1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Porsche 911 više ne uživa zakonski zaštićen dizajn
Porsche 911 više ne uživa zakonski zaštićen dizajn
1

Porsche 911 više ne uživa zakonski zaštićen dizajn

496
1
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Porsche AG je u martu prošle godine pokrenula sudski spor pred sudom Evropske unije sa sedištem u Luksemburgu, sa ciljem da se nemačkom preduzeću za proizvodnju igračaka Autec AG, zabrani da bez naknade proizvodi modele igračaka, malih automobila koji kopiraju ikonu 911.

Pre par dana je presuda postala javna, a prema istoj je Autecu dozvoljeno da na temelju dizajnerskih rešenja koja krase Porsche 911 proizvodi svoje verzije automobilčića. Da spor između dva nemačka entiteta nije završen na ovakav način, Autec bi bio prinuđen da na ime korišćenja tuđe intelektualne svojine za sticanje sopstvenog profita, Porscheu isplaćuje ogromne godišnje naknade.

Pre toga, Evropski zavod za zaštitu intelektualne svojine (European Union for Intellectual Property – EUIPO) već je doneo odluku prema kojoj se skida zabrana sa kopiranja dizajna Porschea 911, što je u finalu i potvrđeno presudom suda.

Autec je tokom prošle godine postigao uspeh i u sličnom sporu protiv Ferrarija, kada je okružni sud u Dizeldorfu presudio da kompanija za proizvodnju igračaka može prodavati makete koje nose naziv Testarossa, bez plaćanja naknade italijanskoj marki. U obrazloženju se navodi da Ferrari nije dovoljno često koristio ovaj naziv u prethodnih pet godina, što je neophodnost u smislu zadržavanja vlasničkih prava na intelektualnoj svojini.

U slučaju Porschea, sud je izneo stav da se kultni model tokom vremena nije dovoljno menjao u smislu stila, odnosno da su nove generacije modela 911 skoro identične, kako po karakterističnim linijama, tako i po obliku, u odnosu na davno zaštićeno dizajnersko rešenje.

Maksimalna dužina trajanja zakonske zaštite nekog dizajnerskog rešenja, prema propisima koji važe u EU, traje 25 godina, a nakon toga (ili tokom trajanja tog perioda) se pretpostavlja da će doći do inoviranja dizajna na način da se on može protumačiti novim, što se očigledno nije dogodilo sa Porscheom 911. Nema sumnje da će ovakav epilog ostvariti značajan uticaj na buduća dešavanja u industriji.

Jedan drugi sudski spor se odnosio i na dva modela marke Volkswagen, a sud je u tom slučaju odlučio da model Caddy i T5 nastavljaju da uživaju zakonsku zaštitu u smislu dizajna. Tužbu za ukidanje zaštite dizajna je podneo još jedan proizvođač igračaka, Rietze, a taj entitet ima pravo na žalbu višoj instanci.

AutoRepublika

(496)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Interesantna odluka suda … u smislu stava da se tokom vremena izvorni dizajn nije menjao u meri da bi se današnji smatrao „novim“ … Ko je to tako „posložio“ kao veštak za dizajn i sudija, zaslužuje čistu „desetku“.
Ta industrijska svojina je kao šetnja po minskom polju …Iza svakog ćoška vas neki „stari“ autor čeka da (proba da ) vas reketira …