1. Home
  2. Vesti
  3. Xiaomi nagovestio cenu prvenca
Xiaomi nagovestio cenu prvenca
9

Xiaomi nagovestio cenu prvenca

1.89K
9
Podelite sa prijateljima:

Izvršni direktor kompanije Xiaomi je ranije danas rekao da ima za cilj da prvo električno vozilo kompanije bude „najlepše, najlakše za vožnju i najpametnije“, a koje će se prodavati po ceni koja je niža od 500.000 kineskih juana (oko 64 hiljada evra). Izjava stiže dok se kineski proizvođač elektronike priprema za prijem porudžbina u kasnijem delu ove nedelje.

Kompanija će u četvrtak uveče objaviti zvanični cenovnik i počeće da prima porudžbine za automobil, nazvan SU7, sa skraćenicom SU od Speed Ultra (nešto kao „brza brzina“). Komentari generalnog direktora Lejia Juna, objavljeni na njegovom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Weibo, označavaju premijernu potvrdu kompanije u pogledu gornje granice kataloške cene atraktivnog četvorotočkaša.

U javnosti narasta tenzija u duhu iščekivanja novog automobila, posebno otkako je Xiaomi predstavio vozilo u decembru, i najavio da ima za cilj da postane jedan od pet najvećih proizvođača automobila na svetu. Pomenuti Leji ga je reklamirao kao promotera tehnologije koja je sposobna da pruži bolje ubrzanje od onog koje nude Teslini automobili, a isto tako i Porscheovi elektromobili.

Xiaomijeve prodavnice u Kini su takođe počele da promovišu izloženi automobil u ponedeljak, a potencijalni kupci i zainteresovani novinari i blogeri na temu automobila su stajali u redu da izbliza pogledaju verziju „ocean blue“. Pored toga, kompanija je u prodavnice aplikacija dostupne u Kini, postavila program nazvan „Xiaomi Car“.

Lepi SU7 će se proizvoditi u dve verzije. Jedna će nuditi domet do 668 kilometara dok će druga biti s dometom do 800 km. Poređenja radi, Teslin Model S pruža autonomiju koja ne prevazilazi nekih 650 km. Peti po veličini proizvođač pametnih telefona u Kini pokušava da diverzifikuje poslovanje i uđe u proces konstrukcije električnih vozila, sve usred stagnirajuće potražnje za pametnim telefonima. Ovaj plan je po prvi put obelodanjen tokom 2021. godine. Druge kineske tehnološke kompanije koje su se udružile sa proizvođačima automobila na razvoju EV uključuju telekomunikacionog giganta, firme Huawei HVT.UL i Baidu.

Xiaomi se obavezao da u elektromobilnost uloži deset milijardi američkih dolara tokom jedne decenije i jedan je od retkih novih igrača na kineskom tržištu električnih vozila koji su dobili odobrenje od vlasti, a opet, koje nisu bile voljne da daju dozvolu novim akterima na strani ponude, upravo usled prezasićenosti tržišta. Xiaomijeve automobile proizvodi jedinica državnog proizvođača automobila, grupacije BAIC. Fabrika je izgrađena u Pekingu i radi s godišnjim kapacitetom od 200 hiljada vozila.

AutoRepublika

(1888)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Crni

Ksiaomi ? – pa valjda je Šaomi majku mu, Vuce Vuce, bubo lenja….

Matija

Na pocetku reci stoji „X“ a zna se kako se to cita! Posalji Kineze kod Vuka! Neka pisu „Shaomi“ ako im je to pravo ime.

igi

„x“ se u kineskom izgovara „š“.

Matija

Hvala ti na obavestenju! Ne interesuje me Kineski! Latinica je internationalna i ima svoja pravila! Albanci i Englezi takodje citaju nakaradno, Engleze je nemoguce korigovati, suvise su usli duboko u celu civilizaciju.

Matija

Cena od 64.000 evra je u klasi BMWa i5, 70.200 evra, naravno pocetna bez dodatne opreme. Svi moguci izvestaji o Xiaomiju govore da je to auto izuzetnih kvaliteta, estetski i tehnicki. Nestrpljiv sam da vidim rezultate prodaje!

igi

Sveža vest – The cheapest Xiaomi SU7 will come with the 295 hp (220 kW) electric motor. This motor still pumps up a very respectable 400 Nm of torque and promises a rather brisk sprint from 0 to 100 km/h in just 5.28 seconds. This is also the only version built on the 500V architecture – that means 15 minutes of charging results in 330 km of range and the CLTC rates the 73.6 kWh LFP battery at 668 km. Rather impressive specs for a car that starts at €28,000. Lepa cena za Kinu, do Evrope će verovatno da se… Pročitaj više »

BB

„in just 5.28 seconds“
Dokle je došlo ludilo oko ubrzanja elektro automobila dokazuje i podatak za ubrzanje koji se sada obilježav sa dvije decimale 🙄.
Abu stvari dva puta u toku vijeka ćeš ga stisniti do poda…

S mile

Glupost, ta karakteristika automobila se zapravo u svakodnevnoj voznji najmanje koristi. Komercijalna stvar