1. Home
  2. Vesti
  3. Kome trebaju premijum brendovi kada se radnički pikap kamioneti prodaju po ovakvim cenama?
Kome trebaju premijum brendovi kada se radnički pikap kamioneti prodaju po ovakvim cenama?
0

Kome trebaju premijum brendovi kada se radnički pikap kamioneti prodaju po ovakvim cenama?

2.83K
0
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da su američke premijum marke, poput Cadillaca i Lincolna, samo senke nekadašnjih giganata koji su u „zlatna vremena“ smatrani svetskim standardom. Pričamo o periodu koji je trajao od kraja Prvog svetskog rata pa sve do kasnih sedamdesetih godina prošlog veka. Tada su njihovi vlasnici, kao na primer General Motors i Ford, upali u težu finansijsku situaciju, pa je nekada veliki budžet za premijum brendove odjednom nestao i oni su morali da dele mnogo toga sa jeftinijom braćom, kao što su Chevrolet i Ford. Naravno, kada se pozicija i reputacija jednom izgubi teško je vratiti je ponovo, pa sa izuzetkom nekoliko Cadillacovih performantnih „V“ modela, nikada više nisu mogli parirati brendovima kao što su Mercedes, BMW ili Lexus.


Ali u takvoj krizi se rodila i po neka pozitiva. Upravo u vreme kada su Cadillac i Lincoln najviše „patili“, kupci su se okretali prema pikap kamionetima kao izboru za porodično vozilo. Odjednom je bilo moguće koristiti Ford F-150 ili Chevrolet C/K (prethodnik današnjeg modela Silverado) za vožnju do kancelarije, od ponedeljka do petka, a onda za radove oko kuće ili realizaciju strasti prema hobiju tokom vikenda.

Tome je pomogla i bogata ponuda modela sa četvoro vrata i identičnom opremom kao kod putničkih vozila. Ford se izdvojio kao lider sa godišnjom prodajom od približno milion jedinica, a iako nas je Džeremi Klarkson ubeđivao da je to zato što „F-150 košta koliko i „Opel Astra dizel“ – to „nema veze s mozgom“ i takva tvrdnja je daleko od istine.


Uzmimo za primer potpuno novi model za 2021. godinu koji je nedavno predstavljen. Istina njegova početna cena iznosi „samo“ 28.940 američkih dolara, a za navedenu sumu kupac dobija 3,3-litarski V6 motor sa 290 konjskih snaga, desetostepeni automatski menjač. kabinu sa dvoje vrata, pogon na zadnje točkove i generalni set elektronike na koji smo navikli, i koji viđamo na skoro svim novim modelima (prozori, retrovizori i brava na dugme, mali monitor, kamera montirana na zadnjem delu vozila i slično).

Ali ukoliko krenete da birate opcije cena počinje da drastično skače. Ford ipak nudi čak šest agregata (pet benzinaca i jedan dizel), tri veličine kabine i dve dimenzije prikolice, a oprema je takva da bi joj i eventualni takmaci iz luksuznog Lincolna pozavideo.

Da li ste se zapitali koliko F-150 može najviše da košta. to jest onda kada izaberete svaku raspoloživu opciju? Pa, ta čast pripada hibridu u Limited paketu opreme za koga je potrebno izdvojiti čak 82.165 američkih dolara, a pravi šok će usledeti naredne godine kada u ponudu bude dodata i terenska Raptor verzija.

U suštini, koštaće vas koliko i BMW 740i ili Audi A8. Ukoliko već prevrćete očima i mislite da niko ne bi potrošio tolike sume novca na ranički pikap kamionet sa Fordovom oznakom, uveravamo vas da se varate, pošto je prosečna prodajna kupovna cifra, tokom prethodnih godina dostigla tek nešto manju sumu od 50.000 najmanjih zelenih novčanica. I pritom je potrebno upamtiti da je F-150 tek prvi stepen u liniji ponude F Serije, a cifra ide sve do F-750, pa možete zamisliti koliko je ovaj model profitabilan za Ford, uz značajno niže troškove proizvodnje u poređenju sa Lincolnom.

Na kraju dana, vraćamo se na originalno pitanje – da li možemo zameriti General Motorsu i Fordu što ignorišu Cadillac i Lincoln i bacaju fokus na „radničke“ pikap kamionete?

AutoRepublika

(2833)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments