1. Home
  2. Vesti
  3. Bezmalo polovina prošle godine prodatih Ferrarija je bila hibridna
Bezmalo polovina prošle godine prodatih Ferrarija je bila hibridna
1

Bezmalo polovina prošle godine prodatih Ferrarija je bila hibridna

89
1
Podelite sa prijateljima:

Ferrari je stekao ime na temelju razvoja atmosferskih motora s visokim brojem obrtaja kolenastog vratila. Model 208 GTB Turbo iz 1982. godine je bio prvi Ferrari s turbopunjačem, a Ferrarijev prvi hibrid bio je hiperautomobil po imenu LaFerrari iz 2013. Sada, rezultati prodaje za 2023. godinu otkrivaju kako je linija propetog konjića evoluirala sa porastom elektrifikovanih pogonskih sklopova. Stopa usvajanja elektrifikovanih vozila je kod ove marke udvostručena u odnosu na lanjsku godinu.

U rekordnoj godini Ferrarija, onda kada je obim isporuke porastao za 3,3% na 13.663 jedinica, hibridi su činili 44% učešća u prodaji, dok su vozila bez električne ispomoći predstavljala preostalih 56% prodajnog mika. Ferrari je 2023. godine imao četiri plug-in hibridna i šest konvencionalnih modela u svom proširenom asortimanu, zajedno s modelom po imenu 296 GT3, inače namenjenom samo za divljanje na stazi. Potonji je napustio hibridnu postavku ulične modifikacije s indeksom 296 GTB/GTS-a u korist konfiguracije koja se oslanja isključivo na SUS.

Zahvaljujući popularnosti modela 296 i SF90 došlo je do drastičnog ubrzanja tempa tražnje hibridnih Ferrarija. Ovaj trend bi se mogao nastaviti, posebno imajući u vidu očekivano hibridno izdanje Purosanguea. SUV se za sada prodaje isključivo sa atmosferskim motorom V12. Proizvodnja ovog propetog konjića na štiklama je u drugoj polovini 2023. godine uvećana, što je SUV učinilo pokretačkom snagom rasta prodaje egzotičnog brenda. Uz to, Ferrari je jasno stavio do znanja da će ograničiti godišnju prodaju ovog modela na petinu ukupnog tiraža.

Italijanska egzotična marka je tokom 2023. godine obustavila proizvodnju modela F8 kada su isporuke Rome Spidera počele u poslednjem kvartalu. Ferrari je takođe isporučio neke od poslednjih primeraka modela po imenu Portofino M, uoči skorog penzionisanja modela. Za period do 2024. godine su potvrđena tri proizvoda na četiri toča za lansiranje, verovatno naslednici LaFerrarija i 812 Superfasta, zajedno sa trećim tajanstvenim automobilom.

Sledeći prirodni korak nakon mnoštva hibrida je čisto električno vozilo, koje bi trebalo da bude pušteno u prodaju u četvrtom tromesečju 2025. godine. Baterijsko vozilo će se sklapati u novoj hali namenjenoj proizvodnji električnih vozila, izgrađenoj uz centralu u Maranelu, a koja će biti svečano otvorena kasnije ove godine Predviđeno je da će do kraja decenije čisti električni automobili činiti 40% od godišnje prodaje kompanije, dok će još 40% biti hibridi. Preostala petina bi se odnosila na automobile koje pogone isključivo motori SUS.

Knjiga porudžbina Ferrarija je već dovoljno debela da pokrije celu 2025. godinu, tako da će sve nove porudžbine biti realizovane ka kupcima tek 2026. Ne bi bilo iznenađujuće da je novi hiperautomobil koji bi trebalo da debituje kasnije ove godine već rasprodat. Ako će nastavak modela 812 Superfast zadržati atmosferski blok konfiguracije V12, uostalom kao što je Ferrari već i nagovestio, i taj će biti instantni komercijalni hit.

Ne bi trebalo biti previše mudar pa zaključiti da su dani dvanaestocilindraša odbrojani usled emisionih normativa. Međutim, u Maranelu spas vide u sintetičkim gorivima, ako ne u masovno proizvedenim automobilima, a ono bar u egzotičnim. U sklopu strategije ugljenične neutralnosti nazvane „Net Zero Carbon by 2030“ Ferrarijevi bolidi u Formuli 1 će koristiti upravo taj tip goriva.

Za kraj još da navedemo da s početkom 2024. godine nema više načina da se pazari Maserati pokretan motorom iz Ferrarija, jer je s krajem 2023. istekao ugovor između dve strane. Poslednji trozupci sa srcem propetog konjića su bili Maserati Ghibli 334 Ultima i Levante V8 Ultima.

AutoRepublika

(89)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Neka „nova vremena“. „Ekološka“.