1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Najprodavaniji elektromobil u Kini košta manje od 4 hiljade evra
Najprodavaniji elektromobil u Kini košta manje od 4 hiljade evra

Najprodavaniji elektromobil u Kini košta manje od 4 hiljade evra

3.28K
10
Podelite sa prijateljima:

I pre nego što pomislite da je reč o Tesli ili možda pak o Nissanu, novodoneta regulativa o podsticajima za kupovinu vozila s alternativnim pogonom na kineskom tržištu, značajno je izmenila sliku o tome kakvi električni automobili silaze s proizvodnih traka. Naime, vlada najmnogoljudnije države na svetu je odlučila da ne želi da vidi skupocene električne automobile koji će samo bogataši moći priuštiti već je za cilj postavljeno pospešenje razvoja malih četverotočkaša sa skromnijom autonomijom, ali i nižom cenom.

Jedan od takvih automobila je Wuling Hong Guang MINI za koga je potrebno izdvojiti svega 4.200 američkih dolara. Zahvaljujući pristupačnosti Hong Guang je proteklog meseca pronašao čak 15.000 kupaca, čime je nadmašio dosadašnjeg lidera Teslu Model 3.

Na prvi pogled ovaj mališan deluje izuzetno „zaostalo“, pa tako nema niti jednog vazdušnog jastuka, za klimu je potrebno platiti dodatni novac, a takođe može da pređe svega 200 kilometara s jednim punjenjem baterije. Ali, Wuling se ne može odbraniti od velikog broja narudžbi, a veliku radost može imati i njegov američki partner General Motors.

Konstruktor tvrdi da je glavna kategorija među kupcima ona u kojoj se nalaze oni koji po prvi put kupuju automobil, kao i oni koji žive u gradovima, a potrebno im je dodatno vozilo, podesno za manipulaciju u velikim gužvama karakterističnim za megalopolise u Kini.

Eksperti očekuju da će oko 5% svih prodatih noviteta u Kini ove godine biti pokretano na struju, a napad bi mogli da predvode modeli baš s istom ciljnom grupom u mislima, onom koju je i proizvođač Guang imao na umu.

Njegova autonomija je relativno mršava, pa nije u stanju da se kvalifikuje za državne subvencije, ali je Wuling shvatio da je kupcima bitnija pristupačna fabrička cena nego što je visina popusta i pogodnosti koje stižu uz vozilo.

Naredni potez koji kompanija najavljuje je onaj koji bi trebalo da donese kombinaciju malih dimenzija vozila, kao što je Guang, ali uz autonomiju koja prevazilazi cifru od 400 kilometara. Mnogi giganti kao što su Great Wall i Toyotin kineski partner GAC, već uveliko razvijaju takva vozila, a na ulicama bi mogli da ih vidimo već naredne godine.

AutoRepublika

(3278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Većina nas ne prelazi više od 200 km dnevno. To znači svoja garaža, štekanje struje 10-12 časova dnevno i 4 puta jeftinina vožnja na el. energiju. Bez malih i velikih servisa, samo“ćeraj“.

BojanNeki

Sa onim kineskim električnim dvosedima koje možeš da kupiš u Srbiji sa noćnim punjenjem 100 km izađe ~11 din odnosno ako je skupa struja onda ~55 din.

Sebastian L.

Računica je OK, ali uz ogradu da sa tim kineskim električnim dvosedima koje možeš da kupiš u Srbiji ne možeš da pređeš 100 km sa jednim punjenjem. Znam, probao sam ih.

moron

O kakvim tačno „samohotkama“ je reč? Može li neki link?

Sebastian L.

Imaš ih već dosta tipova. Recimo:
https://vozimnastruju.rs
https://www.elektricni-automobili.rs
Iako spolja izgledaju „napucano“ kada sednes za volan i krenes u vožnju shvatiš koliko je to sve daleko od normalnog auta.
Recimo da sam prvi put posle više od 20 godina nakon vožnje jednog od ovih kineskih elektromališa pomislio „Bog’te, ima vozila za koje je i Yugo auto“!

BojanNeki

Ne smatram „poštanski“ kinez automobilom, više kao prevozno sredstvo umesto bicikla ili motora za sva godišnja doba, do posla, pijace i sl.
Masimalnih 60 km/h je mnogo bolje nego 45 km/h kao kod onog „toi toi“ Sitroena. Ako može pošta i kojekakve dostave da se služe istim onda i nama za manje potrebe može biti prihvatljiv.
Kada se pojave mali jeftini pravi automobili, a hoće, onda ćemo i o njima.

BojanNeki

comment image
comment image

moron

Jbg, kod nas i električni bajsevi znaju da koštaju toliko …

BB

Ovo jeste elektromobil ali nije automobil, u suštini riječ je o teškom kvadriciklu (ili možda i lakom). No to ne znali ništa loše, manje pravila, manje brzine, i jeftinije vozilo. Na kraju krajeva, gradovi su preopterećeni „džipovima“ i drugim velikim autima u kojima se vozi po jedna osoba. Možda su ove male kutije u suštini i jedna od održivih varijanti prevoza u gradovima…

Daniel

Cena kao tri ajfona…