1. Home
  2. Sport
  3. Dakar reli
  4. Nova „njuška“ se sprema za Dakar
Nova „njuška“ se sprema za Dakar
1

Nova „njuška“ se sprema za Dakar

1.41K
1
Podelite sa prijateljima:

Generalno na svim reli takmičenjima, pa tako i na čuvenom Dakaru, evidentan je trend porasta broja takmičarskih kamiona koji su konfigurisani tako da poseduju dugu haubu ispred vozača. Sve ih je više i u najcenjenijoj grupi timova, a i neke nove marke se pridružuju pionirima. Svake godine su tu Tatra Loprais i IVECO de Roya, dok su Scania, Renault pa čak i beloruski MAZ predstavili svoje njuškaše u različito vreme.

Na takmičenju koje se održava naredne godine, videćemo još jedan kamion s njuškom, i za njega već sada možemo da kažemo da izgleda spektakularno. Holandski tim Dakarspeed je upravo objavio da je kompletirao radove na svom kamionu.

Prethodni kamion tima Dakarspeed nije bio zapažen

Kamion koji je ranije koristio ovaj tim je bio prototip zasnovan na četvrtoj seriji Scania T familije. Nije ostao upamćen ni po kakvom uspehu niti ostvarenju.

Što se tiče novog teškaša, možemo reći da je dobio prosto, lako pamtljivo ime: DKR-3, ali mu je izgled definitvno još jača strana. Kabina s haubom je za novajliju obezbeđena od strane kompanije American International Lonestar. Menjačka kutija dolazi iz iste kuhinje, odnosno vuče isto poreklo. U pitanju je automatska transmisija marke Allison iz serije 4000.

Međutim, motor je i dalje švedski. Ispod haube se nalazi linijski šestocilindraš Scania D13. „Navijen“ je do 1.100 konjskih snaga. Tim je šasiju naručio od kolega iz Češke, to jest od tima Big Shock Racing, koji se obično oslanjao na LIAZ, dok je nedavno koristio primerak s oznakama IVECO Powerstar.

 

Već sada je svima, naravno jasno da je malo verovatno da će novitet postići neki zapaženiji rezultat na takmičenju, ali je isto tako očito i da će ga ovaj put publika dobro zapamtiti.

Vredno je pomena ovom prilikom i da je jedan od prvih timova koji je izradio kamionom s „njuškom“ bio šampion. Pričamo o ruskom timu KAMAZ-Master (donja fotografija).

Međutim, iz razumljivih, ali nejasno formulisanih razloga, kamion Mercedes Zetros je u ulozi autsajdera. Kada će „Crni metak“ ponovo moći da se takmiči na svetskoj sceni, još uvek ostaje nejasno.

AutoRepublika

(1410)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ako neko kaže Dakar i kamion jedino što mi pada na pamet je KAMAZ. Drugi u toj kategoriji ne postoje.
Tačka.