1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Dodge Lil Red Express
Zanimljivost dana: Dodge Lil Red Express

Zanimljivost dana: Dodge Lil Red Express

434
0
Podelite sa prijateljima:

Krajem sedamdesetih godina, ukoliko ste želeli da posedujete brz američki četvorotočkaš, a pritom niste imali novca za skupoceni Chevrolet Corvette, najbolji izbor je bio – pikap. Iako je opstao u prodaji samo dve godine, Dodge Lil Red Express je jedan od najboljih predstavnika američke automobilske industrije u spomenutom periodu.

On ne samo što je nastao tako što su inženjeri pronašli rupu u zakonu, već i tako što su stručnjaci iz oblasti mašinstva od svog ličnog hobija uspeli da konstruišu veoma uspešan proizvod.

Svi znamo da je američko tržište prošlo kroz veliku automobilsku revoluciju tokom šezdesetih godina, kada su se svi takmičili ko će napraviti veći i moćniji motor ispod haube. Ali kada su Jenkiji ušli u rane sedamdesete godine, desilo se nekoliko bitnih događaja koji će promeniti izbor četvorotočkaša na ulicama. Debitovali su novi zakoni na temu izduvnih gasova, a cene benzinca skočile nekoliko puta, kada je OPEC stopirao sa uvozom nafte nakon što su SAD podržale Izrael u ratu protiv Egipta, Sirije, Iraka i Jordana. Više nije bilo popularno imati najbrži automobil u gradu već onaj sa najmanjom potrošnjom i najnižom stopom izduvnih gasova.

Do kasnih sedamdesetih godina jedina dva automobila visokih performansi u SAD su bili Chevrolet Corvette i Pontiac Trans Am. A onda je na scenu stupio Chryslerov inženjer Tom Huver, koji je takođe bio glavni inženjer u razvoju originalnog motora Hemi.

Dodge je još početkom sedamdesetih godina počeo da pruža specijalnu ponudu pikapa na bazi tradicionalnog modela D-Series. Oni nisu bili ništa više nego dizajnerski paket opreme, a prvi od njih, Adventurer, je debitovao 1970. godine.

U pitanju je bio najmanji model iz D-Series sa posebnim grafikama i felnama dizajniran u vidu igračaka iz navedenog perioda. Iako je Adventurer privukao dovoljno veliku pažnju da bude primećen, Dodge nije uradio ništa povodom naslednika, sve do 1976. godine kada je debitovao popularni Warlock (veštac) sa specijalnim felnama, većim pneumaticima, kožnim sedištima i posebnim grafikama. Warlock je u početku bio dostupan samo u crnoj boji, da bi kasnije u ponudu dodate i crvena, narandžasta i zelena boja školjke vozila. Kupac je mogao da dobije Warlock sa identičnim motorima kao i D-Series, a opstao je u proizvodnji do 1979. godine.

Međutim, na njegovoj bazi, Huver je odlučio da proizvede jedan od prvih američkih pikapa visokih performasi, koji je nazvao Lil Red Express i najavio ga kao poslednji američki hot rod. Njegov tim je shvatio da, iako su nova državna pravila imala dosta stroge zakone za automobile, u slučaju pikapa čija je težina prelazila 2.745 kilograma, pravila su bila značajno blaža.

Za bazu noviteta je uzet najmanji model iz ponude palete D-Series, sa dvoje vrata i najkraćom prikolicom u stilu „stepside“. Ova prikolica je bila poznata po tome što se nije prostirala preko točkova, a na taj način vlasnik je imao lakši prilaz.

Za razliku od automobila, državna pravila ne samo što nisu ograničila veličinu auspuha, već su dozvolila i određene modifikacije na motoru bez obzira što još uvek nisu zadovoljavali nove standarde o izduvnim gasovima. Huver je u početku planirao da koristi moćni V8 motor zapremine 440 kubnih inča (7,2 litre), ali kako se on nalazio na ivici gašenja, izbor je pao na drugi V8 motor, od 360 kubnih inča (5,9 litara).

Na njega su dodati mnogi delovi koji omogućavaju bolje performanse, pa je snaga sa standardnih 180 „konja“ skočila na 225 „grla“ i maksimalnih 461 Nm obrtnog momenta. Radi poređenja, Chevrolet Corvette je razvijao 180 konjskih snaga iz V8 motora zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara), a čak i Pontiac Trans Am, kao poslednji pravi muscle car, se mogao pohvaliti sa „samo“ 220 „grla“ iz 400 kubnih inča (6,6 litara).

Rani testovi Lil Red Expressa su bili više nego impresivni. Ubrzanje do 100 km/h je trajalo ispod devet sekundi, a četvrtina milje (402 metra) vreme 14,7 sekundi pri brzini od 149 km/h. Nije poznato kolika je maksimalna brzina bila, ali po nekim pričama ona je bila limitirana na 160 km/h. Ali, Lil Red Express nije bio brz samo na pravcu. Odluka je pala da se u ponudi nađe samo verzija sa pogonom na zadnje točkove, a ovaj pikap je bio jako stabilan i solidan u krivinama kada se pogledaju njegove ne baš male dimenzije.

Da bi Lil Red Express izgledao jednako dobro koliko je bio i brz, dizajneri su odlučili da ga unaprede u velikoj meri u poređenju sa standardnim modelom iz D-Series. Za početak, on je bio dostupan samo u crvenoj boji sa specijalnim logoom na svakim vratima. Veće felne su pozajmljene sa automobila, ali najpoznatiji detalj ovog pikapa su svakako bili auspusi.

Plan je u samom startu zahtevao da oni budu identični onim sa D-Series, ali se Huver onda setio da bi izgledali više kul ako se nalaze odmah iza kabine, kao kod kamiona. Rani prototip je čak imao velike završetke izduvnih cevi pozajmljene direktno sa kamiona, ali oni su se pokazali previše bučnim i odluka je pala da se njihova visina spusti tek nešto više do kabine.  Branici su takođe bili potpuno novi, unutar prikolice je bio obložen kvalitetnim drvetom, a lista standardne i opcione opreme poprilično velika.

Lil Red Express se zvanično pojavio u prodaji u januaru 1978. godine sa početnom cenom od sedam hiljada američkih dolara (oko 31.790 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Dodge je planirao da ponudi limitiranu seriju od samo dve hiljade primeraka, ali je popularnost bila dovoljno velika da bude prodato 2.188 vozila. To je bio i glavni razlog zašto se Lil Red Express pojavio u prodaji i 1979. godine, a iako je bio nešto skuplji, prodato je 5.118 vozila.

Zanimljivo je da je Dodge planirao da proširi ponudu i posebnom verzijom u crnoj boji sa identičnim mehaničkim i dizajnerskim modifikacijama pod oznakom Midnight Express, ali s izuzetkom nekoliko prototipova za promocije, ova ideja nikada nije dobila zeleno svetlo za proizvodnju. Lil Red Express je imao i svoju trkačku istoriju na trci Baja 1000, održanoj 1979. godine, jednoj od najzahtevnijih terenskih trka na svetu, ali nije uspeo da ostvari značajniji trag.

Korporacija Chrysler je uskoro upala u tešku finansijsku krizu zbog koje više nije mogla da razvija specijalne proizvode radi imidža, oni koji ne donose profit. Tek početkom devedesetih godina će da usledi novi napad sportskih uličnih pikapova, kao što su Ford F-150 SVT Lightning, Chevrolet C/K SS454 i GMC Syclone, a na naslednika iz Dodgea smo morali da čekamo do 2004. godine, kada je debitovao legendarni Ram SRT-10.

On je pružao V10 motor iz Vipera sa 500 konjskih snaga, a mogao je da ubrza do 100 km/h za 4,9 sekunde uz maksimalnu brzinu od 250 km/h, što ga čini najbržim pikapom na svetu. Legendarni tjuner Mr Norm do današnjeg dana pruža preradu modela Lil Red Express na modernom Ramu za sve one koji ga žele. Iako je opstao u prodaji samo dve godine, Lil Red Express je ostavio dubok trag u istoriji Dodgea. On, ne samo što je vratio želju i san o performansama, već je stavio korporaciju Chrysler u centar pažnje, pa makar na kratak period.

Zoran Tomasović

(434)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments