1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Autoliv zbog krize seli deo poslovnih funkcija iz Nemačke u Rumuniju i Mađarsku
Autoliv zbog krize seli deo poslovnih funkcija iz Nemačke u Rumuniju i Mađarsku
3

Autoliv zbog krize seli deo poslovnih funkcija iz Nemačke u Rumuniju i Mađarsku

212
3
Podelite sa prijateljima:

Jedan od najvećih svetskih proizvođača vazdušnih jastuka i, generalno bezbednosnih sistema za automobile, švedsko-američka kompanija Autoliv će izmestiti pojedine poslovne segmente, a koji se pre svega tiču razvoja, logistike i administracije iz Nemačke u Mađarsku i Rumuniju. u nadi da će realizacija planova o realokaciji navedenih funkcija doneti mogućnost da se grupacija lakše izbori sa oštrim padom realizacije i lošim izgledima za brzi oporavak automobilskog tržišta, prenosi rumunski sajt profit.ro.

U kontekstu sprovođenja zamisli, doći će do smanjenja broja radno angažovanih lica u fabrici kompanije izgrađenoj u Elmshornu u nemačkoj saveznoj republici Šlezvig-Holštajn. Ukupno sedamdeset lica će odatle morati da odu, dok će novi likovi pronaći uhlebljenje u komšijskoj nam državi koja se svog Čaušeskog rešila pre tridesetak godina.

Još oko dve stotine proizvodnih lokacija Autoliva će biti imeštene u Mađarsku, dok rukovodstvo kompanije planira da obustavi proizvodnju sigurnosnih pojaseva u Elmshornu do sredine 2023. godine.

Pomenuti akcioni segmenti su samo deo šireg plana prema kom će doći do smanjenja broja zaposlenih za 500 ljudi, širom Evrope a sve do marta 2021. godine. U tom smislu, doći će i do kompletnog zatvaranja pojedinih pogona.

Autoliv je prošle godine ostvario prihode koji prevazilaze 8,5 milijardi američkih dolara, uz ukupno oko 67 hiljada zaposlenih lica, širom sveta.

Nemamo saznanja da će iko u Srbiji „videti vajde“ od ovih poslovnih rokada koje se tiču bliskog komšiluka.

AutoRepublika

(212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

A gdje smo tu mi?Ne možeš toliko malo platiti Rumuna i Mađara koliko možeš Srbina 🙁

D_C

Odn gde nismo mi. Pa nismo u EU. Radije ce Autoliv da plati malo vise za sigurnost poslovanja u EU, nego da se bakce sa Srbijom koja sutra moze da zbog nekih svojih hirova popije sankcije od doticne. Sorry, ali bih i ja uradio isto.

Bungi

Da je to stvarno tako onda one silne švabe što pocrkaše otvarajući fabrike po Srbiji, ne bi u nju ni zavirili, tražili bi drugu, sigurniju državu.