1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se nemačka ikona iz devedesetih godina
Prodaje se nemačka ikona iz devedesetih godina

Prodaje se nemačka ikona iz devedesetih godina

7.04K
7
Podelite sa prijateljima:

Da li ste se ikada zapitali koliko je težak posao formirati mišljenje o najboljem modelu u dugogodišnjoj istoriji BMW-a? Kako izabrati samo jedan model sklopljen od strane kompanije koja je proizvela toliko ikona i praktično ne zna za promašaj?

Neki će reći da su rani modeli pod oznakom performantne divizije M bili najbolji, drugi će izabrati prele roudstere iz pedesetih godina prošlog veka, kao što je na primer model 507, a ukoliko tražimo najbolji BMW-ov takozvani „gran turismo“ proizvod na četiri točka, ne moramo da gledamo dalje od Serije 8.

Kada je proizvodnja startovala krajem 1990. godine, ovaj automobil se mogao pohvaliti kao BMW čiji je razvoj bio najskuplji u dugoj istoriji bavarske kompanije, a do 1990. godine fabriku će napustiti preko 30.000 jedinica.

U samom početku, Serija 8 je bila dostupna samo u konfiguraciji nazvanoj 850i, a pokretao je 5,0-litarski benzinac sa 12 cilindara, koji je razvijao 296 konjskih snaga.

On će činiti većinski deo prodaje ovog automobila, a kasnije je ponuda proširena i sa varijantom koja koristi V8 motor, zapremine 4,0 i 4,4 litre, kao i parom V12 agregata. Najpoženiji od njih nosi oznaku 850CSi i pokreće ga 5,6-litarski V12 sa 375 „grla“. Proizvodio se od 1992. do 1996. godine, a u tom periodu je pronašao samo 1.510 kupaca.

Ako ste zaljubljenik u ovaj predivan automobil, pa čak i ako niste, toplo vam preporučujemo da pročitate šta je u naletu inspiracije o ovom GT modelu imao da kaže naš obožavalac marke Mercedes, Enes Eki Alković.

Serija 8 nije retka u oglasima među klasičnim vozilima, ali šanse da ćete pronaći 850CSi su ravne nule. Oni koji ih imaju, čuvaju ih kao oči u glavi, pa je nastalo veliko iznenađenje kada se jedan od njih iz 1995. godine pojavio na sajtu „Cars and Bids“. Do sada je prešao samo 64.000 kilometara, a nalazi se u gradu Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Sadašnji vlasnik navodi u oglasu da je ovaj primerak modela 850CSi, jedan od retkih primeraka Serije 8 u svetu koji je izrađen u tamno ljubičastoj boji karoserije, i sa kombinacijom belih i ljubičastih sedišta.

Automobil takođe odlikuju i 17-inčne felne, šestostepeni manuelni menjač i bogata oprema. Ona uključuje drvene detalje u enterijeru, grejače u prednjim sedištima i fabrički telefon. Do sada je ovaj automobil promenio pet vlasnika, a sadašnji kaže da je lično poznavao prethodnu trojicu i da je 850CSi vožen samo, s vremena na vreme, odnosno kada bi se održavao skup ljubitelja kl,asike, ili kada je vreme bilo lepo.

Iako se automobil nalazi u Los Anđelesu, registrovan je u američkoj saveznoj državi Montani, a originalno je prodat u Kaliforniji pre nego što je kratak deo života proveo i u Oregonu. Sadašnji vlasnik ga je kupio pre dve godine i od tada je prešao svega 1.600 kilometara.

Ovaj BMW je takođe u originalnom stanju sa izuzetkom potrošnih materijala, a vlasnik otvoreno priznaje da ni boja na zadnjem braniku nije fabrička i da je ovaj deo plastike jednom u istoriji farban. Automobil stiže i sa svom dokumentacijom o održavanju nakon 2012. godine, a ona ranija je, te godine iz nepoznatih razloga uništena.

Četiri dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 64.000 američkih dolara, ali nema sumnje da će konačna cifra biti daleko viša.

AutoRepublika

(7043)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Kažu neke vesti da je skoro, takođe u US, prodat jedan 850CSi za 147k$.

Takođe se smatra da je to u stvari M8 iako M odeljenje nije nikada zvanično napravilo nijedan primerak osmice za prodaju. Motor je M70B56 iz kojeg je razvijen S70/2 za McLaren kasnije. Ogibljenje je takođe uradilo M odeljenje.

Balkanboj

Greška u oznaci motora, S70B56 sa 375ks je u ovom 850CSi, M70B56 kao takav ne postoji vec M70B50 u običnom 850i.

Yankee

Nemci skoro ko Japanci po imenima motora … 😉
„Ej, sta vozis?“
„Dodge Challenger sa Hellcat, a ti?“
„BMW 8-Series sa M70B56, a takodje imam i Toyotu Supru sa 7M-GTEU“

:)))))))

Balkanboj

Upravo tako. Ako voziš bimera moraš da znaš i kodnu oznaku motora jer na istom modelu ide toliko različitih varijanti koje su spolja ponekad teško vidljive.

Laki

Karakter koji se danas rijetko srece!

Damir

Ljeto 1997., jadranska magistrala od Splita prema Makarskoj, noć tek pala. Vozim zadnji u koloni 6-7 automobila, iza mene mrak i dvije male točkice svjetla u daljini. Nakon prolaska nekoliko vezanih zavoja svjetla su već blizu, mala i pravokutna. Izlazak na ravni dio ceste, gledam u retrovizor i nema ničega, već je izašao u lijevu traku i bio mi u mrtvom kutu. Gas do kraja, strašna tutnjava dvanaestice na metar od mene, scimao me prilično jer sam imao spuštena stakla. Riješio je kolonu, samo nakratko zacrvenio štopovima prije krivine, moj prvi susret sa Osmicom na cesti 🙂 .