1. Home
  2. Zelene strane
  3. Ekološki aktivisti s pravom traže da se „zelena etiketa“ skine s vozila iz PHEV segmenta
Ekološki aktivisti s pravom traže da se „zelena etiketa“ skine s vozila iz PHEV segmenta
2

Ekološki aktivisti s pravom traže da se „zelena etiketa“ skine s vozila iz PHEV segmenta

241
2
Podelite sa prijateljima:

Brojna vozila iz PHEV segmenta uglavnom emituju dramatično veće količine štetnih jedinjenja od deklarisanih, posebno ugljen-dioksida, zaključak je do kog je došla nemačka organizacija za zaštitu prirode Deutsche Umwelthilfe (DUH). Otkriće posebno dobija na značaju kada se zna da su vozila iz kategorije plug-in hibrida, nedavno svrstana u klasu četvorotočkaša čiju prodaju treba stimulisati od strane države, uz obrazloženje da se radi o tehnologiji koja doprinosi očuvanju prirodnog ambijenta. DUH sada poziva da se ukinu svi stimulansi i privilegije dodeljene kupcima vozila opremljenih ovom tehnologijom.

Državna pomoć za kupovinu ekološki podobnih vozila koja je dodeljena i kupcima plug-in hibrida, pod unakrsnom je vatrom brojnih kritičara, Razlog se krije u logičnom zaključku, neko kaže „otkriću“, prema kom su istraživači došli do zaključka da vozilo koje je teže od konvencionalnog (zbog instaliranih baterija) zahteva i veće količine goriva kako bi bilo pokrenuto, pa je samim tim i štetna emisija izraženija. Ovo se posebno odnosi na (neverovatno česte) situacije u kojima se dopunjivi hibridi koriste bez da im se zaista dopunjava baterija, odnosno bez korišćenja pogodnosti koje pruža dodatni elektromotor. Ranija istraživanja su otkrila da je upravo to najčešći slučaj s kompanijskim vozilima.

AutoRepublika

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Ma nek ti aktivisti puse qurac

moron

Osmi septembar nije daleko. Saznaćemo brzo.
A ovo što DUH navodi, ima punu logiku.