1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ovo je novi Nissan 400Z
Ovo je novi Nissan 400Z
5

Ovo je novi Nissan 400Z

536
5
Podelite sa prijateljima:

U jesen 1969. godine, Nissan je predstavio sportski dvosed koji je promenio standarde u industriji. Imao je evropski stil, američku snagu i japanski kvalitet i bio poželjan u celom svetu. Reč je naravno o proizvodu koji je u Americi i Japanu bio poznat kao Datsun 240Z, a u Aziji pod imenom Nissan Fairlady Z. Tvorac ovog sportiste je bio mladi buntovnik Jošihiko Macuo, koji je nedavno preminuo, a o tome smo pisali ovde.

On je smatrao da se ključan momenat važan za uspeh sportskih proizvoda na četiri točka, odnosi na malu masu vozila ali i umereno veliki motor sa šest cilindara. U narednih nekoliko decenija, Z je dobijao na snazi i dimenzijama i dugo godina je bio ključni adut Nissana na svetskim tržištima.

Iako nije bio brz kao čuveni Skyline GT-R, Z je ciljao na širu grupu kupaca zahvaljujući pristupačnoj ceni i civilizovanosti za svakodnevnu vožnju. Iako je više snage uvek bilo dobrodošlo, većina eksperta će reći da je upravo ona prva generacija bila najbolja zbog malih dimenzija.

Sadašnji 370Z je u ponudi još od 2007. godine i većina nas je sigurno zaboravila i da postoji, a Nissan verovatno nije imao finansijske moći da debituje s naslednikom. Kao što je poznato, japanski gigant trenutno prolazi kroz veliku krizu i pitanje je kako će se sve završiti. Ali čak i u takvim uslovima se rodio naslednik koga Nissan zove Z Proto. Ova reč je naravno skraćenica za „prototip“, a nema sumnje da je ispred nas naredni Z koji bi trebalo da se zove 400Z.


Glavni Nissanov dizajner Alfonso Albaisa kaže da je želeo da se vrati korenima, i da u skladu s tim, Proto bude naslednik originala, a nikako sadašnjeg modela 370Z. Tvrdnja je donekle ironična, pošto je Proto zapravo veći proizvod od već kritikovanog 370Z, ali barem sa dizajnerske strane, sličnost sa modelom iz 1969. godine je očigledna.

To se pre svega odnosi na prednji deo gde je jasno da je 240Z bio inspiracija, a zadnji deo izuzetno liči na legendu Nissana iz osamdesetoih godina prošlog veka, model 300ZX. Spomenuti Albaisa je veoma pažljiv, da ne spomene reč „retro“, pa tvrdi da Z Proto slavi dugogodišnju istoriju svojih prethodnika uz mnoge moderne detalje.

Tokom zvanične prezentacije na koju smo pratili na Youtube kanalu, javnost je mogla da vidi dva automobila parkirana jedan pored drugog i napravi poređenje. Odmah se zapaža da je sličnost iz profila više nego očigledna. Albaisa dodaje da ne bi bilo fer pričati samo o originalu, pošto je istorija modela Z, mnogo duža od toga, pa je zato koristio neke linije i sa tehnološkog čuda iz osamdesetih godina, pritom misleći na model 300ZX, ali i modernog 350Z koga je Karlos Gon predstavio nakon što je Nissan ozvaničio saradnju sa Renaultom. U prevodu, Z Proto slavi svakog svog prethodnika, a istovremeno juri korak napred.


Spomenuli smo i dimenzije, pa se zato moramo osvrnuti i na to koliko je ovaj prototip automobil zapravo velik po gabaritima. Njegova dužina iznosi 4.382 milimetara, a radi poređenja sadašnji 370Z je za punih 127 mm kraći četvorotočkaš. Podatci o težini su nam nepoznati, ali nas neće iznenaditi ako je Z Proto zapravo lakši pošto su branici i felne proizvedeni od lakih materijala.

Enterijer se mnogo manje koncentriše na prethodnike i možemo zaključiti da pruža tradicionalni moderni stil koji smo već videli kod mnogih drugih automobila. Linije su jednostavne i bez preterivanja s futurističkim stilom, a za očekivati je da će bez većih izmena ući u serijsku proizvodnju.

Automobil i dalje pruža samo dva sedišta i u vreme pisanja ove priče je nepoznato da li Nissan planira da ponudi i kabriolet pored kupea. Tu je i 12,3-inčni monitor koji menja veliki broj dugmića u 370Z.

Japanski proizvođač vozila nam kaže da se ispod haube krije turbobenzinac u konfiguraciji s šest cilindara. Nepoznato nam je o kom specifičnom agregatu je reč, a većina medija nagađa da se radi o 3,0-litarskom iz bratske premijum divizije Infiniti. On razvija 400 konjskih snaga u modelima Q50 i Q60 pa je takođe, razumno za pretpostaviti da će se zbog toga zvati 400Z. Takva snaga je značajno veća od one sa kojom se sadašnji 370Z može pohvaliti, a reč je o cifri od 332 „grla“.

Na ovaj način, 400Z bi svakako bio konkurentiji protiv rivala, konkretnije protiv Toyote Supre koju smo vozili pre otprilike dve nedelje i o kojoj možete čitati u rubrici Testovi. Šestostepeni manuelni menjač će prenositi snagu na zadnje točkove uz opcioni automatik, za koga mediji smatraju da će biti sa sedam stepena prenosa.

Serijski model bi trebalo da debituje bez većih izmena početkom naredne godine, što znači da će u izloženo prodajne salone stići tek 2022. Amerikanci pretpostavljaju da će cena iznositi oko 40.000 dolara, što bi učinilo 400Z jeftinijim od Supre, ali opet skupljim od moćnije konkurencije koju predstavljaju sportisti s takođe ozbiljnim pedigreom, modeli Ford Mustang i Chevrolet Camaro.


Nissanu je potreban novi pobednik da bi preokrenuo situaciju, a 400Z bi mogao da bude takav model. Možda se neće prodavati u velikim brojeima, ali bi uticaj mogao bude mnogo veći u marketinškom smislu.

AutoRepublika

(536)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

dobro izgleda, a to mu je i najvažnije…

s mile

meni je ovaj četvrtasti otvor za vazduh / maska…tako četvrtasto bljak

J4ZZ3R

Sve super sem prednjeg dela koji samo sto ne za place, bas tuzno izgleda sa ovim farovima

Balkanboj

Konačno jedan sport kupe da nije kerefeka dizajn. Čak i unutra deluje retro/moderno.

BojanNeki

Čudno je da kompanija koja aktivno učestvuje u električnoj transportnoj revoluciji nema do sada razvijen, predstavljen, ili bar glasine o električnom sportskom automobilu. Vozilo na kojem bi se vežbala performantnost, ekstremno punjenje i pražnjenje baterije, obrtni moment…
Ovakvom dizajnu bi to „leglo“.

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki