1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi veliki kineski gradovi liberalizuju uslove za kupovinu novih automobila
Prvi veliki kineski gradovi liberalizuju uslove za kupovinu novih automobila
0

Prvi veliki kineski gradovi liberalizuju uslove za kupovinu novih automobila

156
0
Podelite sa prijateljima:

Gvangžu i Šenžen su na zahtev centralnih organa vlasti Kine, doneli odluku o relaksaciji godišnjih limita za nabavku novih putničkih automobila kao prva dva velika grada u najvećoj državi na svetu, a sve sa ciljem jačanja tražnje, odnosno podrške automobilskoj industriji.

Gvangžu je povećao godišnje kvote za 2019. i 2020., u pogledu broja novoizdatih registarskih tablica za putnička vozila, sa ranije određenih 100 na 160 hiljada kompleta, dok je Šenžen objavio da će izdati dozvole za nabavku 120 umesto ranije dozvoljenih 80 hiljada novih vozila. Vesti o predstavljenim odlukama su objavljene pre nekoliko dana na zvaničnim internet prezentacijama lokalnih samouprava.

Oba grada su locirana u južnokineskoj provinciji Guangdong koja je najveće tržište novih automobila u Kini. Svaki od pomenuta dva grada, dom je za po više od 10 miliona stanovnika.

Očekuje se da u bliskoj budućnosti istim putem krenu i organi vlasti u drugim velikim gradovima Kine, a sve kao vid podrške automobilskoj industriji koja pokazuje znake reteriranja, prvi put nakon višedecenijskog uspona.

Zabrane, ili bolje reći ograničenja pri kupovini novih putničkih automobila, na snazi su u preko deset kineskih gradova, uz pomenute Gvangžu i Šenžen, a među njima se nalaze Peking i Šangaj. Svaki od tih gradova je bio prinuđen na ovakav restriktivan potez kako bi se smanjile gužve na ulicama, ali i kako bi se doprinelo poboljšanju ekoloških prilika u kritično zagađenim sredinama, što se pre svega odnosi na vazduh.

Prethodne godine je prodaja novih vozila zabeležila pad od 4,1%, po prvi put u poslednje skoro tri decenije, pa je u tom periodu isporučeno manje od 23,7 miliona novih putničkih automobila na tom tržištu. Vesti za ovu godinu su značajno alarmantnije, s obzirom na to da je do kraja aprila, broj isporuka opao za 15%, i zaustavio se na cifri od 6,8 miliona vozila.

AutoRepublika

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments