1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje: Cena koštanja elektromobila je uglavnom značajno viša od one za konvencionalne primerke
Istraživanje: Cena koštanja elektromobila je uglavnom značajno viša od one za konvencionalne primerke
8

Istraživanje: Cena koštanja elektromobila je uglavnom značajno viša od one za konvencionalne primerke

310
8
Podelite sa prijateljima:

Svi su izgledi da će u doglednoj budućnosti električni automobili nastaviti da vrše pritisak na profitne stope proizvođača vozila. Izloženi zaključak proizilazi iz studije koju je sprovela vodeća svetska konsulstantska kuća PriceWaterHouse (PwC). Iz njihovog rada se nameće zaključak da proizvođača, za 4.500 evra više košta proizvodnja električnog vozila koje krasi domet od 300 kilometara, u odnosu na trošak koji nastaje proizvodnjom konvencionalnog vozila.

Ne samo što je cenu koštanja viša za automobil pogonjen električnim pogonskim sklopom, već je za proizvodnju skuplji i model s plug-in hibridnom tehnologijom. Onaj primerak iz PHEV segmenta, sa 100 kW izlazne snage, košta više da bi se proizveo, za 3.600 evra, opet u poređenju sa „SUS blizancem“. Međutim, velike automobilske kompanije, uprkos svojoj jakoj želji, taj dodatni trošak ne mogu u celosti da prebace na leđa kupca, već samo delimično.

U cilju usaglašenja sa zahtevima ekološke regulative Evropske unije, i kako bi izbegli plaćanje enormnih kaznenih iznosa, proizvođači automobila će biti prinuđeni da u svom prodajnom miksu uvećaju udeo elektirčnih automobila na nivo između 35% i 45%, do 2030. godine, Kupci će na taj način biti u prilici da dožive novo vozačko iskustvo, komfor i pristupe centralnim gradskim zonama gde je dozvoljeno ući, samo s vozilom koje poseduje nultu emisiju izduvnih gasova, kaže ekspert za strategiju i industriju iz kompanije PwC, Jorn Nojhauzen.

On je dodao da je već u ovom trenutku ukupan trošak posedovanja elektromobila s autonomijom od 150 kilometara niži od novca koji iziskuje vlasništvo nad automobilom kog pogoni dizel ili pak benzinski motor.

U analognom slučaju, u kom bi se umesto baterijskog četvorotočkaša s autonomijom od 15o, našao onaj s dometom od 300 kilometara s jednim punjenjem baterija, PwC očekuje da će se identična situacija s troškovima posedovanja, kao ona iz prethodnog pasusa, dogoditi već 2024. godine, i to računajući državne podsticaje s nultim iznosom. S druge strane, kako sada stvari stoje, tako nešto se nikada neće moći kazati za visoko performantne električne automobile (u smislu autonomije). Baterijski četovoročkaši s dometom impresivnijim od 600 kilometara, nikada neće biti cenovno primamljiviji od konvencionalnih rođaka, navode ugledni konsultanti.

Eksperti iz čuvene kuće PwC očekuju da će cena baterijske ćelije, koja trenutno iznosi 90 evra po kilovat času, biti niža za deset godina, i da će iznositi 68 evra. Materijali s niskim sadržajem kobalta, uvećana upotreba silikona ili novih procesa oblaganja, mogli bi tome doprineti. Dodatni trošak skopčan s plug-in hibridima bi mogao pasti na 2.500 do  2030. godine, dok bi se taj iznos za elektromobile, stabilizovao na nivou od 1.500 evra, odnosno na nivou od 3.000 evra za vozila iz FCEV segmenta.

„Visoki troškovi sirovina, kao i prateći enormni proizvodni troškovi, i dalje utiču na stope dobiti koje ostvaruju konstruktori automobila, pa su investicije u segmentu tehnoloških unapređenja ključna u smislu sniženja budućih rashoda i jednovremenog uvećanja poslovnih performansi,“ zaključio je pomenuti Nojhauzen.

AutoRepublika

(310)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Pa šta je ima tu da se istražuje, jasno ko dan za dilde. Neko maznuo lovu na ime istraživanja.

BojanNeki

Nekako nagađam da ćemo do kraja sledećeg meseca videti koliko ovi iz teksta nemaju pojma.

Lala

De Bojane obraduj me, o čemu je reč ako smem da pitam ?

BojanNeki

Ništa konkretno. Čeka se događaj koji kasni mesecima a u koji će biti uprte oči kompletne autoindustrije a i šire, u pitanju je Tesla battery day 22. septembra. Očekuju se informacije o potencijalno novim baterijama, novoj tehnologiji, ceni. Pretpostavlja se da ukoliko Ilon objavi da ima baterije koje su tehnološki proboj, a ima indicija o baterijama sa niklom i šuška se o baterijama bez tečnog elektrolita, onda se stvari drastično ubrzavaju iako idu mnogo brže nego što predviđaju eksperti iz teksta. Nevezano za temu, time će Tesla motors nastaviti da se penje odnosno pretiti da postane najvrednija kompanija na svetu… Pročitaj više »

Lala

Znači da sačekam sa kupovinom novog automobila do sledeće godine.

BojanNeki

Ako kupuješ dizlo onda nemaš šta da čekaš. Eventualno onaj što ne zagađuje od neki dan. 😉

moron

Kako ja ovo razumem, ako bih vozio još onako dugo koliko vozim do sada, neću doživeti da EV postane bolji i povoljniji izbor za mene kao nekoga ko ima potrebu za prevozom …

karburator

Nezahvalno je predviđati ovakve datume / godine. Trenutno je najveća koncentracija stručnjaka u autoindustriji upravo na iznalaženju efikasnijih i lakših i manjih baterija. Grozničava je borba za tržište, na radost potrošača. Već danas, 5 meseci od pisanja teme, evo se najavljuju EV autonomije od 1000 km i s punjenjem do 80% reda pola sata. Cena baterija, i ovih sada (Li-Ion) i tih budućih, naprednijih, pada rapidno. Tako da će nam, cenim za 20 god., kada cena EV bude svega polovina uporedivog SUSV, biti smešno ovo naše oduševljavanje SUSV koja uhću, dahću, čađe, smrde i pr*e.