1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je sačuvana staza Indianapolis Motor Speedway
Zanimljivost dana: Kako je sačuvana staza Indianapolis Motor Speedway

Zanimljivost dana: Kako je sačuvana staza Indianapolis Motor Speedway

308
0
Podelite sa prijateljima:

Najstarija svetska staza za profesionalce Indianapolis Motor Speedway ovih dana deluje u odličnom stanju i spremna je da ugosti najbolje vozače i auto-moto forme. Rodžer Penski je tokom prošle godine, postao novi vlasnik, a kada se to desilo mnogi mediji su se vratili u prošlost i razmotrili kakva je situacija bila, poslednji put kada je legendarna staza promenila vlasnika. To se desilo pre 75 godina kada je malo ko očekivao da će Indianapolis Motor Speedway uopšte imati budućnost.

Staza je otvorena 1909. godine, a 19 godina kasnije, investitor Edi Rikenbaker je kupio za sumu od 675.000 dolara (oko 9,2 miliona zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca). Sve do početka Drugog svetskog rata, Rikenbaker je investirao u stazu, pa je tako otvorio golf teren u centralnom delu, a pokušao je (bezuspešno) da betonira tradicionalne cigle po kojima je Indianapolis najpoznatiji.

Možda najbitnije od svega, održao je stazu u životu tokom kriznih godina Velike depresije. A onda se desio spomenuti rat, pa se Rikenbaker posvetio svojoj avionskoj kompaniji Eastern Air Lines i prevozom namirnica u razrušenu Evropu. Američka vlada je takođe zabranila svaku profesionalnu formu auto-moto sporta, počev od 31. jula 1942. godine, a Rikenbaker pokušava da koristi prostor za obuku vojnika.

Kada je taj predlog odbačen, nije imao izbora nego da je zapostavi. Tokom ratnih godina, mnogi investitori su pokušali da kupe teren na kom je bila staza, a među najpoznatijim imenima je bio Lem Troter. On je nameravao da sruši stazu i da iskorist zemljište za izgradnju novih kuća i tržnih centara, za koje je očekivao da će potražnja skočiti nakon rata.

 

Na sreću, pregovori su propali, a u novembru 1944. godine, kompanija za proizvodnju pneumatika Firestone je unajmila poznatog vozača Vilbura Šava da testira novu tehnologiju. Šav nikako nije bio oduševljen i izjavio je da staza ima više trave nego asfalta i da nije bezbedna ni za kraće brzinske testove.

Međutim, on je načuo priču da je spomenuti Troter zainteresovan za kupovinu, pa je oko sebe okupio tim investitora i Rikenkaberu ponudio sumu od 750.000 dolara (današnjih 10,7 miliona). Ovaj je na to pristao, a za novog vlasnika je imenovan Toni Halman. Iako je pre svega bio biznismen, Halman je takođe poštovao tradiciju i smatrao Indianapolus Motor Speedway „svetim mestom“, a tome je pripomogla situacija da je rođen u američkoj saveznoj državi Indiani. Kasnije će izjaviti da je pronašao stazu u dosta lošijem stanju nego što je originalno mislio, a kada je otvorio ulaznu kapiju – ona je pala.

U avgustu 1945. godine, država je takođe odobrila povratak auto-moto sporta pa je Halman uložio dodatne sume novca (čak 425.000 dolara) da vrati Indianapolis Motor Speedway na puteve stare slave. On će nastaviti da bude vlasnik narednih trideset godina, pre nego što je funkciju upravljanja preuzela kćerka Meri, a zatim i istoimeni unuk.

Staza se nalazila u rukama porodice Halman, sve do novembra prošle godine kada je posed kupio vlasnik trkačkih timova Penske, odnosno fizičko lice Rodžer Penski.

Zoran Tomasović

(308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments