1. Home
  2. Sport
  3. Le Mans
  4. Toyota ponovo najbrža na LeMansu
Toyota ponovo najbrža na LeMansu
2

Toyota ponovo najbrža na LeMansu

463
2
Podelite sa prijateljima:

Iza nas je još jedna trka 24 sata LeMansa koja je vožena u istoimenom gradu u Francuskoj. Po prvi put od 1923. godine, ova legendarna trka izdržljivosti je vožena bez prisustva publike i sa više od tri meseca zaostatka, sve zahvaljujući poznatoj epidemiji virusa korone, ali je protekla bez većih iznenađenja. Po treći put, zaredom je slavio Toyotin tim Gazoo Racing sa vozačkom postavom Sebastijen Buemi, Brendon Hartli i Kazuki Nakajima.

Za švajcarskog i japanskog vozača ovo je takođe treća uzastopna pobeda, dok je Harli zamenio Fernanda Alonsa. Potrebno je takođe spomenuti da i Australijanac takođe ima tri pobede na najpoznatijoj svetskoj trci, pošto je slavio sa Porscheom još 2017. godine.

Sama trka nije donela preteranu dramu oko toga koji tim će pobediti, pošto se u LMP1 klasi konkurisala samo tri tima. Pored spomenutog  tima Gazoo Racing, tu su bile i privatne ekipe Rebellion Racing iz Švajcarska i nemački tim ByKolles Racing.


Jedina nedoumica je važila koji japanski tim će proći prvi kroz cilj, a vođena je velika borba između onog sa brojem 8 (koji je na kraju pobedio) i brojem 7 (Kamui Kobajaši, Hoze Lopez i Majk Konvej). „Sedmica“ je zapravo bila brža tokom većeg dela takmičenja, ali tokom ranih noćnih sati automobil je završio u pit stopu na period duži od 30 minuta nakon mehaničkih problema, što ih je na kraju koštalo pobede.

I „osmica“ nije bila bez greške i tim je morao nekoliko puta da popravlja kočnice, a zahvaljujući pehu konkurenta iz sopstvenog tima je komotno slavio sa pet krugova prednosti nad spomenutim Rebellion Racing i vozačkom postavom Gustavo Menezes, Norman Nato i Bruno Sena.

Poslednje mesto na podijumu je zauzela Toyotina „sedmica“, pa japanski tim svakako može da bude zadovoljan i pored svih problema tokom 24 sata trkanja. Ovo je ujedno poslednja godina takmičenja za takozvane LMP1 trkače i naredne sezone će ih zameniti nova Hypercar kategorija.


Najveći broj predstavnika je donela LMP2 klasa između britanskih i francuskih timova, mada su njihovi automobili Oreca i Alpine zapravo samo francuski. Na kraju je slavio United Autosports sa Ostrva, nakon što su mnogi trkači odustali zbog mehaničkih problema.

U GTE-Pro klasi je viđen veliki osamnaestočasovni rat između Aston Martina i Ferrarija, a Britanci su ponovo izašli kao pobednici. I ovde je viđen veliki broj mehaničkih problema, posebno za Italijane, ali Aston Martin ni u jednom momentu nije imao veliku prednost i Ferrari je često pretio.

Aston Martin je slavio i u GTE-Am kategoriji gde se u finišu odbranio od napada Ferrarija i Porschea.

U sezoni izdržljivosti se vozi još jedna trka sredinom novembra u Bahreinu, a trajaće osam sati.

AutoRepublika

(463)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čestitke za Toyotu. Inače, kada sinoć pročitah naslov vesti, malo se šokirah, upitah se da nisam nešto pobrkao, septembar je, možda sam otvorio neku staru vest, za neku prethodnu godinu… Onda shvatih da je sve „u redu“ – u ova pandemijska vremena, kada više ništa nije normalno. Le man u ovo doba godine. I bez publike. Da sam barem znao (za dogadjaj), možda je nede bio „prenos“ … Videh da je Toyota triumfovala u LMP1, ali iz vesti ne zaključih ko je sve nastupao u toj klasi (osim Toyote). Probah na zvaničnom sajtu utrke, ali, ni tamo se sinoć ne… Pročitaj više »

Yankee

Toyota Gazoo Racing
Rebellion Racing (svajcarska firma za koju francuska firma Oreca pravi aute)
ByKolles Racing Team (austro-rumunski tim)