1. Home
  2. Vesti
  3. Renault gazduje EV segmentom u Evropi
Renault gazduje EV segmentom u Evropi
0

Renault gazduje EV segmentom u Evropi

153
0
Podelite sa prijateljima:

Francuska marka i dalje drži lidersku poziciju kada je reč o broju prodatih električnih automobila u Evropi. 

Zaključno sa julom, na Starom kontinentu je prodato 230.700 električnih automobila, što je rast od 131% naspram istog period prethodne godine. U julu su Evropljani kupili 53.200 vozila sa nulta emisijom štetnih gasova. Koliko raste potražnja za EV modelima govori činjenica da se u sedmom mesecu prošle godine prodalo 23.400 ovakvih vozila.

Renault Zoe je bio ubedljivo najprodavaniji električni automobil u julu u Evropi i stigao je do 9.280 novih vlasnika (+146%). Sledi ga električna varijanta modela Hyundai Kona sa 4.405 isporučenih primeraka (+111%), dok je na trećoj poziciji Volkswagen e-Golf sa 4.094 prodate jedinice.

Očekuje se još veći rast prodaje električnih automobila u narednim mesecima, jer će nekolicina evropskih država uvesti još veće subvencije za kupovinu ovakvih vozila. Osim toga, uskoro stiže niz talentovanih igrača u ovoj klasi, tako da će se borba definitivno zaoštriti.

Iako su na početku godine bili ubedljivi u Evropi, Teslini automobili doživeli su veliki pad prodaje, odnosno isporuka. Ovo se može pripisati i zatvaranju Tesline fabrike zbog epidemije korone, a možda je to i samo deo poslovanja američke marke, koja zbog ograničenih proizvodnih kapaciteta često isporučuje vozila „u naletima“ odnosno stihijski. Tesla je u julu prodao u Evropi 1.050 automobila, uz pad prodaje od čak 76%.

Nisu EV modeli jedina baterijska vozila koja beleže rast prodaje. Tako je i sa plug-in hibridima koji očigledno dobijaju sve veće uporište na Starom kontinentu. Ovakvi hibridi indeksirali su neverovatan rast prodaje u julu od čak 365% naspram istog meseca prethodne godine.

AutoRepublika 

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments