1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se Ford Capri koji je pripadao Henriju Fordu II
Prodaje se Ford Capri koji je pripadao Henriju Fordu II

Prodaje se Ford Capri koji je pripadao Henriju Fordu II

830
0
Podelite sa prijateljima:

Iako možda nije veliko ime kao njegov deda Henri Ford, istoimeni naslednik Fordove imperije je bio, moguće još značajnija ličnost u istoriji ovog američkog proizvođača. Istina, stariji Henri je osnovao Ford, i od njega napravio tada najvećeg proizvođača na svetu, ali je mlađani Henri II bio taj koji je zatekao kompaniju u rasulu tokom Drugog svetskog rata, i od nje izgradio izuzetno cenjenog i poštovanog proizvođača širom sveta.

Kao vladar tako velike firme, Henri II je imao pristup najboljim vozilima koje je njegova kompanija mogla da ponudi, a kako je većinu vremena provodio u Mičigenu, tako se uglavnom nalazio za volanom nekog luksuznog Lincolna.

Ali tokom poseta Evropi, želeo je sportistu koji je prikazivao Ford u najboljem svetlu. Početkom osamdesetih godina prošlog veka, ta čast je pripala modelu Capri, koji je svakako velika Fordova legenda. Proizvodio se 18 godina (od 1968. do 1986) u tri generacije, i u tom periodu je pronašao preko 1,9 miliona kupaca.

Jedan s(p)retković sa dubokim džepom će sada moći da postane vlasnik Caprija iz 1981. godine koji je Henriju pripadao. Kako prenosi aukcijska kuća Car & Classic, ovaj konkretni primerak je lično izabran, dok se još nalazio na proizvodnoj traci i mnogo veća pažnja je posvećena završnoj izradi, pre nego što je Capri kompletiran.

Takođe je dobio i dodatno farbanje i bolju zaštitu od korozije pre nego što je poslat specijalnoj firmi za izradu enterijera. Na takvoj lokaciji su ugrađena nova sedišta i trostepeni menjač, pošto Henri u svojim starijim godinama nije imao volje da ručno menja brzine.

S mehaničke strane, izbor je pao na novi 2,8-litarski benzinac sa šest cilindara i direktnim ubrizgavanjem goriva. Razvijao je 160 konjskih snaga što je zapravo bilo više nego što se američki rođak Mustang mogao pohvaliti sa V8 motorom ispod haube. Da bi bio siguran da je Capri bez greške, jedan od inženjera ga je lično vozio iz Kelna u Nemačkoj (gde se ovaj sportista inače proizvodio) do Eseksa u Velikoj Britaniji, i uručio ključeve svom gazdi.


Capri je ostao u Henrijevom vlasništvu svega godinu dana, pošto se penzionisao, i prodao ga čoveku po imenu Ron Melor. Ovaj je bio jedan od bliskih saradnika u britanskoj diviziji Forda i mnogo češće je vozio automobil pošto se na satu trenutno nalazi brojka od 68.958 milja (110.333 kilometara), ali se napominje da je tokom poslednjih 28 godina prešao samo 6.800 milja (10.880 km).

Eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji oko 35 hiljada britnskih funti (oko 48.760 američkih dolara) da bi eventualno postao vlasnik ovog specijalnog Caprija, a pored automobila, u spomenutu sumu je uračunata i tajna dokumentacija o razvoju mnogih evropskih Fordova koju je lično napisao dizajner Stiv Saksti.

Deluje kao dogovor u kom se dobija deo istorije američkog proizvođača za neke normalne novce, zar ne?

AutoRepublika

(830)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments