1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Chevrolet Corvair – američka Volkswagen Buba
AR pijaca klasika: Chevrolet Corvair – američka Volkswagen Buba

AR pijaca klasika: Chevrolet Corvair – američka Volkswagen Buba

218
4
Podelite sa prijateljima:

Američka automobilska industrija ima imidž da koji govori da su tamošnji čelnici zatvoreni za inovacije, i kako često ne vole da zamaraju mozak, već samo da „uzmu poveći čekić“. Dobar deo četvorotočkaša nastalih preko bare, je bio baš takav, pošto se pouzdanost ceni više nego bilo koja druga karakteristika, a najlakši način da se to postigne, jeste da se koristi proverena tehnologija.

Ali, situacija nije uvek bila takva i tokom jednog perioda, pretežno General Motors je predvodio industriju po pitanju inovacija. Uzmimo za primer model Chevrolet Corvair sa priloženih fotografija.

Kada je debitovao 1960. godine, pružao je bokser motor sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji (tri godine pre Porschea 911), sa blokom od aluminijuma i postavljen je bio pozadi. Takođe je bio prvi serijski automobil na svetu sa turbo punjačem, kada je njegovo izdanje Monza debitovalo 1962. godine. Corvair se mogao naručiti kao limuzina, kupe, karavan i kombi.

Corvairov sistem sa motorom „na“ pogonskim točkovima je imao nekoliko vrlina i mana. Sa 64% težine na zadnjim točkovima, vožnja je bila idealna u svim vremenskim uslovima, posebno zimskim. Međutim, zbog lošeg rešenja zadnjeg ogibljenja i velike težine koju je morao da nosi, zadnji kraj je bio Corvairova „Ahilova peta“.

Prilikom ulaska u krivinu i to većom brzinom, zadnji kraj bi svojim težinom ugrozio prijanjanje prednjih točkova koji u ekstremnijim uslovima često nisu imali dodir sa podlogom. U tim slučajevima, izletanje sa puta je bilo neminovno.  Chevroletovi inženjeri su znali za takav problem i planirali su da ga reše pre nego što se sam automobil pojavio u prodaji, ali je on kasnije ignorisan da bi se uštedelo na troškovima.

Rani Corvairi proizvedeni od 1960. do 1963. godine su učestvovali u mnogobrojnim sudarima i Chevrolet će kasnije morati da organizuje skupocene kampanje opoziva. Ipak, tokom deset godina proizvodnje, fabriku je napustilo oko 1,8 miliona vozila, čime se definitivno smatra komercijalnim uspehom, ali istovremeno je „zatvorio“ američke proizvođače da nastave sa inovacijama.

Primerak iz današnje priče je iz 1961. godine, a reč je o karavanu koji je do sada prešao nešto manje od 100 hiljada kilometara. Nalazi se u gradu Njubari Park unutar američke savezne države Kalifornije. Tokom spomenute godine samo jedan motor je bio opcija, i to onaj sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji radne zapremine 144 kubna inča (2,4 litre).

Razvijao je 80 „konja“ a snaga se prenosila na zadnje točkove preko dvostepenog automatskog menjača. Chevrolet je nudio i manuelnu transmisiju s tri stepena prenosa, ali se originalni kupac odlučio na ovu opciju. Prema fabričkim podacima, ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 16,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 144 km/h.


U oglasu se navodi da je automobil u besprekornom stanju i da je reč o nešto luksuznijem paketu opreme nazvanom Lakewood. Odlikuju ga 13-inčne felne, hromirani detalji, AM radio i još mnogo toga šta danas uzimamo „zdravo za gotovo“, ali je tokom šezdesetih godina prošlog veka je bilo potrebno platiti dodatnu sumu novca za većinu takvih stvarčica. Automobil je inače proveo određeni broj godina u saveznoj države Pensilveniji pre nego što je završio u Kaliforniji.

Do kraja aukcije je ostalo još šest dana, a trenutno najviša ponuda iznosi 5.885 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan Grozdanović

Nesto kao Tatrine limuzine

Matija

Corvair je bio lep auto ali sa motorom na pogresnom mestu. Poslednje generacije izgledale su veoma lepo. Ovde je model Monza iz 1969 godine.

comment image

BB

Buba nije bio lijep auto ali je imao motor na pogrešnom mjestu 😂
Ali se prodavao nekim čudom… Čak jedna čuči u garaži

Matija

U cemu je tajna Bube, to je malo duza prica, na kraju sve se svodi na tehniku. Pricacemo jednog dana u Bratuncu. 🙂