpuno skrivena iza zatamnjenih prozora), celokupno izdanje GTAmodificate biće kupljeno pre početka proizvodnje.

AutoRepublika

(116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Prelepo izgleda, dizajn cista 5tica.
Naravno, iskusni Mateja ce dati duzi i pismenini opis dizajna.

Ovi restomodovi su prave skulpture, prelepi, sa dobrim karakteristikama snage. E sad, cena im je oko pola milki, pa neki gledaju, a neki voze…

Matija

Alfa GTA je, pored BMWa 2002, bila moj studentski san! Obozavam taj auto! Ovde bih zamerio izbor boja – Alfa mora da bude crvena ili starozlato-zuta! To su boje iz 70-tih. 🙂

NightRider

Gume su prevelike ako pricamo o dizajnu, stoje ovom autu kao piletu sise 🙂

Matija

Bez sirokih guma nije moguce tu silnu snagu preneti na drum! Ovako napumpani blatobrani podsecaju na trkacke verzije nekadasnjeg GTA. Da li neko zna koje Sead Alihodzic? On je vozio trkacke Alfe na stazu „Usce“ u Beogradu. Bile su crvene sa zlatnim tockovima! 🙂

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
NightRider

Jasno je to meni ali izgleda kao da je nabudzeno u Marinkovoj Bari 🙂