1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. BMW je predstavio prvi motocikl pod M oznakom
BMW je predstavio prvi motocikl pod M oznakom

BMW je predstavio prvi motocikl pod M oznakom

2.18K
1
Podelite sa prijateljima:

Motociklističko odeljenje BMW-a postoji još od 1923. godine, a o istoroji BMW Motorrada možete pročitati ovde. Verovali ili ne, tek sada ova divizija stiže sa prvim modelom koji će nositi oznaku visokih performansi „M“ . Vest je pomalo iznenađujuća pošto je M divizija u automobilskom svetu osnovana još tokom sedamdesetih godina prošlog veka, ali bolje ikada nego ikada, posebno ako vidimo šta nam je bavarska kompanija sada spremila. Reč je o modelu M1000RR, a ovaj novitet je praktično trkački model koji će vlasnici moći voziti i na ulicama.


BMW je preuzeo već impresivni model S1000RR, a zatim ga modifikovao u svakom pogledu. I sam model S1000RR je nastao sa sličnom namerom, a to je homologacija za svetski Superbike šampionat. Ovaj put takođe, ponuda će biti ograničena na samo 500 jedinica i koštaće s(p)retnike visoke sume novca, dok BMW obećava da kupci sigurno neće biti razočarani, pošto je M1000RR možda najbolji sportski motocikl koji je nemačka kompanija proizvela u svojoj dugogodišnjoj istoriji.

Komponenta koja svakako privlači najviše pažnje se odnosi na četvorocilindarski motor zapremine 999 „kubika“ koji razvija celih 212 konjskih snaga. To je za pet „grla“ više nego kod modela S1000RR, što je postignuto zahvaljujući „jačoj“ kompresiji, dok ukupna težina motocikla iznosi svega 190 kilograma.

Pored moćnijeg agregata, novitet odlikuju i mnogi aerodinamični dodaci koje je BMW lično razvio, da bi poboljšao stabilnost pri velikim brzinama kao i nešto veće kočnice testirane od strane firme Nissin. Tu je 6,5-inčni monitor ispred vozača koji je nešto veći od onoga na modelu na kojem je zasnovan. Naravno, M ne bi bio M, bez čuvenih dizajnerskih grafika pa ga lako možemo prepoznati kao proizvod BMW-a.

 

U vreme pisanja ove priče je nepoznato koje države će dobiti najveći broj od planiranih 500 primeraka, a Britanci nagađaju da će početna cena iznositi oko 31.000 funti, što u „našem“ novcu daje oko 33.800 evra.

AutoRepublika

(2178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Pa kada već prave M bicikl, što ne bi i motocikl, ima više smisla… A može i jedan tronitet sa M oznakom da se napravi u perspektivi, zašto da ne, po ceni od par hiljada evrića…