1. Home
  2. Vesti
  3. Cayenne ustupa mesto perjanice novoj efikasnijoj muzilici Porschea
Cayenne ustupa mesto perjanice novoj efikasnijoj muzilici Porschea
0

Cayenne ustupa mesto perjanice novoj efikasnijoj muzilici Porschea

829
0
Podelite sa prijateljima:

Potraga za što efikasnijim sredstvom za izmuzavanje finansijskih potencijala kupaca je stalna i nemilosrdna. Ako vam se termin izmuzavanje ne dopada, slobodno ga pročitajte kao „izuvanje“ kupaca. Tako se u Daimleru nisu mogli zadovoljiti enormnim profitom koji donosi najveći SUV zvani GLS, pa su „izmislili“ verziju Maybach, dok su u BMW-u najavili performantni krosover pozicioniran iznad monumentalnog modela X7. Glupo bi bilo da Porsche ostane nem na izazov, zar ne?

Listajući automobilske medije, ovoga puta Automotive News, zapazili smo da je uprava nemačke marke odlučila da novi krosover već pokaže predstavnicima distributivne mreže u Sjedinjenim Američkim Državama. To se po njihovim pisanijama, i dogodilo na zatvorenom događaju tokom prethodne nedelje.

Sudeći po prodajnim rezultatima koji ilustruju poslovanje u prva tri tromesečja ove godine, Cayenne je u globalnim razmerama postao najpopularniji model marke Porsche. Tačno 62,451 primerak ovog SUV-a je otišao u ruke kupaca u tom periodu, dok je nešto skrominiji Macan dobacio do njih 61.944. Pritom, treba imati u vidu da je Porsche sveukupno otpremio 217.198 vozila u periodu od prvog dana januara do poslednjeg dana septembra ove godine. To praktično znači da čak 57% prodaje Porschea otpada na modele s povišenim odstojanjem od tla. Podatak je još upečatljiviji ako se zna da, uz saglasnost Nemaca, model Taycan Cross Turismo, kao proterenski karavan uopšte nije ubačen u segment SUV, a isto se može reći i za dolazeći „uzvišeni“ kupe Safari 911.

Dolazak novog SUV-a iz Porschea, trećeg po redu, sve je samo nije neočekivan. Na ovaj način Porsche postaje još veća zlatna koka grupacije VW, na koji način će biti obezbeđen i opstanak u paleti ikoničnih modela, poput sportiste s oznakom 911.

Naše kolege su se za komentar obratile predstavnicima divizije Porsche Cars North America, i od njih su saznali da još uvek ne postoji volja da se obelodane planovi kompanije i da nije razborito očekivati neku skoru premijeru iz Porschea.

Međutim, upravo je od dilera došla informacija da je na zatvorenoj prezentaciji trgovcima prikazan render sa krosoverom koji nije nalik ni Cayenneu niti Macanu, i da je proterenska verzija, odnosno nešto između sedana i krosovera. Redakcija lista Automotive News je izvestila da je lansiranje velikog SUV-a planirano za drugi deo ove decenije, i da će novitet posedovati verziju s tri reda za sedenje uz implementaciju plug-in hibridnog sklopa, ili čak i samo električnog.

Međutim, teško je ne primetiti da nagoveštena konfiguracija kros-sedana nije baš idealna za vozilo koji bi trebalo da ponudi tri reda za sedenje, izuzev ako se treći red ne postavi naspram drugog, kao u slučaju Teslinog Modela S. Nagoveštaj inicijalne ponude elektrifikovanih pogonskih sklopova nije čudan, a to bi praktično značilo da će Porsche primeniti istu strategiju kao i sa Maconom kada je celokupnu paletu ovog modela predstavio odjedared, ali s druge strane, upitan je smisao uvođenja verzije sa SUS motorom nakon 2025. godine, pa makar on bio i u dopunjivom hibridu.

Sveukupno, koncept plasmana velikog krosovera Porschea još uvek nije najjasniji, ali nemajte sumnje da će do toga uskoro doći, kako smo u uvodu i naznačili. Čelnici marke su očito još uvek u kretaivnom zamahu željni da pronađu adekvatnu muzilicu, pa ne bi bilo čudno da izađu i s nekom drugom idejom. Recimo, istorijski kontekst bi im omogućio da predstave čak i minivan utemeljen na električnom rođaku s oznakom VW ID.Buzz. Eksperimenti na temu monovolumenskih vozila su već u toku, pa je tokom leta za nama kompanija nenadano objavila razvoj koncepta 2018.

Naposletku, možda nas Porsche iznenadi i novim krosoverom, ali i novim MPV-om.

AutoRepublika

(829)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments