1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Hyundai Motor ostvario najveću dobit u prethodnih sedam godina
Hyundai Motor ostvario najveću dobit u prethodnih sedam godina
3

Hyundai Motor ostvario najveću dobit u prethodnih sedam godina

287
3
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Hyundai Motor Co. je uknjižila najveću dobit u prethodnih sedam godina, čemu je u velikoj meri doprinela prodaja palete luksuznih vozila Genesis, kao i elektromobila nazvanog Ioniq 5. Ipak, uprava korejskog diva je upozorila na prisutnu krizu u lancu snabdevanja poluprovodnicima, što bi moglo da se odrazi na obim isporuka planiranih za treće tromesečje ove godine.

Poslovna dobit za tromesečje završeno s poslednjim danom juna je narasla na 1,64 milijardi američkih dolara, što je i bolje nego trostruki iznos ove računovodstvene kategorije iz lanjskog perioda. Ujedno, kao što rekosmo, ovo je najjači drugi kvartal nakon 2014. godine, objavio je korejski proizvođač. Saglasno informacijama koje prenosi Bloomberg, postignuća su u liniji s očekivanjima eksperata.

U skladu s politikom vlada mnogih razvijenih zemalja sveta, a koje se trude da dovedu do prestanka upotrebe fosilnih goriva i automobila pokretanih sagorevanjem istih, Hyundai se pridružuje tim naporima i težnjama drugih etabliranih proizvođača poput Volkwagena, tako što akcentira ponudu električnih automobila. Tako je model Ioniq 5 počeo da se nudi u Evropi i Americi tokom ove godine, koji je prvo vozilo postavljeno na platformu namenjenu sklapanju isključivo eV. Plan je da vozila tog tipa bude dvanaest do 2025.

Hyundai je privremeno obustavio proizvodni proces u svojim fabrikama usled nedostatka elektronskih komponenti. Kako bi se umanjile posledice ove krize, redukovana je proizvodnja popularnih modela, kao što je na primer sedan Sonata. Viši su i troškovi sirovina, pri čemu naglašavamo gumu i čelik, što će se takođe odraziti na poslovanje proizvođača četvorotočkaša.

“Prekidi proizvodnje koji su se događali u maju i junu će prema očekivanjima imati nekakav odraz na realizaciju trećeg kvartala zbog nižeg nivoa zaliha,“ kazao je izvršni potpredsednik kompanije Gang Hjun Seo, prilikom divana s analitičarima. “Cene sirovina se uvećavaju i to može uticati na profit kompanije u drugom delu godine.“

Akcije Hyundaija su dobile na vrednosti za 0,2%  na seulskoj berzi, na dan objave ovih vesti, dok je od početka godine vrednosti istih narasla za 19%, što je odlično je prosečan rast vrednosti svih akcija na toj berzi u istom periodu bio značajno manji (13%).

Muke s mikroprocesorima

Deficit ovih komponenti će biti sve blaži kako budu prolazili dani drugog polugođa ove gdoine, kazao je Seo. Kompanija je učinila sve da umanji posledice i obezbedi isporuke kako ne bi dolazilo do prekida proizvodnog procesa, rekao je on, i Hyundai je već uspeo da se obezbedi ovim delovima za naredni deo ove, kao i za sledeću godinu.

Prodaja vozila u Americi je uvećana za 73% u poređenju s istim kvartalom prošle (koronične) godine, dok je i u Evropi više nego udvostručena. S druge strane, u Južnoj Koreji je pala za 11%.

Hyundai Motor Group se trudi da izmesti proizvodnju električnih vozila iz matične države. Grupacija koja pored Hyundaija uključuje i firmu Kia Corp, je u maju najavila da planira proizvodnju elektromobila u Americi, kao deo investicije vredne 7,4 milijardi američkih dolara, koje će biti uložene do 2025. U tu cifru je uključena i gradnja vodoničnih stanica za dopunu, kao i razvoj usluga bespilotnih letećih taksija.

Ekološka stremljenja vlade Amerike su učinila važnim da Hyundai na tom tlu izrađuje EV, rekao je Seong Kim, šef globalne prodaje kompanije koja je u vazi razmatranja osnovnih odrednica nove fabrike, pri čem se misli na lokaciju i proizvodne kapacitete, rekao je isti čovek.

AutoRepublika

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A ja svuda čitam da su došla jako teška vremena u autoindustriji … Ko je tu lud ? Ili, bolje, ko se tu („organizovano“ i globalno) pravi lud ?

Iznogud

I dobiješ batina na utakmici.