1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Mazda CX-5 planirana za 2025. godinu
Nova Mazda CX-5 planirana za 2025. godinu
27

Nova Mazda CX-5 planirana za 2025. godinu

887
27
Podelite sa prijateljima:

Nadležni u Hirošimi, gradu koji je poznat i kao sedište proizvođača automobila po imenu Mazda, planiraju da u 2025. godini lansiraju novu generaciju krosovera CX-5, a koja bi mogla ponuditi i hibridni pogonski sklop. Bila bi nuđena uporedo s modelima CX-50, CX-70 i CX-90, a koji su već izloženi u salonima Mazde izgrađenim u Sjedinjenim Američkim Državama.

Krosover CX-5 se ispostavio najpopularnijim vozilom Mazde na svetu, pošto je tokom 2022. isporučeno 365.135 jedinica. Čak i uprkos takvom statusu u očima kupaca, pričalo se da ovaj popularni adut Japanaca živi na respiratoru, jer su predmet promocije bili nekoliko drugih krosovera sličnog formata. Ali, sada deluje da su se stvari promenile, a specijalizovani portal Drive, navodi da će treća iteracija omiljenog SUV-a biti lansirana uskoro.

Kako pišu pomenute kolege, zvanični datum debija još uvek nije određen, ali je Mazda potvrdila da bi nova CX-5-ica mogla biti u salonima paralelno s modelima CX-50 i većim CX-90. Nov CX-5 će po svemu sudeći ponuditi konfiguraciju nalik današnjoj, što uključuje četvorocilindarski motor, prednji pogon, uz opcionu pogonsku formulu koja podrazumeva uključivanje svih točkova.

Takođe se kao veoma izgledno nameće rešenje koje podrazumeva da Mazda CX-5 bude pogonjena hibridnim sklopom, na sličan način na koji su to modeli Toyota RAV4 ili Corolla Cross. Toyota drži pet procenata kapitala Mazde, pa su tako dve kompanije i sarađivale na izradi više vozila, uključujući i hibridnu Mazdu3 koja se nudi samo na lokalnom tržištu. Oba modela u Americi, Toyota Corolla Cross i Mazda CX-50, sklapana su u zajedničkoj fabrici Mazde i Toyote u Hantsvilu, koji je izgrađen u saveznoj državi te zemlje koja se zove Alabama.

Odgovorni u Mazdi su ranije najavili planove za proizvodnju tri nova električna vozila, pet plug-in hibrida i pet konvencionalnih hibrida, sve do 2025. godine. Međutim, nije naznačeno koji modeli će dobiti ove varijante pogonskih sklopova. Ima glasina prema kojima bi trebalo da vidimo i nekoliko hibrida s rotacionim agregatima. To je nagovestio i sam konstruktor dovodeći u vezu takav koncept s modelom s indeksom CX-30. U Americi je čak predat na zaštitu i patent s ovim sadržajem, odnosno sa sportskim automobilom koji koristi rotacioni dopunjivi hibrid, da ga tako nazovemo.

Za razliku od ranijih pokušaja implementacije Vankelovog motora, agregat s unutrašnjim sagorevanjem goriva neće biti povezan s pogonskim točkovima, već će umesto toga proizvoditi struju koja bi se deponovala u trakcionoj bateriji kapaciteta 17,8 kWh. Takva jedinica je dovoljna za bešumnu autonomiju od oko 85 kilometara. Izvršni direktor Mazde za Severnu Ameriku, Džef Gajton govori kako ne bi trebalo odbacivati ideju povratka rotacionog motora na američko tržište, ali se trenutno veća pažnja pridaje tome da se CX-30 lepo primi u Evropi i Japanu.

AutoRepublika

(887)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Koliko to crossover-a misli Mazda imati? Ja se malo pogubio… 🤔

M M

Ovi iz „Mazde“ pripovedaju godinama o Vankel motoru…..
Pričaju bajke, ko i obično, jer svako ko zna šta je Vankel poznato mu je da to veliki nepouzdani srkač benzina.
Ostaće oni na asmatičarima, posebno ko ovi kod nas što ga daju u „vrh“ ponude od 2L, a i oni „jači“ za USA….
Zašto bacati pare na turbo, skupe ventile, pojačane klipove i komore, interkulere, posebne dizne, hladnjeke, ….. Ima jage da navale, ko i obično.

Izmenjeno 10 meseci pre od strane M M
moron

Ja ne mogu da razumem taj tvoj nivo (svakodobnog) „gneva“ prema Mazdi … Šta je ona tebi toliko skrivila, pa je voliš koliko i Rikošet 3-cilindrične motore ?

😊

M M

Ne volim ni ja 3 cilindrične motore…. Posebno u vozilima većim od B segmenta. A tek u „đipovimma“ ili ovim čardacima….
Koji su sušta suprotnost ovih asmatčnih iz Mazde od 2L Mazda je definitivno zaostala u 20 veku. A meni su zaniljivi ovi što Mazdu zamalo dižu do premijuma.

Samo se seti onih „govana“ iz Mazde… Kako ga ono zvahu? Benzin a kao dizel!? Kao svetsko rešenje… A sad se vratili na „proverenu“ tehniku iz 20 veka.

Izmenjeno 10 meseci pre od strane M M
Lazar

Oprosti mu Bože, jer ne zna šta priča . . .

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Lazar
moron

Mislim da nisi u pravu u oceni mazde. Bar ne u onome što o njoj pišeš, a šta zaista misliš, to samo ti znaš.
Kao i da grešiš u još nekim stvarima.
Ali, ljudski je grešiti.
Nema ljutnje.

орангутан

често се знање и познавање чињеница армира кознакаквом и богтепитаоткуда злојеђу, после чега нужно следи хибрис бркања лоше субјективности са правичном објективношћу, људски је то; него ме занима повод за овај ничим изазван и лоше написан урадак Уштипског https://vrelegume.rs/uporedni-test-renault-austral-protiv-mazde-cx-5/ ( извињавам се читаоцима и уреднику на линку, али ово се мора прочитати); пуни су и страни портали оваквих ствари, али први пут видим овако нешто „на овим просторима“;

moron

Preleteh preko tog („uporednog“???) testa sa VG i na par mesta sam se zaista nasmejao. I ne znam čega bih se pre „dohvatio“. Mazda G165 FWD da troši 10,1 „na auto putu“? Pri kojoj brzini? Pri 160-170 km/h? Pa, BMW X7 xDrive 40i sa 381 ks i 2.500 kg ne troši 10,1 pri 130 !!! A to je valjda maks. dozvoljena brzina u Srbiji !!! Mazda FWD da „magistrano“ troši 9,5 ??? Da li su oni „drogirani“ ??? Koji je to režim vožnje? Toliko onaj X7 troši pri 130 sa svojim AWD pogonom. A na kraju piše „Ako svemu dodamo… Pročitaj više »

BB

Šta se čudiš potrošnji Mazde, bliskoj X7? Vidiš da teži premiumu 😜🤣😂

moron

Ja sam ne mogu da se otmem utisku da je VG „dobio projektni zadatak“ da što bolje opljuje Mazdu CX-5. I da je taj posao odradio sa 100%.
Naravno, zbog osećaja neke odgovornosti za javno iznetu reč, ne bih to nikada smeo i da napišem ili izgovorim, ali, onako baš intimno, kada bih se probudio u pola noći, verovatno bih na prvu pomislio „da je taj posao odradio za sve pare“ 😊. Samo, ponavljam, tako nešto od mene nikada nećeš čuti …

Lazar

uočio sam taj kvazi test i reagovao ali avaj , Pira je odgovorio diplomatski ali sa jasnom idejom da zaštiti poznatu Renault-ovu (NE)pouzdanost pod velom neproverenih priča , ahahaha NIsam želeo da se dublje uplićem u raspravu , kako se potpisujem sa imenom i prezimenom a lično poznajem i Piru i Šocu, pa rekoh sam sebi , nema smisla javno se konfrontirati , ali privatno mislim da oni i nisu zaista testirali CX-5 , jer da jesu stavili bi neke fotke … umesto realnih fotki postavili su neke sa stranim tablicama itd. Zatim sam naveo moju prosečnu potrošnju za znatno… Pročitaj više »

орангутан

https://vrelegume.rs/neizvesna-sudbina-mazde-cx-5/

Овоме ниједан Лидијин квалитет није противтежа. Значи нови увозник и дистрибутер Реноа нам на 14 дана омогућава по један овакав памфлет.

орангутан

Пуштањем овако лоше писаног састава, и то баш са обзиром на циљ и намеру, посвећеност ЕФ квалитету, првенствена оријентација ка купцу, вођеност тржишним условима и првокласна брига, a коју су многобројни купци и љубитељи аутомобила као и задовољни клијенти широм Европе препознали, је доведена у питање

Izmenjeno 10 meseci pre od strane орангутан
moron

Čudo je da urednik VG-a tokom više meseci u periodu od kraja avgusta prošle godine ( pa preko šest meseci posle toga ) nije čuo za silna nezadovoljstva vlasnika vozila brenda Reno i Dačija zbog problema oko snabdevenja tržišta Srbije sa potrebnim delovima ( kako po osnovu prava iz garancije, tako i nezavisno od toga ), a što se desilo kao posledica tadašnje promene uvoznika za Reno i Dačiju za Srbiju ( vlasnici Nissana su u prestanku poslovanja ranije firme „Renault-Nissan Srbija“ i preuzimanju brenda od strane drugog uvoznika imali više sreće ).

Srđan

Ranije sam sa žarom gledao VG i pratio njihove objave, ali od pre nekog vremena, kada je u jednoj emisiji hvalio šefa države (znači zaokret za 180 stepeni), i emisije su posle postale blede i nezanimljive. I ja znam Piru i Lidiju već 100god, ali ovo sa Mazdom im nije trebalo, jer sam presrećni vlasnik Mazde CX-5 2019 2,5 ful oprema.

Srđan

To zna samo urednik VG, ovo mu je drugo blaćenje Mazde za kratko vreme, garant nisu dobili od uvoznika auto ili su ih na neki drugi način otpilili, vidi se izdaleka da je stvar „ličnog“ karaktera.

M M

Ma nema ljutnje naravno……
Nova vremena, novi kriterijumi, nova matematika.
Kod mene je na protiv 2+2=4, još uvek.
Tebe vidim ko skorog korisnika Mazde…. Kažeš ima svu „dodatnu“ opremu.
Ja ti kažem, samo nema motor a ima limariju ko jugo. Cajgere ko Lada, štof ko dačija. Izbacili dizel. A iz atmo aslatičara od 2L izvlače celih 120ks.
Hebla te dodata oprema kad osnovne nema.
Svako glasilo ima svoje principe. A ovde su drangulije s prioritetom.

Lazar

Tu asmatičnu sam vozio u dva navrata po jedno 20.000 Km , išla je kao munja zato što ima 210 Nm obrtnog momenta koji te vuku a snagu bolje zaboravi …pouzdana je kao švajcarski sat i kad drugi bonsai motorčići počnu da crkavaju , ona se jadna tek razradi kako treba ! Nismo svi ni Šumaheri pa da nam je broj konjskih snaga jedino merilo kvaliteta. A možda si ti to i probao i mogu da zamislim da si iskreno zaključio da to ne ide dobro … Da li si možda pomislio da ne znaš da voziš kad ti 120KS… Pročitaj više »

M M

Rekao bi prijatelju, da ti u bolje od te Mazdice, nisi ni seo.
Sreća je individualna stvar.

Lazar

Sreca jeste individualna , neko je srecan sa parizerom , neko je nesrecan i sa sunkom . Neko i ne zna da prepozna sta je dobro, a sta je lose . Zavaraju ga zacini 🙂 Ako si obratio paznju, ja trenutno vozim Mazdu CX-5 Carbon edition Turbo sa 250Ks , dok sam bio u Jevropi bilo je tu nekoliko Audija , A4 , Q5 i A3 svi 2.0 TDI sa 140 i 170 Ks , svaki se zadrzao barem godinu a poneki i dve. Nadam se da je po tvojim kriterijumima to nesto malo bolje od mazdice ? Bolje i… Pročitaj više »

Njegova Visost

Nekad si bile baklave, sad kako se ribe ubaciše evo ne znam.

Njegova Visost

Pa i vrijeme je da je obnove … ova već ima 100 godina il se samo za fiata smije rec da je ostario, pitam za prijatelja?

moron

Formalno, aktuelna generacija CX-5 je „druga generacija“, mada je istina i da u osnovi ima iste dimenzije kao i „prva“ ( koja je startovala 2012. ).

Njegova Visost

Ma to je prva, bolje reć da je nova koliko je golf 7 zapravo nov u odnosu na 6 kad znamo da je isti k samo drugo pakovanje. Ustvari je to idalje auto iz 2012 samo osvjezen kao što je Tipo ostarjeli.

Lazar

trenutna verzija mazde cx-5 datira iz 2017. godine i od tada vizuelno nije znatnije menjana osim instrument table koja je postala potpuno digitalna i ekrana za mlatimudiju koji se povećao znatno . Ubačen je 2.5 turbo motor i ove godine je dobila blagu hibridizaciju. Sve ostalo je šminka , boje , paketi itd. I tako matora je najbolje prodavani pojedinačni model i zato niko iz mamagementa nema muda da je ubije . Novi model , koji je po planu trebao da je zameni , CX-50 se slabo prodaje , mislim baš dosta slabije. Vi ga u Evropi nemate ali ga… Pročitaj više »

BB

Ko pamti da je Fiat imao dobar auto u B segmentu, taj zaprave ima godina 😜🤣😂

Njegova Visost

Nemoj da vrijedjas onog u Parizu 😜🤓