1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. FCA i PSA efikasno prilagodile uslove spajanja aktuelnoj situaciji s korona virusom
FCA i PSA efikasno prilagodile uslove spajanja aktuelnoj situaciji s korona virusom
1

FCA i PSA efikasno prilagodile uslove spajanja aktuelnoj situaciji s korona virusom

336
1
Podelite sa prijateljima:

Entitet nastao spajanjem dve velike kompanije pod svoju kontrolu staviće marke Peugeot, Citroen, Fiat, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo i Maserati, koje će nastaviti da posluju i razvijaju se unutar globalnog giganta, uslovno rečeno samostalno.

Fiat Chrysler (FCA) i Peugeot Citroen (PSA) su juče objavili da su izmenili ugovorne uslove svog mega-spajanja u svetlu prekida u poslovanju, odnosno obustava u proizvodnom procesu zbog širenja globalne infekcije virusom Covid-19.

Rukovodstvo FCA grupacije je iskazalo zavidan nivo fleksibilnosti, slaživši se sa predlogom druge strane, da se izvrši korekcija inicijalno predviđenog iznosa namenjenog za isplatu dividendi akcionarima, kako bi se postigao ravnopravan odnos u novoformiranom društvu. Tako će suvlasnicima italo-američke grupe biti isplaćeno po ovom osnovu, ukupno 2,9 milijardi evra, umesto prvobitno ugovorenih 5,5 milijardi evra.

S druge strane, PSA će se revanširati tako što će svojih 46 odsto udela u francuskom proizvođaču automobilske opreme Faurecia, podeliti u posed svim akcionarima nove kompanije, a ne samo onom delu koji je posedovao učešće u kapitalu proizvođača automobila iz Francuske, što je inače bio deo inicijalne postavke, zamisli.

Predstavljene odluke su donete kako bi se „aktuelna situacija s koronom u automobilskoj industriji uzela u obzir, odnosno kako bi se minimizirao njen uticaj na likvidnost“, rečeno je u zajedničkom saopštenju za štampu koje su potpisale obe kompanije. Pride, na ovaj način je „očuvana struktura kapitala koja predviđa posedovanje ravnopravnog udela oba aktera spajanja“. Cela transakcija bi, prema zamislima trebalo biti kompletirana do kraja prvog tromesečja 2021. godine.

U zajednički pripremljenoj izjavi se navodi i da su odbori direktora obe kompanije „jednoglasno verifikovali“ predloge, uz snažnu podršku glavnih akcionara.

Spajanje, odnosno možemo upotrebiti i anglosaksonsku reč koja se već odomaćila u našem jeziku, „merdžovanje“ dve kompanije, koje je najavljeno krajem oktobra, dovešće do stvaranja giganta s imenom Stellantis, koji će biti četvrti najveći svetski proizvođač automobila po obimu proizvodnje, ali i treći na svetu, mereno brojem prodatih jedinica.

Tokom poslednjih meseci, u javnost su isplivale sumnje u pogledu mogućnosti očuvanja ravnoteže s aspekta procentualnog učešća u novoj kompaniji, a koje je od početka najavljivano kao imperativ.

Dve kompanije su u maju najavile da će se odreći isplate dividende od 1,1 milijarde evra (1,3 milijarde dolara), planirane u sklopu spajanja, zbog pada izazvanog korona virusom.

Vanredna dividenda koju je FCA trebalo da podeli svojim akcionarima, zajedno sa raspodelom akcija Faurecije, takođe je bila zabrinjavajuća, jer je tržišna kapitalizacija francuskih proizvođača, značajno opreme opala od najave o spajanju.

AutoRepublika

 

(336)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

„svojih 46 odsto udela u francuskom proizvođaču automobilske opreme Faurecia“
Faurecia je ključ uspjeha psa.
Zanimljivo je vidjeti kako isplaćuju ogromne dividende ,a onda alfi kažu nema para, onda dodju od države i traže pare ,kao Reno npr., Ne bih se čudio da se za par godina pokaže psa kao gubitas…kako je Reno pao a ima 1000 modela u ponudi ?
Zašto se isplaćuju dividende ? Odakle vam pare za dividende? 5.5 je skoro kao gubitak renoa,koji je ogroman.
Milijardi eura!!!!!!!
Radnicima skraćuju plate,sijeku i kolju gdje stignu da bi sebi isplatili 3 milijarde eura.