1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: „Sin“ Džona Dilorijana debitovao s novim automobilom
Zanimljivost dana: „Sin“ Džona Dilorijana debitovao s novim automobilom

Zanimljivost dana: „Sin“ Džona Dilorijana debitovao s novim automobilom

843
1
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je sigurno poznata priča o američkom industrijalcu Džonu Dilorijanu i njegovom modelu DeLorean DMC-12. Iako je kompanija poslovala svega nekoliko leta početkom osamdesetih godina prošlog veka, to je bilo dovoljno da ostavi upečetljiv trag na tržištu, zahvaljujući ne samo fantastičnom stilu već i podatku da je osnivač uhapšen sa velikom količinom narkotika u želji da sačuva kompaniju, i kasnijem pojavljivanju u filmovima „Povratak u budućnost“.

Preporučujemo vam da pročitate istorijsko izdanje o ovom četvorotočkašu kao i jednu od zanimljivosti dana gde smo analizirali koje je modele Džon planirao da lansira, da je kojim čudom firma preživela.


Ali sada priča dobija još jedno poglavlje koje zvuči kao nešto što bi napisali scenaristi iz onih jeftinih latinoameričkih sapunica. Naime, čovek po imenu Taj Dilorijan tvrdi da je Džonov sin, i da je model na tri točka koji vidite na priloženim fotografijama, zapravo predstavlja originalnu želju njegovog oca.

Na papiru Džon je imao dvoje dece i to kćerku Ketrin i usvojenog sina Zaka. Međutim, Taj kaže kako je industrijalac upoznao njegovu majku tokom posete fabrici u Severnoj Irskoj 1981. godine, koja je zatrudnila sa njim tokom afere na jednu noć. Dodaje kako je Džon do kraja svog života slao finasijsku pomoć i da je spreman da u bliskoj budućnosti dostavi sve dokaze u javnost. Dok se to ne desi ipak ćemo biti skeptični o autentičnosti ove tvrdnje.

Taj danas živi u gradu Kornvol u Engleskoj i donosi još jednu zanimljivu priču. Kaže kako je došao do informacija po kojima prvi model DeLoreana nije bio onaj koji je ceo svet video, to jest s vratima u stilu galebovih krila već zapravo gradski mališan sa tri točka.

Taj je proveo poslednjih nekoliko godina imajući misli svog navodnog oca u glavi i u želji da ih pretvori u delo, a konačna rezultat možete da vidite na priloženim fotografijama. Ukoliko vam izgleda poznato, to je zato što je reč o modelu Reliant Rialto sa nekoliko dizajnerskih modifikacija. Rialto se proizvodio od 1982. do 1998. godine i pokretao ga je benzinac zapremine 850 kubika. Razvijao je 40 konjskih snaga što je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 137 km/h.

Taj je novitetu dao ime DeLorean DMC-21 i od Rialta se razlikuje samo po vratima, nešto lepšem enterijeru i naravno po značkama.

Da li je originalni DeLorean zaista želeo takav model pre četiri decenije? Dok ne postoje jasni dokazi koji bi potvrdili takvu priču, potrebno je reći da je Džon zaposlio nekadašnjeg menadžera Relianta Berija Vilsa da vodi fabriku u Severnoj Irskoj. Takođe ćemo reći da je američki industrijalac pregovarao i sa nekim drugim britanskim firmama kao što su Healey i Triumph sa željom da mu razviju sportistu.

Bilo kako bilo, Taj je predstavio svoje delo na ovogodišnjem Salonu automobila u Velikoj Britaniji, a kaže da je dobio mnoštvo pozitivnih reakcija. Trenutno prima narudžbine i smatra da će početna cena iznositi oko dvadeset hiljada funti (oko 27.416 američkih dolara).

Ali naravno, u celu priču se umešao industrijalac Stiven Vin, koji je pre nekoliko godina kupio pravo na ime DeLorean, istoriju kompanije i zalihe delova, i ponovo započeo serijsku proizvodnju u američkoj saveznoj državi Teksas.

Vin kaže da će pokrenuti tužbu protiv svake osobe koja svojoj kompaniji da ime DeLorean, u šta je uključen i spomenuti Taj, Čak i da Taj jeste rođeni Dilorijan, njegov otac Džon je izgubio firmu od britanskih poreznika kojima nije uspeo da vrati zajmove, pa je Vin trenutno jedini legalni vlasnik.

Ne verujemo da će ijedan DMC-21 pronaći vlasnika jer čak i u današnja vremena kada postoji veliki broj onih sa mnogo novca, s kojima ne znaju šta će, teško da će neko platiti dvadeset hiljada funti za četrdeset godina starog Relianta.

Zoran Tomasović

(843)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

40 ks i 137 km/h, vidiš ti šta su nekad bili konji… Sad sa tom „konjažom“ bi jedva prebacili 100 km/h…