1. Home
  2. Zelene strane
  3. Najveći vodonični kiper na svetu koristi tehnologiju iz Formule E
Najveći vodonični kiper na svetu koristi tehnologiju iz Formule E
0

Najveći vodonični kiper na svetu koristi tehnologiju iz Formule E

2.15K
0
Podelite sa prijateljima:

Komercijalna divizija Williamsa koja nosi naziv Williams Advanced Engineering (WAE) je razvila sistem litijumskih barterija za električni kamion u vlasništvu svetske rudarske kompanije Anglo American. Specifično je, između ostalog i to što kamion iz uvodne rečenice, energiju za kretanje dobija sagorevanjem vodoničnih gorivnih ćelija. Ovaj kiper će biti u stanju da transportuje terete mase do 300 tona, što ga kvalifikuje kao najveće električno vozilo na svetu. 

WAE će se poslužiti svojim bogatim iskustvom kako bi razvili baterije za eksploataciju u izazovnim, negostoljubivim uslovima, baš kao što je to slučaj sa Formulom E. Takve modularne baterije će biti testirane u rudarskom kamionu, tokom kasnijeg dela godine.

Kompanije ENGIE i Anglo American su oformile alijansu s ciljem zajedničkog razvoja najvećeg svetskog vodoničnog kipera. Zasnovan je na konvencionalnom kiperu s najvećim utovarnim kapacitetom na svetu (300 metričkih tona). U takvim okolnostima neophodno je posedovati vodonični raspršivač, dizajniran na način da funkcioniše u južnoafričkom rudniku gde će se kiper suočiti s prvim zadatkom.

Kiper iz FCEV segmenta će koristiti modul za vodonične gorivne ćelije koji je proizvela kompanija Ballard, i koji se sastoji iz osam Balvelo FCveloCity-HD baterija. Svaka od tih baterijskih jedinica poseduje kapacitet od 100 kW, dok ukupna snaga pogonskog sklopa iznosi 1.088 konjskih snaga. One će biti uparene sa sistemom litijum-jonskih baterija visoke snage koje je moguće dozirati u smislu broja pakovanja. Taj drugi sistem baterija je proizvela kompanija WAE .

Lista modifikacija vozila koje je poslužilo kao osnova za izradu podrazumeva i zamenu rezervoara za dizel gorivo, umesto kog je postavljeno 22 komada manjih „tankova“ za komprimovani vodonik. Prostor gde se nekada nalazio dizel motor, zauzele su vodonične gorivne ćelije i baterije.

Osam rashladnih modula sistema će biti smešteno u prednjem delu vozila, dok celu postavku kontroliše jedinica za upravljanje radom sistema visoke voltaže koji je u stanju da isporuči više od 1.000 kWh deponovane energije. Ponuda značajnog maksimalnog kapaciteta snage u potpunosti menja robusnost klasičnog industrijskog dizel motora, čak i onog specijalno razvijenog za najteže uslove eksploatacije.

Značajna količina električne energije će biti smeštena u baterije po osnovu regenerativnih procesa koji se događaju tokom spuštanja kamiona niz padine. Za potrebe razvoja projekta, kompanija WAE će koristiti iskustva u pogledu kreacije baterija, stečena u prve četiri sezone takmičenja Formula E.

Pogonske jedinice će biti osmišljene i proizvedene od strane firme WAE, u mestu Grouv, u Oksfordširu i, za potrebe prvih testova, one će biti instalirane u postojećim rudarskim kamionima. Planirana operacija će biti izvedena na kraju ove godine, na južnoafričkom iskopu rude platine na lokaciji Mogalakvena, u okviru komapnije Anglo American.

Navedena kompanija ima za cilj da snizi svoj ugljenični otisak za 30% do 2030. godine, pa je i ovde predstavljena ideja i tehnološki progres osmišljen da pospeši mogućnosti ispunjenja proklamovanog cilja. Set mera je dobio naiv FutureSmart Mining program. Predviđeno je i korišćenje elektrifikovanih vozila u svim rudnicima kojim upravlja kompanija, a što se odnosi kako na transportna vozila, to jest kamione, tako i na putnička vozila, ali i autobuse koji prevoze zaposlene.

Testni period bi trebalo da omogući prikupljanje dovoljnog obima iskustava da bi se obezbedila upotreba već korišćenih baterijskih jedinica u kamionima, to jest kiperima koji će biti aktivni u rudnicima.

AutoRepublika

(2151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments