1. Home
  2. Zelene strane
  3. Škoda će u okviru trilinga električnih modela lansirati i jedan niskobudžetni
Škoda će u okviru trilinga električnih modela lansirati i jedan niskobudžetni
0

Škoda će u okviru trilinga električnih modela lansirati i jedan niskobudžetni

176
0
Podelite sa prijateljima:

Škoda planira da započne proizvodnju tri električna automobila, koja će kao bazu iskoristiti MEB platformu Volkswagen grupe u naredne četiri godine. U dotični „triling“ je uključen i mali, priuštivi model.

Škodina električna perjanica će biti bazirana na Vision IV kupe krosover konceptu, predstavljenom u Ženevi ovog meseca.

Njoj će se pridružiti drugi model, baziran na istom konceptu, rekao je šef Škode, Bernhard Majer pred novinarima na konferenciji za medije povodom objavljivanja godišnjih finansijskih rezultata. Za ovo vozilo se očekuje da će biti konvencionalniji SUV, koji će se proizvoditi u Škodinoj fabrici u Mladoj Boleslavi, uporedo s perjanicom, čija će proizvodnja startovati u drugoj polovini 2020., pred tržišno lansiranje početkom 2021. Oba vozila će se proizvoditi na istoj liniji s kojih silazi i Škoda Octavia.

„To nam pruža dosta fleksibilnosti. Možemo odrediti obim i podešavati ga u odnosu na zahteve kupaca“, rekao je Majer.

Treći, jeftiniji električni automobil, sklapaće se u Škodinoj fabrici u Kvasiniju, zaokružujući novu „MEB ulaznu porodicu“ automobila, koju je najavila VW grupa na svojoj godišnjoj konferenciji održanoj ranije u toku meseca. Dotični model je još uvek u fazi planiranja, rekao je Majer. „Težimo tome da kreiramo model s nižim specifikacijama i čim ostvarimo pozitivan biznis plan, izaćićemo s jasnim rešenjem.“

Automobili u okviru „MEB ulazne porodice“ će biti manji od Volkswagen Golfa, mada će u isto vreme nuditi sličan unutrašnji prostor. Oni bi na scenu trebalo da stupe 2023.

Škoda će ujedno lansirati potpuno električnu verziju Citigo mališana, baziranu na Volkswagenu e-Up!-u, koji je najprodavaniji električni automobil u Srbiji, i to krajem ove godine. Ovaj model će se proizvoditi u Volkswagenovoj fabrici u Bratislavi i raspolagaće autonomijom od 300 kilometara.

Škoda je saopštila da će do 2025. godine 25 odsto njenih modela biti elektrifikovano, tako da češka marka planira da lansira više od 10 takvih primeraka do kraja 2022., uključujući „plug-in“ i blago hibridne automobile. Prvi „plug-in“ hibrid će biti varijanta Superb limuzine iz D segmenta, a u prodaju će ući kasnije u toku ove godine. Do 2025., Škoda će na tržištu imati pet zasebnih, čisto električnih automobila, saopštila je kompanija.

Majer je dodao da Škoda ostaje u dilemi u vezi s potražnjom za električnim modelima.

„Ne znam kako će kupci reagovati na našu ponudu“, rekao je on. „Ukoliko bismo u obzir uzeli one kupce koji su u ciljnim grupama, u tom slučaju bismo lako ostvarili 25 odsto, ali sasvim je očigledno da će potražnja biti drugačija kada je reč o ljudima koji žive u urbanim oblastima, u odnosu na one koji žive u ruralnim.“

Kupci u ruralnim oblastima će biti zabrinuti u vezi s mogućnošću punjenja i autonomijom, rekao je on.

Volkwagen grupa će transformisati fabriku u Cvikauu u specijalan proizvodni pogon za MEB modele Volkswagena, Audija i Seata, dok će Škoda prioritet staviti na proizvodnju električnih automobila na MEB platformi u matičnoj zemlji, Češkoj.

„Elektromobilsnost se razvija u srcu Škode u Češkoj Republici. To će obezbediti buduća radna mesta“, rekao je Majer.

Prvi MEB električni model baziran na Vision IV konceptu će verovatno koštati otprilike identično kao što je slučaj s Kodiaqom ili Superbom, rekao je Škodin šef prodaje, Alen Fave. Prosečna prodajna cena Kodiaqa je oko 40.000. – 45.000 evra, dok je Superbova oko 40.000 evra.

Fave je rekao da Škoda namerava da u ponudu stavi paket koji će primamiti kupce da potroše tu sumu. On se takođe osvrnuo na to da će se dotični model držati iste filzofije „pametnog potcenjivanja“, demonstrirane kod ostalih modela u Škodinoj gami. „To je ekstremno moderan način razmišljanja“, rekao je on.

Majer je rekao da će zamena konvencionalnih automobila elektrifikovanim verzijama, koje će biti u skladu sa strožim evropskom regulativom vezanom za ugljen-dioksid, neminovno povećati cenu svih automobila. „Lični prevoz će biti skuplji, tu nema sumnje“, rekao je on.

Pavle Barta

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments