1. Home
  2. Vesti
  3. Opel počeo sa proizvodnjom osvežene Insignije
Opel počeo sa proizvodnjom osvežene Insignije
42

Opel počeo sa proizvodnjom osvežene Insignije

4.36K
42
Podelite sa prijateljima:

Prvi primerci restilizovane Insignije počeli su da silaze sa proizvodnih traka fabrike u Riselshajmu. 

Iako se verovalo da neće biti tako, ali Insignia je nadživela sve svoje „rođake“ iz General Motors familije. Ujedno, ona je uz Astru jedan od retkih modela koji i dalje u Opelu nosi američke gene.

Ažurirana Insignia dostupna je u tri verzije: Grand Sport, Sports Tourer i performantna GSi varijanta. Restilizovana perjanica Opela ujedno je i prvi model te marke koji će nuditi isključivo LED osvetljenje. Paleta motora počinje sa 1,5-litarskim turbo dizelom sa tri cilinda o čemu smo već pisali.

Interesantno je šta će biti sudbina Insignije nakon što se skrate repovi saradnje Opela sa General Motorsom. Nemački novinari nagađali su da bi Insignia mogla da pređe među SUV modele, dok drugi veruju da će je PSA zadržati u ponudi bez izmena, odnosno sa prelaskom na francusku tehnologiju.

Fabrika u Riselshajmu je tako mirna neko vreme kada je reč o poslu, jer je Opel potvrdio da će se ovde proizvoditi nova generacija Astre, ali i jedan model premijum brenda DS koji će biti baziran na EMP2 platformi.

Verovatno ćemo više detalja o budućnosti Insignije saznati u narednom periodu, pogotovo kada konačno dođe do spajanja PSA i FCA.

AutoRepublika 

(4361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

122 „konja“ u takvoj limuzini bi mi bilo skroz ok za putnu infrastrukturu Balkana i uslove saobraćaja koji ovde vladaju.

Balkanboj

Realno, bez nekih 150ks/380-400nm takva limo nema sta da trazi na ulici. Ovakav je dobar samo da stoji na parkingu.

moron

Probaj da prihvatiš da je nekima i to sasvim dovoljno 🙂

s mile

To ja pokušavamn da objasnim, ali kao da u vetar govorim.

Nekome je dovoljan onaj prvi, najslabiji motor u ponudi.

Pa skoro neko spomenu da se Golf sa 1,4L/80ks motorom puno prodavao.

Naravno naši vozači, bez 2,0 dizelaša i min 120KS, ne bi ga ni pogledali. A neki od njih, kada dođe registracija, zamena guma, ili akumulatora… mesec dana kukaju od tom trošku….

Balkanboj

Ma znam da jeste, to je, čini mi se, uglavnom napravljeno za flotne kupce. Eno ga i Passat&co. sa 1.6 dizelom a do skora je i BMW nudio 316d sa 3 cilindra kao i MB C klasu sa 1.6 dizelom iz Renoa.
Ne priliči iako radi posao.
Mada, neko bi isto to rekao i za 520d.

Slavko

Upravo to. Zavisi ko kako i gde vozi. Mozda nekome ovo sto cu napisati nema smisla, ali sam se u nekoliko navrata pozabavio temom motorizacije nekog zamisljenog novog vozila, kao i pitanjem sta mi zaista treba od istog. Pitanje je i novca, tako da slabija motorizacija i oprema kosta manje (i velicina vozila), pa sam postavljao sebi pitanje sta mi je dovoljno. Recimo, meni se 90% voznje svodi na voznju magistralom kroz naseljena mesta, gde nema bas prilike da se razmase auto od, recimo 400nm. Druga stvar bi bila da je to autoput u istom procentu, ali i tamo pitanje… Pročitaj više »

Rikošet

Pa slušaj. Omega je svojevremeno imala 2.0 i 2.2 DTI dizelaše sa 100 i 120 KS, zatim 2.0 benzince sa 115, 116 i 136 KS… Njen čuveni 2.5 TD je imao 131 KS, odnosno 250 Nm obrtnog pri 2.200 o/min… Od 0 do 100 km/h ubrzanje Omege 2.5 TDI 131 KS je bilo 12,0 s. Najveća brzina 200 km/h. Masa te Omege je 1605 Kg. Insignija 1.5 TD ima 122 KS, odnosno 300 Nm od 1.750 obrtaja pa naviše… Od 0 do 100 km/h ubrzava za 11,4 s dok joj je maksimum 205 km/h. Njena masa je 1.505 Kg… Tačno… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Don

12.8s i 180km/h u 500 L, ak se ne varam,i taj motor 1.4 95 ks ne valja,kažu mapetovci neki dan ovdje u diskusiji, a po performansama ko tvoja omega(ak ćemo ovako trivijalizirati stvari).
S obzirom za koga je i kakvo je auto ,i taj motoric im je dostatan. Kod drugih, min.prihvatljivo je 180ks i 400Nm za iole neki osjećaj.

moron

Eh, pa dosta je toga u toj poslednjoj rečenici. Bar za nas koji se pretežno krećemo tim putevima … Da se razumemo, nisam ja protiv postojanja i veoma perfomantnih vozila, pa ni jačih verzija motora (i) u ovoj insigniji. Koliko će da traje ovaj motor sa 300Nm i 3 cilindra? Pojma nemam … Da li će da potraje samo za prvog, drugog ili i za petog vlasnika? Ne znam ni to … Kada sam prodavao davno jedna kola, „na oko“ veoma očuvana, kažu tiho (medju sobom) dvojica „gledalaca“ ( ali sam i ja omaškom čuo): „Brate, koja je ovo budala,… Pročitaj više »

Rikošet

Svaka roba ima svoga kupca, a ovoj priči ne treba nikako zanemariti aktuelna ekološka ograničenja i potrebu proizvođača da silom prilika ubacuju ovakve mlinove kako bi spustili emisiju štetnih gasova i izbjegli penale…

D_C

Secas se Pentiuma i mobilnih telefona iz devedestih? Njihove performanse su nam u to vreme bile izvanredne. Zamisli da danas imas takve iste – ne ide. Slicno je i sa automobilima, samo sto razlika nije toliko drasticna. Ako se vratimo u sedamdesete, vecini porodicnih vozila je trebalo preko 15s od 0 do 100km/h. Pa se to smanjivalo… devedestih je 12s bilo OK. To sto je Omega imala takve performanse tada i sto nam je to tada bilo sasvim pristojno, ne znaci da je i danas isto. Pre 30 godina je visoko-performantni auto kao izvanredna Honda NSX ubrzavala od 0 do… Pročitaj više »

moron

Daleke 1982/83 imao si volvo 244 Turbo sa 155 ks ( i nešto preko 480 cm), kome je od 0-100 km/h trebalo 9 sekundi. Danas, skoro 40 godina posle, imaš škodu superb TSI 150 sa 150 ks ( i nešto preko 480 cm ), kojoj od 0-100 km/h treba 9 sekundi. Nemaju isti aerodinamiku, pa im nije ista i maksimalna brzina. Naravno, po mnogo čemu su ta vozila potpuno različita. Tek, mislim da poredjenje Pentiuma i savremenih računara nije potpuno primenjivo na poredjenje perfomansi automobila nekada i sada. Mada, ko koristi računar samo za pisanje (kao pisaću mašinu „Remington“ ),… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
D_C

Moron, izvini ali ne znam sta tek ja da kazem za dvoje poredjenje. Sto je najgore, znam da znas i sam koliko je nerealno. Volvo 244 turbo je za to vreme bio bezobrazno rapidan auto kao uostalom i njegov takodje svedski konkurent sa turbo motorom. Ukoliko ti treba da se uveris, prosledicu ti linkove sa mnostvom testova na engleskom jeziku iz tog vremena. Ono sto je nekad bio 244 Turbo u pogledu performansi, danas je ekvivalent Skodin Superb 2.0TSI od 280ks, koji do stotke ubrzava za 5,8s. A cinjenica da iste performanse kao 244 Turbo danas ostvaruje jedna po svim… Pročitaj više »

moron

Ja samo kažem, vremenski period od npr. „10 sekundi“ (ubrzanja) „nekada“ (pre 20-30-40 godina) traje vremenski jednako kao i 10 sekundi „danas“. A i 150 „konja“ je u smislu veličine snage isto „juče“, a i „danas“. To što su to objektivno iste vrednosti, ne treba brkati sa time što je nekome subjektivno „nekada“ možda bilo „impozantno“ ubrzanje od 9 sekundi, a danas će mu tih istih 9 sekundi biti „ništa“ i/ili „nedovoljno“. Naravno da je to sagledavanje i potpuno normalno i legitimno. Jer, da nije tako, ne bi danas bilo u ponudi vozila koja nude i mnogo bolje perfomanse. Ali,… Pročitaj više »

D_C

12 sekundi je po stoperici 12s i pre 30-40 godina isto kao i danas. Medjutim, pre 20-25 godina su svi oko tebe u proseku imali te performanse. Danas skoro svi imaju na raspolaganju jace performanse, sto znaci da moras da vozis zustrije i koristis puni potencijal vozila samo da bi mogao da odrzis korak sa ostalima. Sedam godina star Sandero 0.9Tce ubrzava od 0 do 100 za 11.1 sekundi, a Sandero je nesto najjeftinije, moderna inkarnacija Juga ili Renault 4. Spominjao sam vise puta da imam Golf 1 GLi iz 1983. 1.8 sa 112ks. Taj auto nije 1983. bio 244… Pročitaj više »

moron

Jesam pročitao (još sinoć), ali, ne znam … To što je nešto vremenom postalo „uobičajeno“, ne znači i da je istovremeno postalo i loše, a takvo rezonovanje nas potencijalno može odvesti i do raznih oblika poredjenja, a kod nekih bismo mentalnom gimnastikom možda završili i sa nekim (meni) apsurdnim zaključcima. Jer, ako taj već vremešni Sandero TCe90 ubrzava za 11,1 sekundi, pa je to odavno normalno i uobičajeno, da li to znači da je „loš“ najnoviji Golf „osmica“ 1,0 TSI od 90 ks sa 5MT, zato jer i on možda slično ubrzava (i ima takodje menjač sa pet brzina?). Meni,… Pročitaj više »

D_C

P.S. ‘Ali, baš zato što su legitimna i potpuno drugačija sagledevanja (pa i da je nekome dovoljno i ubrzanje od preko 10-11-12 i više sekundi), zato imamo u ponudi i motore nalik ovom dizelu 1,5 od 122 ks i 300 Nm.’

Svakako! Pa nekada smo imali W124 200D od 75ks koji je bio sporiji od mnogih Jugica ali je to onda ekstrem koji gadja jednu specificnu vrstu kupca. Onog kojem su performanse potpuno nebitan faktor a koji ima neke sasvim druge prioritete. Potpuno legitimno…

Yankee

Ja se licno nikad ne bi zalio na telefone iz 1990-ih – punio sam ih jednom sedmicno i nikada nisam gubio signal. Tako da su odlicno radili sve ono sta telefoni i trebaju da rade hehe

D_C

Sta je mobilni telefon:
1. Sprava za pravljenje/prijem poziva i slanje sms poruka
2. Dzepni kompjuter?

Odgovor na ovo pitanje nam ujedno daje odgovor na debatu o telefonima iz 1990-ih.

Yankee

Odgovor je verovatno „i 1. i 2.“, samo sto danasnji telefoni jako slabo obavljaju glavnu svrhu za koju su napravljeni, a to je da obavljaju pozive.
Ja cesto zbog posla idem u male gradice koji prakticno nisu ni na mapi, telefon obavezno nema signala tamo. Ali zato imam i stari (barem 10 godina star) GPS za svaki slucaj ako se izgubim, hvata signal gde god da ga upalim.

TNT

“samo sto danasnji telefoni jako slabo obavljaju glavnu svrhu” – baš tako.

Rikošet

A možda stvar nije uopšte u performansama već u subjektivnom doživljaju napretka.

Moje ranije poređenje Omege i Insignije lako može da zazvuči potpuno drugačije, ako bih rekao da su Opelovi inženjeri nekada trebali 2,5 litara zapremine u četverocilindarskom bloku da bi postigli približno isti nivo snage i performansi kao što je to danas iz 1,5-litara i tri cilindra…

Nakon toga naravno ide spontani aplauz i priznanje Opelu za ostvareni napredak…

D_C

Upravo o tome sve vreme pricam. Ako svi oko tebe voze 80km/h i ti vozis istom brzinom, ne kreces se brzo vec normalno. Medjutim ako svi oko tebe voze 40 a ti 80, onda si manijak, iako se u oba slucaja kreces 80km/h. Isto vazi i za performanse automobila: kada je za te performanse trebalo 2.5l i sest cilindara, one su bile iznad proseka, jer je okruzenje uglavnom imalo manje. Medjutim, danas kada svaki 1.3 benzinac izvlaci priblizno isti nivo snage i performansi, te brojke vise nisu kao sto su bile nekada odn nisu nesto. Znaci ne pricamo o objektvnim… Pročitaj više »

Joseph

Imam Opel Astru iz 2017 cdti sa 136 konja dvozonska klima grijana sjedala i volan i moram priznati da fino ide, nije troma (prije sam imao Frod Focus 110ks isto dizel) 122 ks u Insigniji je definitivno malo jer sigurno je teža od Astra barem 100kg al za laganije vožnje je sigurno više nego dovoljno. Na autoputu je to dovoljno za 140km/h bez nekog većeg naprezanja a i buke. Malo je falil oda uzmem insiigniju sa 136konja al zbog uskog parkinga doma sam ipak odustao. Iskustva dizel vs benzin, mislim da su benzinci puno poletiniji po gradu i veći ih… Pročitaj više »

Balkanboj

Pazi, ja imam Merivu sa tim motorom i s obzirom da je oblika malog kioska a težine prazan 1500kg ima jaaako dobre performanse, posebno među ubrzanja. Iz nekog razloga (a taj razlog je drugačiji finalni prenos u diferencijalu) Insignia, a čini mi se i Astra, sa tim istim motorom je imala trunku slabije performanse ali zato malo višu max brzinu.

don

merivu?sve si rekao….imas li ti, sinko moj, oci? njoj je multipla miss svijeta, zanosna talijanka, a ssangyong mister svijeta, mada je i on ruzan za medalju.

Balkanboj

Lepota je, kazu, u oku posmatraca.
Meni je bas simpa, a ona kontra vrata su odlicna kad imas malu decu. Nije zamorna ni posle 10 – 12 sati voznje a unutra vrlo komotna s obzirom da je tek 4.3m u duzinu. Nisam imao sta zameriti ni dizajnu unuttasnjosti, mala Insignia.
Za 6 godina i 130k samo redovni servisi.
Dje si MB kvarljiva robo.

Laki

Drago mi je da Opel jos ima limuzine podsjeca na stara vremena!

Luka

Vozio Opel astru limuzina 2018. 1.6 benzin, 115 konja, automatik. Veoma dobro očuvan, 40 hiljada kolometara pređenih. Jednom rečju smeće od auta. Em je plastikaner teški, em je neudoban, a o tome koliko je trom i koliko puno troši suludo je komentarisati. Svako prestizanje, moraš da daš pun gas i da ga vrati dve brzine manje jer snage i obrtnog momenta nema dok ne predje 4500 obrtaja, a ujedno zbog toga i potrošnja divlja. Na autoputu vozis 140(u šestoj je brzini) i kad daš gas mora da ga prešalta u manju da bi ubrzao do 150, ne može u šestoj…Napravio… Pročitaj više »

Bungi

Vozim opele još prije nego što sam postao vozač.Ako je Opel „plastikaner“ ja sam Tarzan, gospodar džungle. Astra limuzina koju si vozio je na ydelta2 GM platformi a to znači da je oko 200kg teža od konkurencije a tvoja + još 50kg na rep pozadi.Motor 1.6 16v bez turba je za nju preslab a zamisli još na to automatik.?? 1.6 turbo benzinac je već druga priča. Tačno je da je tijesan za tu veličinu, pogotovo pozadi.Iz gore navedenih razloga sam kupio Astru H klasik 1.6 16v umjesto Astre J sa istim motorom koja je tada bila u ponudi i nisam… Pročitaj više »

don

tacno tako. No, sta bi bilo da si morao na v60 dizel hibridu mijenjati bateriju pa iskesirati samo za nju 20 000 plus rad? Koliko bi ti onda tih 1000e znacilo?
Bice da nisi gledao Mustapica Kinga kako na audiju a6 mijenja dio na mjenjacu, pa kad je trazio firmu za cijenu a ona rekla 1200 reparacija, polovni bez garancije…

Peki

Vratih se pre nedelju dana iz Spanije, gde iznajmih „ljutu guju“, Opel Corsu iz predhodne generacije. Obecali su mi Seat Ibizu kada sam rezervisao, no dobro ista je to kategorija, te cela familija, s kabinskim kofercicima za avion, sede u Corsu 1.2 od 70 ks. U startu ni ne znadoh sta je ispod haube, jer ova moja imala je neki luksuzni zavrsni nivo, s predimenzioniranim gumama 215/45 R17, na prvi pogled reklo bi se da je snaznija… I tako zapucasmo na put do smestaja, nekih 70 km od aeodroma, malo auto putem, malo nekakvim regionalnim s dve trake, gde je… Pročitaj više »

don

Nekad se u Spaniju islo radi drugih razloga, revolucionarnih. Eh, ta danasnja omladina, a ovog Jahica treba za usi izvuc, al ono dobro. Zasto?Evo, jesil ti onaj Peki koji je , kad sam mu ja govorio da ide avionom, kazao da: ga ubise cijene karata aviona za njih 4; da je putovanje (autom op.a.) sastavni dio odmora…a vid ga sad, hem se vozi avionom hem mu 70 ks dovoljno (a klimu iskljucuje u Marbeli, halo!). Da te, moj Fadile, nije sunce opalilo, il ce biti da je u podsezoni i u vrijeme pandemije, lakse dobiti aviokarte (mada je tako bilo… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane don
Peki

Sticajem okolnosti, Spanija je ove godine prazna, te su cene avionskih karata i renta-car vozila adaptirane ponudi i potraznji. Spomenutih 100 evra za avion je jer se radilo o pocetku septembra + Covid 19, obicno kostaju oko 300 evra. A ta Corsa je iznajmljena za, pazi sad, 2,87 evra na dan! Citavih 30 evra za 11 dana. Skuplje je cak i u Srbiji, juce sam rezervisao jedan auto u istom segmentu za 60 evra (nedelju dana). Dakle otici automobilom na odmor u normalnim okolnostima, s cetiri osobe, je apsolutno jeftinije. Mene je put kostao nepunih 700 evra (gorivo, putarina, dve… Pročitaj više »

Don

Pa Jes ,slažemo se,promijeni se sve kad se najmanje nadaš,tako i avion postade jeftiniji,iako je do juče bilo pa nemoguće,to je i poanta komentara . A ovo za renta car, ne mogu da vjerujem kako su cijene spale, da je bar uvijek tako. Ko zna, za 50e se mogla ubost kakva bijesna makina, mada kao što rekoh,meni ni dizel slicne konjaze u Španiji nije bio dovoljan,posebno kod preticanja a vozio sam dosta autocestama. Iako se naviknem i na pezo i taj motoric, pa udarim brigu na veselje uz obavezno par psovki (ne ide bez toga ) kad hoćeš ubrzati. No,… Pročitaj više »

Peki

Izbacili dizele iz ponude, nema ih vise u tom segmentu kod Renta-car. Cak i vecim karoserijama samo benzinci, jeftiniji prilikom kupovine i za odrzavanje, plus one nebuloze oko ekoloski cistih vozila…

Don

Samo ti meni saznaj koliko traže za tu bateriju, jednom kad se moradne mijenjati. Kako vidim po ADAC dokumentu, cirka 4000 eura je C5 dildo skuplji od C5 dizela. Kostanje po km je svega par centi povoljnije,dakle nista . Sve u svemu, dilda su auta za budale. Možda je dobro dok si prvi vlasnik i dok baterija traje, traje i to veselje dvije,tri godinice. Kad crkne baterija, ljubices i dvomaseni i egr i proklinjati Teslu i struju. A kapacitet brzo opada….tu je i teta zima. A još skuplji servis, čak i od benzinca nije povoljniji. A razliku u cijeni ćeš… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
D_C

Dobro nam dosao nazad Peki! Nadam se da su se baterije pristojno dopunile na suncu spanskog juga. Podsetio si me svojom pricom na jedan dogadjaj od pre par meseci. Vodio sam majku kod hirurga za ortopediju jer je imala problema sa jednim zglobom pa da se vidi sta da se radi. On je preporucio operaciju i zamenu istog. Pita moja majka, starija zena: ‘Pa jel bas mora’. Doktor kaze da ne mora, jer je covek izuzetno sposoban na razne vrste prilagodjavanja. Kaze joj: ‘Imate Vi gospodjo ljude koji zive bez ruke, noge, pa su se navikli i nista im ne… Pročitaj više »

Peki

70, kada bi se lagali 🙂

орангутан

Хвала г. Рајковићу што нам опетовано вадиш маст Марбељама и прикљученијама, него си ме повукао/навукао разним стварима што помену … Пре пар година резервисах нижу класу у суседном Португалу али добих вероватно један од последњих примерака претходне, овде насловне, Инсигније караван са опремом по принципу што је остало то смо ставили. Е сад замислите човека који чита овакве портале и донекле је залуђен за аутомобиле, а који за тих пар недеља није погледао који је мотор у њему … , осим што ми рекоше да сипам дизел. Укусан попут одреска од соје, привлачан као нека оцвала водитељка канала са националном… Pročitaj više »

Don

Zato drug Mirko vježba ki blesav ali nema mu pomoći protiv dizela i druga Muse. Ne pomaže ni luda glava, hohohoho.🤪🦌🦌

Pavle

Prva generacija Insignije je imala benzinac 1.6 sa 180ks koji je bio veoma korektan.
Imala je i dizel 2.0 sa samo 120ks koji je bio užasno spor ali solidan. Sada je 1.5 dizel sa 130ks veoma dobro rešenje uz niske troškove.