1. Home
  2. Vesti
  3. Američki automobilski sindikat kaže „da se na udar spreme Japanci i Nemci“
Američki automobilski sindikat kaže „da se na udar spreme Japanci i Nemci“
2

Američki automobilski sindikat kaže „da se na udar spreme Japanci i Nemci“

706
2
Podelite sa prijateljima:

Štrajk američkog automobilskog sindikata pod imenom UAW (United Auto Workers) protiv General Motorsa, Forda i Stellantisa je okončan i doneo je rekordne rezultate. Iako proletarijat nije dobio baš sve pogodnosti koje je želeo, ipak može da bude jako zadovoljan. Zaposleni će dobiti povećanje plate za 25% u roku od naredne četiri godine, uključujući rast od 11% onog momenta kada se krajem sedmice vrate na radna mesta.

Takođe su unapređene i dodatne pogodnosti zaposlenih u oblasti zdrastvenog osiguranja, godišnjih odmora, penzija i još mnogo toga, a radnici su dobili i garantovanu platu čak i kada fabrike ne rade zbog male potražnje njihovih četvorotočkaša.

Eksperti smatraju da prosečan radnik u General Motorsu, Fordu i Stellantisu u proseku zarađuje oko 90 dolara po satu, a u navedenu brojku su uračunate njegova ili njena plata, kao i vrednost spomenutih dodatnih pogodnosti (zdrastveno osiguranje, penzioni plan i slično). To je veliki rast u poređenju sa 66 „zelembaća“ po satu koliko su zarađivali pre spomenutog štrajka. Ranije smo pisali da je spomenuta brojka značajno veća od one u Tesli, gde je radnik u proseku plaćen tek između 45 i 55 dolara po satu. Cifre su date u bruto formi (uključeni porezi i doprinosi na lična primanja).

Prvi čovek sindikata po imenu Šon Fejn ima značajno veće apetite. Najavio je da, kada naredni pregovori stignu za pet godina, UAW neće pod kontrolom imati samo tri američka proizvođača vozila već šest ili sedam. UAW trenutno ima više od 400 hiljada članova, a nedavna pobeda će svakako ohrabriti one zaposlene u Toyoti, Hondi, Nissanu, Volkswagenu, BMW-u, Mercedesu i ostalim „strancima“ da sigurno glasaju da se pridruže sindikatu.

To znaju i same automobilske firme, a Toyota je dobrovoljno pristala da podigne satnice svojima zaposlenima nakon pobede UAW-a. Međutim, spomenuti Fejn se ne da zavarati i kaže kako je najveći svetski proizvođač vozila mogao da podigne satnice još prošle godine, ali je to uradio tek sada, kada zna da se UAW ne šali i da je Toyota naredna meta. U sličnoj situaciji je i Honda, koja kaže da trenutno analizira ugovor UAW-a sa američkim proizvođačima, posle čega će biti doneta odluka da li će radnicima biti povišena plata.

Eksperti smatraju da je prosečna satnica radnika u japanskim i nemačkim firmama na američkom tlu oko 55 dolara po satu. To je više od onoga što dobiju proleteri Tesle, ali daleko manje od one satnice koju General Motors, Ford i Stellantis plaćaju.

Na sreću „stranaca“, konačnu reč imaju zaposleni, koji će da glasaju hoće li se pridružiti sindikatu. UAW je ranije imao poduhvate koji su predviđali da se pod kišobran organizacije privuče fabrika Volkswagena u američkoj saveznoj državi Tenesi, ali je bio neuspešan.

Međutim, pobeda protiv domaćih firmi odjednom daje UAW-u veliku prednost u budućim pregovorima, pa bi do 2028. godine, sindikat mogao da ima daleko više članova…

AutoRepublika

(706)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Meni se čini ovo kao Pirova pobjeda…

Koliko realno vrijedi taj dolar kad radnik u fabrici za osmočasovno radno vrijeme godišnje treba da inkasira 170.000 dolara u brutu?
Koliko će ds košta finalni proizvod te fabrike?
Na prvu, trebale bi biti sjajne vijesti za radnike, ali ako pogledaš dublje, liči ba urušavanje sistema…