1. Home
  2. Vesti
  3. Lincoln nema u planu ponovnu proizvodnju premijum pikap kamioneta
Lincoln nema u planu ponovnu proizvodnju premijum pikap kamioneta
0

Lincoln nema u planu ponovnu proizvodnju premijum pikap kamioneta

142
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pogledate listu najvećih promašaja u automobilskoj istoriji, šanse su velike da ćete na njoj naći Lincoln Blackwood. Debitovao je 2002. godine kao prvi pikap kamionet Lincolna i delio je platformu i većinu dizajnerskih linija s premijum terencem Navigatorom. Kako se prvi svetski veliki premijum terenac prodavao u velikim brojevima, Fordova premijum divizija je smatrala da bi postojalo i veliko interesovanje za sličnim pikap kamionetom i nadala se godišnjem obimu isporuka od 18.000 jedinica.

Ipak, Blackwood je od prvog dana „razapet na krst“ zahvaljujući maloj i neupotrebljivoj prikolici, pogonu samo na zadnje točkove i visokom cenom. Tokom prve godine je prodato svega 3.356 jedinica nakon čega je Lincoln digao ruke sve do 2006. godine. Tada je stigao naslednik u vidu modela Mark LT, a on je bio ništa više do Forda F-150 sa punom opremom i nešto izmenjenom maskom hladnjaka.

Mark LT je imao relativno uspešnu karijeru, a posebno se pokazao popularnim u Meksiku gde je dugo godina bio jedini Lincoln dostupan izvan Amerike koji se pri tom nije prodavao i na domaćem tržištu. Ford je zatim odlučio da obrati pažnju na sopstveni brend, pa je debitovao s Platinum i Limited verzijma modela F-150, a one su se prodavale značajno većim brojevima.


Prethodnih meseci Lincoln je najavio gašenje prodaje jedina dva putnička automobila (MKZ i Continental), a ponuda se zasniva samo na četiri krosovera i terenca. Iz tog razloga se ponovo pokrenula priča da bi ovaj proizvođač mogao da proširi listu vozila, ali tu ideju demantovao je Fordov potpredsednik za razvoj novih proizvoda u Americi Kumar Galhotra.

Govoreći za Ford Authority, Galhotra je rekao da F-150 Platinum i Limited umeju da koštaju preko 80.000 dolara, čime ne preostaje mnogo prostora potencijalnom Lincolnu. Uz sve to, F-150 je sveto ime među pikap kamionetima i već dominira u svakoj kategoriji u kojoj se takmiči.

Ali to ne znači da Lincoln neće širiti ponudu, pa nas u bliskoj budućnosti očekuje još nekoliko krosovera s kojim bi ovaj proizvođač mogao da se konačno pomeri s godišnje prodaje od tek nešto više od 112.000 vozila.

Nije redak slučaj u automobilskoj industriji, pa i generalno govoreći u životu, da ljude ponese uspeh koji ostvare u jednoj kategoriji, navodeći da pomisle da sve što dotaknu postaje pozlaćeno. Od ovog sindroma je očito oboleo i Mercedes jer mu nije bilo dovoljno prezentovano iskustvo Forda, pardon Lincolna s premijum pikap kamionetom, pa je nemačka marka morala da okuša sreću sa X klasom. Kako se i koliko brzo se sve to završilo, znamo svi.

AutoRepublika

(142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments