1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Objavljena lista s 38 kandidata za automobil godine
Objavljena lista s 38 kandidata za automobil godine

Objavljena lista s 38 kandidata za automobil godine

601
3
Podelite sa prijateljima:

Da bismo dobili odgovor na pitanje ko će biti šampionski automobil u svetskim razmerama, za 2021. godinu, moraćemo da pričekamo da dođe prvi naredni martovski dan, ali smo k znanju već primili informaciju o tome kojih 38 modela je započelo nadmetanje.

Malo nakon što je proteklo pola godine od pobede malenog Peugeota 208, nalazimo se na početku novog ciklusa takmičenja za titulu automobila godine za 2021. (Car of the Year 2021 – COTY). Organizatori takmičenja su upravo objavili početnu listu od 38 učesnika u ciklusu.

Čisto podsećanja radi da navedemo da pretendenti na titulu moraju biti u prodaji, najmanje na pet evropskih tržišta, pre kraja ove godine. To objašnjava i činjenicu da lista sadrži neke modele koji još nisu izloženi u prodajnim salonima, ali će se i to, prema najavama, dogoditi pre isteka kalendarske godine. Takav je slučaj sa Tucsonom iz Hyundaija, ali i sa Dacijom Sandero.

Bilo kako bilo, inicijalna lista će biti revidirana po prvi put sredinom novembra, u koje vreme će se i krenuti s glasanjem, jer će novinari koji sačinjavaju žiri, izabrati sedam finalista, a njihova imena će biti obnarodovana 7. decembra. U novoj rundi glasanja će se formalno određivati ko će poneti laskavo priznanje, dok će prateća slavodobitna objava uslediti 1. marta. Za sada, oči bode činjenica da je izgleda „Karlos Gon bacio prokletstvo“ na alijansu, pa tako nema kandidata iz ove grupacije na listi, to jest nije bilo velikih premijera iz njihove kuhinje tekuće godine.

Uostalom, evo provizorne liste kandidata:

  1. Aston Martin DBX
  2. Audi A3
  3. Bentley Flying Spur
  4. BMW 2 Grand Coupé
  5. BMW Serija 4
  6. Citroën C4
  7. Cupra Formentor
  8. Dacia Sandero
  9. DS 9
  10. Ferrari Roma
  11. Ferrari SF90
  12. Fiat New 500
  13. Ford Explorer
  14. Ford Kuga
  15. Honda e
  16. Honda Jazz
  17. Hyundai i10
  18. Hyundai i20
  19. Hyundai Tucson
  20. Kia Sorento
  21. Land Rover Defender
  22. Lynk&Co 01
  23. Mazda MX-30
  24. Mercedes-Benz GLA
  25. Mercedes-Benz GLB
  26. Mercedes-Benz GLS
  27. Mercedes-Benz S klase
  28. Opel Mokka
  29. Peugeot 2008
  30. Polestar 2
  31. Rolls-Royce Ghost
  32. Seat Leon
  33. Škoda Octavia
  34. Toyota Mirai
  35. Toyota Yaris
  36. Volkswagen Caddy
  37. Volkswagen Golf
  38. Volkswagen ID.3.

Koji automobil zaslužuje da ponese ovo priznanje, ostaće misterija, ali sudeći prema iskustvima iz prošlosti, i u skladu s onom iskonskom “hleba i igara”, ne bi nas čudilo da je pobednički automobil razvijen investicijama kineskog ili indijskog kapitala, dok se i Korejci još uvek trude da budu najbolji u sličnim takmičenjima, pa su redovni pobednici “nezavisnih istraživanja”.

Dakle, tipujemo na Polestar 2, Lynk&Co 01, mada nas ne bi iznenadila ni pobeda Sorenta ili pak Defendera. Najmanje šanse, verovatno opravdano ima Volkswagen Golf, i neopravdano BMW Serije 4, znajući da Bavarci nikada nisu dobili ovo priznanje, što nas navodi na pomisao da “nisu hteli da plate”.

AutoRepublika

(601)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja bih pustio dalje Yaris, Kugu i 2008. Ako može samo jedan, onda Yaris.

Dikh tu kava

Верујем да стручна новинарска јавност, као и ја, има само једну дилему: Сандеро или Рома. Као и увек, одлучиће нијансе..

xtrimi

ovo dobija Polestar