1. Home
  2. Vesti
  3. Scania pokreće serijsku proizvodnju električnih i hibridnih kamiona
Scania pokreće serijsku proizvodnju električnih i hibridnih kamiona
2

Scania pokreće serijsku proizvodnju električnih i hibridnih kamiona

320
2
Podelite sa prijateljima:

Konstruktori iz švedske Scanije već duže vreme pokazuju interesovanje za električne kamione. Kada su Mercedes i MAN sprovodili testne operacije nad svojim budućim tržišnim takmacima, Šveđani su se oslanjali na hibridizaciju. Situacija je ostala takva sve do prošle zime kada su iz Scanije dobili ugovor o snabdevanju norveške transportne kompanije Asko, koja je od Skandinavaca naručila nekoliko električnih prototip kamiona. To je očigledno bio ključan potez jer su na taj način stečena iskustva ogolila oblasti u kojim je napredak bio nužan. Sada Šveđani objavljuju početak serijske proizvodnje „zelenih“ kamiona. Misli se na električne i hibridne.

Nezavisno od toga koji će od ta dva pogonska sklopa biti primenjen, kamion dolazi s gradskom kabinom: konvencionalnom kao u seriji P, ili niskom kao u seriji L. Sama ta činjenica nam indikuje da će vozila biti namenjena distribuciji robe, ili mogu poslužiti i kao manji kiperi ili kamioni za odnošenje smeća. Kako bilo, zamišljena je eksploatacija na kraćim distancama.

Čisto električni primerak kamiona marke Scania koristi elektromotor koji razvija 230 kW snage. Ugrađuje se pet ili devet baterijskih pakovanja zasnovanih na litijum-jonskim komponentama.

U prvom slučaju, kapacitet im je 165 kWh, dok je deklarisana autonomija na nivou od 130 kilometara. U drugom slučaju, domet kamiona sa jednim punjenjem baterija raste na 250 kilometara, zato što je i kapacitet baterija uvećan na 300 kWh. Istini za volju, i sam proizvođač naglašava da su ovo optimistične cifre, odnosno da će autonomija vozila verovatno opasti s povećanjem težine transportovanog tereta, ili s nepovoljnim vremenskim uslovima.

Električni teškaš iz Švedske može obnoviti energetski potencijal tako što ćete ga priključiti na konvencionalan, kućni priključak od 220 volti, ili pak na 130 kW snažni brzi punjač. U tom slučaju se koristi konektor CCS,

Dopuna baterijskog pakovanja manjeg kapaciteta, u tom epilogu traje svega 55 minuta. Ako je vozilo opremljeno gabaritnijim baterijskim pakovanjem, onim koje uključuje devet jedinica, vreme punjenja se produžava na 100 minuta.

Što se tiče hibridne Scanije, treba reći da njen pogonski sklop uključuje 115 „konja“ snažni električni motor, kao i devetolitarski dizel motor koji razvija od 280 do 360 konjskih snaga, o čemu će odlučivati novi vlasnik prilikom kupovine.

Takvi kamioni poseduju instarilana tri baterijska pakovanja ukupnog kapaciteta 90 kWh, što bi trebalo biti dovoljno za oko 60 kilometara čisto električne autonomije. Kada ovo vozilo, vlasnik bude dopunjavao električnom energijom, i to na brzom punjaču i koristeći identičan CCS konektor, energetske rezerve se do nivoa od 80% dopunjavaju za svega 35 minuta. Nije loše znati da postoji i alternativan način dopune baterija. On predviđa da tu funkciju obavi dizel motor.

Pretpostavlja se da je konstruktor hibridne primerke osmislio kako bi mogli da funkcionišu u uslovima zahtevnijih, dugotrajnijih dnevnih ruta. Na primer, na pamet nam padaju isporuke robe u posebnim ekološkim zonama, gde je korišćenje motora s unutrašnjim sagorevanjem potpuno nelogično. Tako do takve zone, nacionalnog parka na primer, možete doći koristeći se „starim dobrim dizelom“, dok se po samom parku krećete zahvaljujući utrošku, u baterijama deponovane električne energije.

AutoRepublika

(320)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

hibrid kamion bi bio idealan za dugoprugaše, ideš nizbrdo skladištiš energiju i štediš kočnice, ideš uzbrdo to trošiš. Cijenim da bi se potrošnja smanjila bar za 5l na 100/km, a oni voze dnevno 500-600 km

Bungi

Oduvijek sam obožavao Skanije zbog verzije sa spuštenom kabinom , pomjerenom naprijed.Jako je praktična za gradske komunalne službe i dostavna vozila.Pitam se zašto ostali proizvođači ne nude tako nešto, već taj posao prepuštaju autobuskim proizvođačima koji na ove komunalne verzije kače kabine, prepravljene od prednjeg dijela autobusa.?